ÜRETİM ÇIKMAZA GİRECEK

.

GÜNDEM 18.10.2024 00:58:00 0
ÜRETİM ÇIKMAZA GİRECEK

Gazipaşa’da yeni sezonun başlamasıyla birlikte kurulan ilk piyasa, sezona umutla başlayan üreticileri hayal kırıklığına uğrattı. Fiyatların, özellikle fide maliyetlerinin altında kaldığını belirten üreticiler, tarımda sürdürülebilirliği sağlamak için girdi maliyetlerinin kontrol altına alınmasını talep ederken, aksi halde üretimin çıkmaza gireceğini savunuyor.  

 

GAZİPAŞA’DA, yeni tarımsal üretim sezonun başlamasıyla birlikte Gazipaşa Toptancı Hali’nde kurulan ilk piyasa, zorlu şartlarda üretim yapan çiftçileri hayal kırıklığına uğrattı. Üreticiler, ürünlerine biçilen fiyatların, özellikle fide maliyetlerinin bile altında kaldığını belirterek tepki gösterdi. Çiftçiler, yüksek girdi maliyetleri karşısında ayakta kalmanın giderek zorlaştığını ifade ederken, yetkililerden acil önlem alınmasını talep etti. Bakanlıkları göreve çağıran çiftçiler, piyasalardaki dengesiz fiyatların kontrol edilmesini bekliyor.  

 

“ÇİFTÇİ DE KAZANSIN, TÜKETİCİ DE UCUZ ÜRÜNE ULAŞSIN” 

Gazipaşalı üreticiler, yüksek girdi maliyetlerinin tarımsal üretim üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu dile getiriyor. Gübre, mazot, fide, elektrik ve diğer tarımsal ihtiyaçların maliyetlerinin hızla yükselmesi, çiftçilerin kazançlarını eritirken, birçok üreticiyi zarar etme noktasına getirdi. Üreticiler, durumu şu sözlerle özetliyor: “İnsanlar bedavaya sebze meyve yemek istiyor, ama biz çiftçiler, tarlaya asgari ücretlinin 3-4 yılda kazanacağı maaşı gömerek işe başlıyoruz. Girdi maliyetleri düşmediği sürece biz de kazanamayacağız, tüketici de ucuz ürüne kolayca ulaşamayacak.” 

 

TARIMDA DESTEK ŞART, AKSİ HALDE ÜRETİM ÇIKMAZA GİRECEK 

Üreticiler, özellikle elektrik fiyatlarının tarımsal sulamada ciddi sıkıntılara yol açtığını belirtiyor. Tarımda sürdürülebilirliği sağlamak için gübre, mazot ve elektrik gibi girdi maliyetlerinin kontrol altına alınmasını talep eden çiftçiler, aksi halde üretimin çıkmaza gireceğini savunuyor. Tarımsal desteklerin arttırılması gerektiğini vurgulayan çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nı denetimlerini sıkılaştırmaya ve fiyat istikrarını sağlamaya davet ediyor. 

 

GAZİPAŞA ÜRETİCİLERİNİN ÇAĞRISI: YETKİLİLER GÖREVE 

Üreticiler, devletin tarıma yönelik destekleri artırmasını ve piyasalardaki dengesiz fiyatların kontrol edilmesini bekliyor. Özellikle girdilerdeki yüksek fiyatların düşürülmesi gerektiğini belirten çiftçiler, “Girdi maliyetleri düşsün, hem çiftçi kazansın hem de tüketici daha uygun fiyatlarla ürüne ulaşabilsin” diyerek yetkililere seslendi.  

 

Gazipaşa Toptancı Hali 17 Ekim Fiyat Listesi: 

Salatalık: 17,00 TL - 20,00 TL, slor: 22,00 TL - 25,00 TL, dikenli: 20,00 TL, fasulye (Çalı): 35,00 TL, fasulye (Şeker): 50,00 TL, patlıcan: 8,00 TL - 13,00 TL, muz: 26,00 TL - 28,00 TL

 

 

 


Anahtar Kelimeler: ÜRETİM ÇIKMAZA GİRECEK