“TÜRKİYE CUMHURİYETİ HUKUK DEVLETİDİR MUZ CUMHURİYETİ DEĞİLDİR”

.

GÜNDEM 3.01.2024 08:59:00 0
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ HUKUK DEVLETİDİR  MUZ CUMHURİYETİ DEĞİLDİR”

Konya Bölge İdare Mahkemesi, gemi görünümlü restoranın tahliye işleminin hukuka aykırı olduğu yönde karar verdi. Mahkeme kararıyla ilgili açıklama yapan Kocabaş, “Bizi yalanlayanlara buradan sesleniyorum: Tahliye işleminin kanunlara aykırı olduğu mahkemece ispatlandı. Türkiye Cumhuriyeti, muz cumhuriyeti değildir” dedi. 


GAZİPAŞA’DA, Orman Genel Müdürlüğü’nden 29 yıllığına kiralanan ve 2019 seçimleri öncesi Gazipaşa Belediyesi tarafından milyonlarca lira harcanarak tamamlanan Koru Mahallesi’ndeki Fener Mesire Alanı’ndaki gemi görünümlü restoranla ilgili çarpıcı bir gerçek daha ortaya çıktı. Gazipaşa Belediyesi’nce hazırlanan ve üzerinde Kocabaş’a ait imzanın olduğu iddia edilen bir evrakla başlayan süreç, iş yerinin tahliye edilmesiyle son bulmuştu. Konya Bölge İdare Mahkemesi, söz konusu tahliye işleminin 2886 Sayılı Kanun’un 75’inci maddesine uygun şekilde yapılmadığı yönde karar verdi. 


MAHKEME, KARARIN İPTALİNE KARAR VERDİ
Alaattin Kocabaş’ın sözleşmenin sona ereceği 16.10.2024 tarihine kadar kiracı sıfatına haiz olduğunu ifade eden Konya Bölge İdare Mahkemesi, tahliye işleminin yapılabilmesi için mahkeme kararının beklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, Antalya 5’inci İdare Mahkemesi’nin 26.04.2023 tarihli kararının kaldırılmasına ve dava konusu işlemin iptaline karar verdi. 28 Aralık 2023 tarihli gazetemizde yayımlanan “Sahte İmzalı Evrakla Tahliye” haberinin ardından Gazipaşa Belediyesi ve Gazipaşa Kaymakamlığı’ndan yapılan yazılı açıklamalarda, haberimiz yalanlanmış, söz konusu tahliye işleminin 2886 Sayılı Kanun’un 75’inci maddesine uygun şekilde yapıldığı açıklanmıştı.


Konya Bölge İdare Mahkemesi; “Tahliye işlemi2886 Sayılı Kanun’un 75’inci maddesine uygun şekilde yapıldı” diyen Gazipaşa Belediyesi ve Gazipaşa Kaymakamlığı’nı verdiği kararla yalanladı. 


“TÜRKİYE CUMHURİYETİ, MUZ CUMHURİYETİ DEĞİLDİR”
Mahkeme kararıyla ilgili açıklama yapan Kocabaş, “Belirtildiği gibi belediyeden gelen evrakların içinde sahte imzalı belgede bulunuyordu. Bunu belirtmeme rağmen mahkeme sonucunu beklemeden, keyfi verilmiş olan bir kararla işletme tahliye edildi. Ben tüm işlemlerin mahkeme sonucuna göre yapılmasını istedim. Çünkü yapılacak her işlemde maddi zarara uğrayacağımı biliyordum. Mahkeme kararı beklenmediği için maddi zarara uğradım. Zararlarımın karşılanması içinde sonuna kadar haklarımı arayacağım. Bahsedildiği gibi ihale kanununa istinaden işlem yapılması, kanuna uygun değildir. Konya Bölge İdare Mahkemesi de tahliye işleminin uygun olmadığı yönde karar verdi. Bizi yalanlayanlara buradan sesleniyorum: Tahliye işleminin kanunlara aykırı olduğu mahkemece ispatlandı. Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye Cumhuriyeti, muz cumhuriyeti değildir” şeklinde konuştu. 


NELER YAŞANDI?
55 bin 370 metrekare alan üzerine kurulu tesis, 2019 yılında Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın onayı ile ihaleye çıkarılarak, KCBS Grup sahibi iş insanı Alaattin Kocabaş’a verildi. Aradan geçen üç yılın ardından Kocabaş’ın Turizm İşletme Belgesi’nin süresi bittiği için sözleşme feshedilmek istendi. 
 

