TÜRKİYE TEKSTİL BİENALİ GAZİPAŞA’DA BAŞLADI

TÜRKİYE TEKSTİL BİENALİ GAZİPAŞA’DA BAŞLADI

GÜNDEM 24.02.2025 00:28:00 0
TÜRKİYE TEKSTİL BİENALİ GAZİPAŞA’DA BAŞLADI

Gazipaşa ve Alanya, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle, bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye Tekstil Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. 22 Şubat - 13 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek bienal, “Dalga Kumaş” temasıyla sanatseverleri büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor. 18 farklı ülkeden 50 sanatçının katıldığı bienal, tekstilin doğa, tarih ve insanla kurduğu derin bağı gözler önüne sererken, Akdeniz’in suyla iç içe geçmiş tarihine sanatsal bir perspektif sunuyor.

 

YALAN DÜNYA MAĞARASI’NDA BÜYÜLEYİCİ AÇILIŞ

 

Bienalin açılışı, 5 milyon yıllık Yalan Dünya Mağarası’nda gerçekleştirildi. Gazipaşa Kaymakamlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe Gazipaşa, Alanya ve Antalya protokolünden isimler katıldı. Ancak Gazipaşa Kaymakamı Selami Korkutata, babasının sağlık sorunları nedeniyle açılışa katılamadı. Tarihi mağaranın eşsiz atmosferinde sanatçılar tarafından kumaş üzerine işlenen eserler sergilendi. Açılışa katılan davetliler, mağaranın mistik havasında dalga kumaş temasına uygun sanat eserlerini inceleme fırsatı buldu.

 

SANAT, TARİH VE DOĞAYLA BULUŞUYOR

 

Bienal kapsamında, Selinus ve Lamos Antik Kentleri, Kızıl Kule, Alanya Tersanesi ve Syedra Antik Kenti gibi tarihi mekanlar sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor. Tekstil, doğa ve insan arasındaki bağı vurgulayan bienal, dokuma, heykel, performans ve çağdaş sanatın farklı disiplinleriyle ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunuyor.

 

KÜRATÖR NİHAT ÖZDAL’DAN AÇIKLAMALAR

 

Bienalin küratörü Nihat Özdal, açılış konuşmasında tekstil sektörünün suyla olan ilişkisinin önemine vurgu yaparak, bienalin sanatsal ve ekolojik mesajlar vereceğini  dile getirerek, “Bienalimizin bu yılki teması dalga kumaş. Dalgalar suyla ilişkili fakat kumaşlarda ciddi anlamda suyla ilişkilidir. Dünya her yıl 93 milyar metreküp suyu tekstil sektöründe kullanıyor. Tek bir kot pantolonun üretilmesi için 10 bin metreküp suya ihtiyaç var. Bir tane pamuklu tişört için 2 bin 500 metreküp su kullanılıyor. Dünyadaki bütün su kirliliğinin yüzde 20’si ne yazık ki tekstil kaynaklı bir kirlilik. Her yıl yaklaşık 100 milyar adet yeni tekstil ürünü piyasaya sürülüyor. Ancak sadece bu 100 milyar adet yeni tekstil ürününün yüzde 1’i geri dönüşüm için kazandırılıyor” dedi. 

 

18 FARKLI ÜLKEDEN 50 SANATÇI GAZİPAŞA VE ALANYA’YA GELDİ

 

Bienalin, dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılara ev sahipliği yapacağını belirten Özdal, “Yeni Zelanda’dan Arjantin’e 18 farklı ülkeden 50 sanatçı Gazipaşa ve Alanya’ya geldi. Şimdi arka tarafta Hong Konglu Movana Chen performansını gerçekleştiriyor. Arkamda Türkiye’den bir sanatçı, Özge Kahraman’ın işleri var. Özge Kahraman aynı zamanda bir mağaracı, ülke genelinde pek çok mağaraya dalışlar yapıyor diyeyim tırnak içinde. Yine Bawer Doğanay’ın işleri var. Üst tarafta Özgür Özcan’ın işleri var” diye konuştu. 

