ÜRETİCİYE ÇEVRE DOSTU ÇİFTÇİ KART VERİLECEK

Yerelden kalkınma hedefiyle Antalyalı üreticilere desteğini sürdüren Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Çevre Dostu Çiftçi Kart Projesini hayata geçirdi.

GÜNDEM 20.08.2022 15:00:00 0
ÜRETİCİYE ÇEVRE DOSTU ÇİFTÇİ KART VERİLECEK

Antalya Büyükşehir Belediyesi, çevre ve insan sağlığı açısından önem arz eden zirai ambalaj atıklarının kontrolüne yönelik Çevre Dostu Çiftçi Kart Projesini hayata geçti. Kısa zamanda hayata geçmesi beklenen kart, Gazipaşalı üreticilere de verilecek. Tarımın başkenti Antalya’da Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez uygulayacağı bir projeyle zirai ambalaj atığı sorunun önüne geçmeyi hedefliyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Kurulu’nda zirai ambalaj atıkları sorunun çözümüne yönelik ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli şekilde çalışmalar yürütülecek. Tarımsal üretimin en yoğun olduğu ilçeler arasında yer alan Gazipaşa’da, üreticilere Çevre Dostu Çiftçi Kart dağıtılacak.

PROJENİN TANITIMI YAPILDI

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez uygulanan “Çevre Dostu Çiftçi Kart” projesiyle zirai ambalaj atığı sorununun önüne geçmeyi hedefliyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, tarımsal üretimin en yoğun olduğu ilçelerin başında gelen Kumluca’da, projenin tanıtımını yaptı.  

"YÜZDE 10'U ANTALYA'DA TÜKETİLİYOR"

Başkan Böcek, Büyükşehir Belediyesinin Türkiye’de ilk kez uygulayacağı bir projeyle zirai ambalaj atığı sorununun önüne geçmeyi hedeflediklerini belirterek, çevre ve insan sağlığı açısından önemli bir sorun haline gelen zirai ambalaj atıklarının toplanması ve kontrolü için projenin önemine vurgu yaptı. Türkiye’de yılda ortalama 50 bin ton zirai ilacın kullanıldığına dikkat çeken Başkan Muhittin Böcek, bu zirai ilaçların yüzde 10’unun Antalya’da tüketildiğini kaydetti.

"OTOMATLAR YERLEŞTİRİLDİ"

Projenin detaylarını anlatan Başkan Muhittin Böcek, “Zirai ambalaj atıkları akıllı toplama otomatları belirlenin 4 noktaya yerleştirildi. Otomatlar, çiftçilere dağıtılan kartlar ile çalışacak. Akıllı konteynerler enerjisini solar paneller vasıtasıyla güneşten almakta ve kameralar ile 24 saat izlenebilmektedir. Çiftçi kartlar Kumluca Ziraat Odası tarafından kayıtlı çiftçilerimize dağıtılacaktır. Cep telefonuna indirilecek mobil uygulama ile bölgede yer alan zirai ambalaj atıkları toplama otomatlarının yerleri görülebilecektir. Otomatlara, çiftçilere tanımlanmış ve dağıtımı yapılmış kartlar ile zirai ambalaj atıkları atılabilecek. Otomatlara atılan ambalajların ağırlığına göre sistemde toplanan puanlar ile çiftçilere destek olacak bazı ödüller verilecek. Cep telefonuna indirilen mobil uygulama ve www.cevredostuciftci.com adresinden puanlar ve alınabilecek hediyeler görülebilecektir” dedi.

"PROJE YAYGINLAŞACAK"

İklim krizi, kuraklık tehdidi, enerji ihtiyacını da dikkate alarak çevre dostu uygulamalar ile tarımı geleceğe taşıyoruz” diyen Başkan Muhittin Böcek, Çevre Dostu Çiftçi Kart Projesi’nin de bunlardan biri olduğunu söyledi. Bundan sonraki süreçte çiftçilerin projeyi sahiplenmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Böcek, “İlgili tüm paydaşlarımızla, bölgede projeyi ayakları yere basar hale getireceğiz. Hemen sonraki hedefimiz Finike, Demre gibi tarımsal üretimin yoğun olduğu ilçelerimiz başta olmak üzere tüm Antalya’da projenin uygulanması ve Türkiye’de ilk olan bu projenin örnek alınarak yaygınlaşmasıdır” diye konuştu. Başkan Böcek, ilerleyen dönemde Çiftçi Marketlerin de kurulacağını belirterek, kartta toplanan puanlarla istenilen ürünlerin alınmasının hedeflendiğini açıkladı.