SÜREÇ O EVRAKLA BAŞLADI
Üzerinde sahte imzanın bulunduğu ve dağıtım yerlerine gönderilen 13.10.2022 tarihli evrakta, Koru Mahallesi’ndeki Fener Mesire Alanı’nda bulunan gelir getirici gemi görünümlü restoranın Gazipaşa Belediyesi’nce kira sözleşmesinin 29.09.2022 tarihinde feshedildiği belirtildi. Belediye tarafından kira sözleşmesi feshedilen işletmenin 10 gün içinde Belediye’ye teslim edilmesi gerektiği, aksi takdirde 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75’inci maddesine göre işlem yapılacağı bilgileri yer aldı. Söz konusu bu evrak ve üzerine atılan sahte imza, işletmenin geleceğine yön verdi. İlk olarak işletme tahliye edildi, ardından atıl bir görünüm kazanan iş yeriyle ilgili adli süreç başlatıldı. 
 

KRİMİNAL RAPORU: “İMZANIN ALAATTİN YUSUF KOCABAŞ’IN ELİNDEN ÇIKMADIĞI KANAATİNE VARILMIŞTIR”
Evrak üzerindeki imzanın kendisine ait olmadığını ifade eden Kocabaş, konuyla ilgili girişimde bulundu. Gazipaşa Cumhuriyet Başsavcılığı; 17.07.2023 tarihinde söz konusu imzanın incelenmesi için Antalya Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü’ne resmi yazı gönderdi. Antalya Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü’nce incelenen imzanın Alaattin Kocabaş’a ait olmadığı ortaya çıktı. Gazipaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen raporda; “İnceleme konusu evrakta, “Teslim Alanın Adı / İmzası” bölümündeki KCBS Tarım, Kuyumculuk, Turizm, Ticaret, Limited Şirketi adına atılı bulunan imza ile Alaattin Yusuf Kocabaş’ın mukayese imzaları arasında fark görülmüş, söz konusu imzanın Alaattin Yusuf Kocabaş’ın elinden çıkmadığı kanaatine varılmıştır” ifadeleri kullanıldı. 
 

İLK DAVAYI KAYBETTİ İSTİNAFI KAZANDI
KCBS Grup sahibi iş insanı Alaattin Kocabaş, sahte imzalı evrakla başlayan ve iş yerinin tahliyesiyle devam eden sürecin ardından yargı yolunu tuttu. Kocabaş, gemi görünümlü restoranın 2886 Sayılı Kanun’un 75’inci maddesi gereğince 7 gün içinde tahliye edilmesine dair Gazipaşa Kaymakamlığı’nın 07.12.2022 tarih ve 4174 sayılı işlemin iptali için Antalya 5’inci İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, “Yetkisizlik Kararı” verdi. Bunun üzerine istinaf yolunu tutan Kocabaş, söz konusu olayı Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Kocabaş’ın başvurusunu kabul eden, Konya Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi, Antalya 5’inci İdare Mahkemesi’nin 26.04.2023 tarihli kararın kaldırılmasını ve dava konusu işlemin iptal edilmesini hükmetti. 
 

KONYA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ: “MAHKEME KARARI BEKLENMELİYDİ” DEDİ
Konya Bölge İdare Mahkemesi, KCBS Grup sahibi iş insanı Alaattin Kocabaş’ın kazandığı davanın gerekçesini ise şu şekilde açıkladı: “Gazipaşa Belediye Başkanlığı’nın sözleşmenin feshi yönünde karar alması idari bir tasarruf olup, kiralananın fiilen tahliye edilebilmesi için adli yargı mahkemelerinden alınmış bir karar bulunmadığı, fesih işleminin tesis edildiği tarihte kira sözleşmesi süresinin henüz bitmediği, davacının; sözleşmenin sona ereceği 16.10.2024 tarihine kadar kiracı sıfatına haiz olduğu, dolayısıyla aradaki kira sözleşmesi sebebiyle 2886 Sayılı Kanun’un 75’inci maddesinde öngörüldüğü şekilde taşınmaza fuzuli işgal olmadığı göz ardı edilerek ve idarece özel hukuk hükümleri gereğince adli yargıda kira sözleşmesinin feshi davası açılması, bu davada verilecek karara göre tahliye yolunda işlem tahsil edilmesi gerekirken, söz konusu usule uyulmaksızın yetkili olunmadığı halde davacının tahliyesi hususunda tahsis edilen dava konusu işlemde ve davanın reddine dair İdari Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir. Açıklanan sebeplerle, davacının istinaf başvurusunun kabulüne, Antalya 5’inci İdare Mahkemesi’nin 26.04.2023 tarihli kararın kaldırılmasına ve dava konusu işlemin iptaline, 1.515,80 TL yargılanma masrafı ile Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince belirlenen 10.500.00 TL avukatlık ücretinin davalı idare tarafından davacıya ödenmesine, kararın 30 gün içinde Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere, oy birliği ile karar verildi.”  >Geylani TOPALOĞLU