 

“Bienalin en önemli mekanlarından 2’si Kızıl Kule ve Alanya Tersanesi” diyerek konuşmasını sürdüren Özdal, “Oralarda da çok fazla sanatçının eserleri var. Fakat en başa dönecek olursam, bu eserlerin tamamı dalga kumaş temasıyla başka bir kumaşın mümkün olduğunu ve bu alanda aslında daha fazla düşünmemiz gerektiğini ifade eden eserler” ifadelerini kullandı. 

 

Gazipaşa ve Alanya’nın bienale uygun bir coğrafyaya sahip olduğunu söyleyen Özdal, “Coğrafya çok güzel, burası hem doğası hem tarihiyle çok özel bir coğrafya ve buradan doğacak farklı yaklaşımların ki yerelde de muz liflerini kullanarak çok özel işler üretiliyor. İpekböcekçiliği az da olsa halen devam ediyor. Anadolu dokuması denince buranın Anadolu dokuması çok önemli. Sabah Syedra Antik Kentindeydik. Belki Türkiye’deki arkeolojik kentler içerisinde tekstil arkeolojisiyle ilgili ahşap ve diğer veriler anlamında en fazla arkeolojik verinin bulunduğu yerlerden birisi Syedra Antik Kenti. Yani tekstil dediğimizde çok doğru bir yerdeyiz. Ama bu bienal tekstilden çok daha fazlası, umarım hepimiz için ufuk açıcı bir bienal olur. Tekrardan hepinize hoş geldiniz diyorum” şeklinde konuştu. 

Bienalin açılışı, düzenlenen kokteyl ve müzik dinletisinin ardından sona erdi. 

 

SANATÇILAR VE ETKİNLİKLER

 

Bienale katılacak sanatçılar şu şekilde; Alison Carpenter-Hughes, Aluan Arguelles, Anıl Önen, Aslı Özer, Bawer Doğanay, Berfin Dolaş, Betül Kotil, Büşra Şahin Korkmaz, Caterina Roppo, Cengiz Tekin, Diana Orving, Dilara Başköylü, Dora Moneti Faggin, Ecem Dilan Köse, Fatma Tuzluca, Filiz Otyam, Giselle Lucia Navarro, Guillermo Anselmo Vezzosi, Gözde Ju, Gülbahar Gümüşten Çelik, Habibe Sicim, Irmak Döndüren, İbrahim Ayhan, İlhak Altıparmak, İrem Zeynep Duran, İrem Öyün, Loya Kader Öztürkmen, Maria Ortega, Marie-Claire Messouma Manlanbien, Mehtap Baydu, Merve Güç, Movana Chen, Onongua Enkhtur, Özge Kahraman, Özgür Özcan, Polina Shcherbyna, Rongomai Kapiri-Marama Hoskins, Samuel Nnorom, Sezen Karahüseyin, Sibel Ediş, Tayyibe Benek, Thomas Jackson, Tina Marais, Tuğçe Tekhanlı, Umut Evers, Veronika Cherednychenko, Zeynep Çilek Çimen ve Zsofia Majorosi. Bienal süresince; dokuma atölyeleri, sergiler, performans gösterileri ve paneller sanatseverlere sunulacak. Bienale katılan sanatçılar, tekstilin hikaye ve hafıza taşıyıcı rolünü kendi bakış açılarıyla yorumlayacak.

 

AKDENİZ’İN KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRASINA SANATSAL BAKIŞ

 

Bienal, yalnızca sanatseverler için bir buluşma noktası değil, aynı zamanda Akdeniz’in kültürel ve doğal mirasını deneyimleme fırsatı sunacak. Tekstil ve doğanın iç içe geçtiği bu etkileyici etkinlik, sürdürülebilir üretim ve ekolojik bilinç konusunda da farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Türkiye Tekstil Bienali 2025, sanatın ve doğanın iç içe geçtiği bu eşsiz etkinliği kaçırmak istemeyenleri 22 Şubat - 13 Nisan 2025 tarihleri arasında Gazipaşa ve Alanya’ya davet ediyor. Bienal hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak ve program detaylarını öğrenmek için www.turkishtextilebiennial.com adresi ziyaret edilebilir.