TÜBERKÜLOZ HASTALIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ

TÜBERKÜLOZ HASTALIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ

.

GAZİPAŞA İlçe Sağlık Müdürlüğü, “Dünya Tüberküloz Günü” dolayısıyla yaptığı bilgilendirmede, verem (tüberküloz) hastalığının insandan insana hava yoluyla bulaşabilen, öncelikle akciğer olmak üzere diğer tüm organlarda hastalık oluşturabilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu vurguladı.
 

Bilim insanı Robert Koch’un verem mikrobunu (Mycobacterium tuberculosis) keşfettiği gün olması nedeniyle anılan 24 Mart “Dünya Tüberküloz Günü”nde Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından tüberküloz hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla mesaj yayınlandı. Veremin (tüberküloz) hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalık olduğunun vurgulandığını mesajda hasta bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda hava yoluyla kişiden kişiye yayılarak özellikle akciğerleri etkileyen ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden ciddi bir enfeksiyon olduğu belirtildi.
 

DÜNYADA İLK 10 ÖLÜM ARASINDA 
Tüberkülozun üç hafta veya daha uzun süren inatçı öksürük, göğüs ağrısı, öksürükten kan gelmesi, yorgunluk, kilo kaybı, ateş ve gece terlemeleri gibi semptomlarının bulunduğunun ifade edildiği açıklamada  “Tüberküloz tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Tüm dünyada ilk on ölüm sebebi arasında yer almaktadır.
 

VEREM AŞISI TÜBERKÜLOZU ÖNLER 
Verem, antibiyotik kombinasyonu ile tedavi edilebilir ve tedavi genellikle altı ila dokuz ay sürer. Enfeksiyondan tamamen kurtulmak ve ilaca dirençli verem gelişimini önlemek için tüm tedavi sürecini bitirmek önemlidir. Tüberkülozun yayılmasını önlemek için, öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatmak ve ellerinizi sık sık yıkamak gibi hijyen uygulamaları önemlidir. Tüberkülozlu biriyle yakın temasta bulunduysanız, enfekte olup olmadığınızı görmek için test yaptırmanız önemlidir. Verem aşısı (BCG) aşısı gibi tüberkülozu önlemeye yardımcı olan aşılar mevcuttur. 


Tüberküloz hastası olabileceğinizi düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir sağlık uzmanına görünmeniz önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, veremin yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir ve hayat kurtarabilir.


HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ
Tüberküloz herkesi etkileyebilecek ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden ciddi bir enfeksiyondur. Tüberküloz olabileceğinizi düşünüyorsanız, iyi hijyen uygulamanız, aşı olmanız ve tıbbi tedavi almanız önemlidir. Çocukluk çağı BCG aşısı yaptırmanız hayati önem taşımaktadır. Ülkemizde tüberküloz hastalığının tedavisi ücretsiz yapılıyor. Ulusal Tüberküloz Sistemi (UTS) üzerinden tüm hastaların veri girişleri yapılmakta ve sistem üzerinden Sağlık Bakanlığımızca bildirim yapılmaktadır” denildi. >Vildan RENDE