TÜRKER'DEN KİRA ARTIŞ ORANI DEĞERLENDİRMESİ

.

GÜNDEM 12.03.2024 09:06:00 0
TÜRKER

-GAZEMDER Başkanı Savaş Türker, mart ayı için belirlenen işyeri ve konut kira artış oranlarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak; “Eylül- ekim aylarına kadar acil önlemler alınmaz ise, ilçemizde kira- kiracı sorunlarının daha da çözülmez bir hal alma olasılığı yüksektir” dedi.


Gazipaşa Emlakçılar Derneği (GAZEMDER) Başkanı Savaş Türker, mart ayı için işyeri kira artış oranının %55.91, konut kira artış oranının ise temmuz ayına kadar %25 oranında sınırlandırıldığını belirtti.  Gazipaşa genelinde kira artış oranı ile ilgili çok sayıda şikâyet aldıklarını aktaran Türker, kira oranları ile ilgili acil önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti. Türker, eylül- ekim aylarına kadar önlem alınmadığı takdirde ilçe genelinde kira-kiracı sorunlarının artacağını vurguladı. 


“KİRA ARTIŞ ORANLARI HAKKINDA ÇOK SAYIDA ŞİKÂYET ALMAYA DEVAM EDİYORUZ”
GAZEMDER Başkanı Savaş Türker, şöyle konuştu: “İşyeri kira artış oranlarına mart ayı için açıklanan kira artış oranı %55, 91 olarak belirlendi. Normal şartlarda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre hesaplanan konut kira artış oranı hükümet tarafından getirilen uygulama ile %25 oranı ile sınırlandırılmıştı. Bu uygulama sadece konutlar için geçerli olacak. Uygulamanın 2024 Temmuz ayına kadar uygulanması öngörülüyor. Kira artış oranları hakkında maalesef çok sayıda şikâyet almaya devam ediyoruz. Kiracı ve ev sahiplerinin dalgalı bir piyasa oluşması sonucu ortaya çıkan bu durumda mağduriyetleri artmaya devam ediyor. Çoğu ev sahibi kiracılarını evden çıkarma baskısı ile kira artışına zorlarken, düşük fiyata kirası olan kiracılar ise fiyat güncellemesi işlemlerine sıcak bakmıyor. Arabuluculuk sistemi ile sorunlar çözülmek istense de birçok dosya maalesef ki sadece mahkemede çözülebiliyor. 


“ÇÖZÜMÜN BAŞLANGICI; DOĞRU EKSPERTİZDİR”
Gözlemlediğimiz en büyük sorunlardan birisi de kira fiyatlarının bölgesel olarak belirlenmesi. Ekspertizi yapılmayan, özellikleri, kullanım şartı ve yaşı farklı binalar için tek bir mahallenin baz alınması yanlış fiyat değerlendirmelerine yol açıyor. Arz- talep dengesinin bozulması, ilçemize yabancı akımının getirdiği süreçte bu dengesizliğin maalesef ki tuzu biberi olmuştur. Daire ve ticari dükkân fiyatlarındaki artış da kira artışını tetiklemiştir. Özellikle eylül- ekim aylarına kadar acil önlemler alınmaz ise, ilçemizde kira- kiracı sorunları daha da çözülmez bir hal alma olasılığı yüksektir. Her dairenin ve dükkanın kendi şartlarında ekspertiz yapılarak değerlendirme yapılması; çözümün başlangıcı olacaktır. Yani, çözümün başlangıcı; doğru ekspertizdir. Kira sözleşmeleri bu değerlendirme ölçütüne göre düzenlenerek her iki tarafı memnun edecek bir sonuç alınması mümkündür.” >Aysel YILDIZ


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27