TÜM ORGANLARINI BAĞIŞLADI

Gazipaşa’da yaşayan Emre Davarcı isimli vatandaş örnek bir davranışa imza atıp, tüm organlarını bağışladı. Davarcı, “Ölüm hayatımızın bir gerçeğidir.  Organ bekleyen tüm hastalarımız için tüm organlarımı bağışladım” dedi.

GÜNDEM 7.11.2022 12:59:00 0
TÜM ORGANLARINI BAĞIŞLADI

Gazipaşa’da, Sugözü Elektrik Santralinde görev yapan 45 yaşındaki Emre Davarcı, içinde bulunduğumuz ve 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan "Organ ve Doku Bağışı Haftası" kapsamında farkındalık yaratacak bir davranışa imza attı. Aslen Mersin’in Tarsus ilçesinden olan ve 11 yıldır Gazipaşa’da görev yapan Davarcı, Gazipaşa Devlet Hastanesi’ne başvuruda bulunup, tüm organlarını bağışlayarak herkese örnek oldu. Organ bağışının hayat kurtardığına vurgu yapan Davarcı, Türkiye’de binlerce insanın organ beklediğini dile getirdi.

“ÖLÜM HAYATIMIZIN BİR GERÇEĞİDİR”

İnsanların organ bağışı konusunda gerekli hassasiyeti göstermediğini dile getiren Davarcı, “Ölüm hayatımızın bir gerçeğidir.  Aktif olarak motosiklet kullanan biriyim ve kaza ya da başka bir nedenle hayatımı kaybedebilirim. Geride kalan ve organ bekleyen hastalarımız için tüm organlarımı bağışladım. Gazipaşa Devlet Hastanesi de bu konuda çalışma yapıyor. Tüm halkımızı bu konuda bilgilendirmek istiyorum. Organ ve doku bağışı yapmak isteyen herkes hastanemize başvuruda bulunabilir” diyerek herkesi organ bağışına davet etti.

ORGAN NAKLİ YASASI 1979’TA ÇIKARILDI

Türkiye’de organ naklini düzenleyen yasa 1979 yılında çıkarıldı. 2238 sayılı “Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkındaki Kanun”  1982 yılında yeniden düzenlenerek günümüzde geçerliliğini korumaktadır. Türkiye’de organ nakillerinin yüzde75-80’i canlı vericiden yapılmaktadır. Bu yüzde Avrupa’da tersine olacak şekilde yüzde 80 kadavradan gerçekleşmektedir. Bu durum organ bağışı konusunda Türkiye’de yeterli farkındalığın olmadığını gösteriyor.

ORGAN NAKLİNİN DİNEN SAKINCASI YOK

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı; organ veya dokusu alınan kişinin ölmüş olması, organ veya dokusu alınacak kişinin sağlığında buna izin vermiş olması veya hayatta iken yakınlarının rızasının sağlanması, alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir ücret alınmaması, tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak bu nakle razı olması gerektiğini belirterek, organ naklinin caiz olduğuna işaret etmiştir.


Anahtar Kelimeler: ORGANLARINI BAĞIŞLADI