Tarih: 05.12.2023 09:25

TÜRKER: “EMLAKTA BİLGİ KİRLİLİĞİ ÖNLENMELİ”

Facebook Twitter Linked-in

GAZİPAŞA Emlakçılar Derneği (GAZEMDER) Başkanı Savaş Türker, Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı taslak ile artık emlak siteleri üzerinden yapılan konut satışlarında, aynı konut için farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişi yapılamayacağını ifade etti. Yetkisiz emlakçıların faaliyetini engellemek amacıyla da yetki belgelerinde aranan şartların hafifletileceğini belirten Başkan Türker, tüm şartları taşıyan emlak danışmanlarından, mesleki deneyim istenmeyeceğini dile getirdi.


“AYAKÇI VEYA FIRSATÇI KESİM EMLAKÇI KİMLİĞİ ARKASINA SIĞINIYOR”
Emlak sektörü içinde yasal açıklıklardan dolayı ayakçı veya fırsatçı kesimin emlakçı kimliği arkasına sığınarak gayrimeşru faaliyetlerde bulunmaya başladığını kaydeden Türker, şöyle devam etti: “Son yıllarda yabancı yatırımcının girişiyle ülkemizin diğer bölgelerinde olduğu gibi ilçemiz de gözde yatırım bölgeleri arasına girmiştir. Bu hareketliliğin sonucu olarak her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de yeni kişi ve firmaların rol alması kaçınılmazdır. Yüksek rant odaklı bir yapının olması bir çok kişiye cazip gelmiş ve sektör içinde bilgi, tecrübe ve belge eksikliği bulunan bir kitlenin türemesine sebep olmuştur. Sektörümüzün içerisinde yasal açıklıklardan dolayı kendine yer bulan bu ayakçı veya fırsatçı kesim maalesef emlakçı kimliği arkasına sığınarak gayrimeşru faaliyetlerde bulunmaya başlamıştır. Yasal kimlik dayanakları olmadığı halde yapmış oldukları faaliyetlerle mesleğin adının lekelenmesi konusunda da maalesef en etkin isimler olmuşlardır.2021 yılı sonunda bu tür sıkıntıların aşılması amaçlayarak kurmuş olduğumuz dernek sayesinde profesyonel ofislerin oluşturulması amacına yönelik belge sahibi, yetkili emlakçıların ve satış danışmanlarının alt yapısına yönelik çalışmalara önem vermiş bulunmaktayız. Bu çalışmalar sonucunda ilçemizde faaliyet gösteren 103 ofisimizde 58 yöneticimizin Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesini almış bulunmakla birlikte kalan ofislerimizin de staj sürelerini tamamlama aşamasındayız.”


“YETKİLENDİRME BELGESİ İMZALAMAYI İHMAL ETMEYİNİZ”
GAZEMDER Başkanı Savaş Türker, 2024 yılı sonu itibariyle emlak ofislerinde Ticaret Bakanlığı tarafından emlakçıların alması zorunlu olan tüm belge eksiklerinin tamamlanması için kararlılığının süreceğini belirterek, “Profesyonel hizmet anlayışı içerisinde yapılan alım, satım ve kiralama işlemlerinde özellikle meslektaşlarımızın ve müşterilerimizin sözleşme kullanımın artırılması konusundaki çalışmalarımız da devam etmektedir. Meslektaşlarımızı ve müşterilerimizi karşılıklı hak ve hukuklarının korunması için kendi menfaatlerini koruyacak sözleşme kullanımı konusuna önem vermeye davet ediyoruz. Düzenlenecek sözleşmeler sayesinde oluşacak bir problem de tarafların bir birine yapmış olduğu ithamlarda sözleşmelerin delil olacağı ve bu sayede kimsenin zan altında kalmayacağı bilinmelidir. Ayrıca gayrimenkulünüzün satışı veya kiralanması konusunda  mutlaka emlakçınıza  yetkilendirme belgesi  imzalamayı ihmal etmeyiniz. Unutmayın emlakçı ile sözleşme imzalamak size zarar vermez, karşılıklı haklarınızı korur. Bu şartlar dahilinde meslek ünvanlımızı kullanan merdiven altı iş yapan kişilerin ayırt edilmesi konusunda bizlere destek vermiş olursunuz.” ifadelerini kullandı.


“HABER ANLAYIŞININ YANLIŞLIĞINA DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ”
Türker, Alanya’da bazı basın organlarında çıkan Gazipaşalı emlakçılara yönelik haberler hakkında da şöyle konuştu: “Bizler Gazipaşalı Emlakçılar olarak özellikle mesleğimizi severek yapmakta mesleğin gerekleri ışığında faaliyetlerimizi sürdürmekte,  etik ve mesleki sınırlar içerisinde kalmaya devam etmekteyiz. Maalesef son zamanlarda bazı basın organlarında çıkan Gazipaşalı emlakçılara yönelik haberler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek zorunluluğu hissedilmiştir. Gazeteci dostlarımızın haber yapma özgürlüğü konusuna destek ve kararlığımız her zaman sürdürmekle beraber; meslek ve meslektaşlarımızın tamamını itham altına sokan ifade ve haber anlayışının yanlışlığına dikkat çekmek istiyoruz. Yapılan bir yolsuzluk veya benzeri işler hakkında delil belge açıklamadan haber algısı içerisinde yazılması sebebiyle,  tüm bir mesleği ve meslektaşlarımızın bulunduğu bir camianın hedef gösterilmesi tüm meslektaşlarımızı yaralamıştır. Bizler Gazipaşalı Emlakçılar olarak mesleğimizi doğru yapma konusunda çaba ve özverimizi sürdürmekle beraber ferdi olarak yapılan yanlış işlerin tüm camiaya itham edilmesini kabul ve tasvip etmiyoruz. Her meslek dalında olduğu gibi emlak sektöründe de çürük elmaların olabileceği bağlamında işini ehli yapan meslektaşlarımızın haklı mücadelesine desteklerimizi sonuna kadar vereceğimizi, mesleğimizi ve meslektaşlarımızı karalayacak her türlü faaliyetleri ve işleri yapanların da kim olursa olsun karşısında olacağımızı kamuoyuna duyururuz.” >Vildan RENDE




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —