TROPİK MEYVELERİN YERALTI SULARINI YOK ETTİĞİNİ İDDİA ETTİ

.

GÜNDEM 14.11.2023 13:32:00 1
TROPİK MEYVELERİN YERALTI SULARINI YOK ETTİĞİNİ İDDİA ETTİ

TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, özellikle Gazipaşa bölgesinde yetişen muz, mango, avokado gibi tropik meyvelerin üretimi için yeraltı sularının yok edildiğini belirterek, bu üretimin ivedilikle durdurulması gerektiğine dikkat çekti.

 

TürkiyeTabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, muz, mango, ejder meyvesi, avokado gibi bitkilerin su kaynaklarını yoğun bir şekilde kullandığını ve bu üretimin sürdürülemez olduğunu vurguladı. Damla sulama sistemine uygun olmayan bu bitkilerin, Türkiye’nin iklim koşullarına uygun olmadığını belirten Kesici, su kaynaklarının korunması gerektiğini savundu.

 

“BU MEYVELER BOL YAĞIŞLI İKLİMDE YETİŞMELİ”

100 bin ton muz üretiminin gerçekleştiği Gazipaşa’da yaşanan su sıkıntısı nedeniyle muz bahçelerinin sökülmeye başlandığını ve yerlerine villaların inşa edildiğini dile getiren Kesici, aynı şekilde mango yetiştirilen bölgelerin de su sıkıntısı yaşadığını, bu bitkilerin tropikal iklimde yetiştiğini ve bol yağışlı bir iklime ihtiyaç duyduğunu söyledi. Kesici, Türkiye’nin iklim koşullarının tropikal bitkiler için uygun olmadığını ve bu üretimin su kaynaklarını tehlikeye attığını ifade etti.

 

“YERALTI SULARIMIZ BİTECEK”

TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, “Mango, tropikal iklim bitkisi. Tropikal iklim de bol yağışlı ve sıcak bir iklim kuşağıdır. Köppen İklim Sınıflandırması’na göre; yılın 12 ayı boyunca 18 derece altında sıcaklık gerçekleşmez. Bu özellikteki iklimde yetişir ve çok su ister. Suyu ve geleceği düşünüyorsak, mango ve benzeri tropikal bitkileri dikmemeliyiz” dedi.

Son dönemde derin sondaj kuyularının açılmasına izin verilmesinin su kaynaklarını tehdit ettiğini söyleyen Kesici, bu ürünlerin ithal edilebileceğini ve yeraltı sularının tüketilmemesi gerektiğini dile getirdi.

 

SEVİLGEN: “HERŞEYİ SÖKÜP BİNA MI DİKELİM”

Kesici’nin, tropik meyve üretiminin yer altı su kaynaklarının yok ettiği gerekçesiyle üretimin durdurulması yönündeki açıklaması Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen’in tepkisine neden oldu. Sevilgen konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Biz Gazipaşa ve Alanya’da tropikal meyve üretimine geçmek için mücadele veriyoruz. Mangoyu, ejder meyvesini kesinlikle ekmesinler diyorlar. Her bitki yıllık baz alındığı zaman birbirine yakın bir su tüketimi oluyor. Portakal, limon ve mandalina ekiyoruz. Onları da yazın suluyoruz. Ne yapalım, her şeyi söküp bina mı dikelim?

 

“ÖZEL TROPİKAL ALAN OLUŞTURULMALI”

Burada en doğru söylenmesi gereken şey ‘Özel tropikal alan oluşturulmalı ve inşaat alanı yapılmamalı’ olmalıdır. Alanya, Gazipaşa, Anamur bölgelerini binayla betonla kapatmayacaksın. Bu mu hoşunuza gidiyor? Benim aklıma burada içerideki hainler geliyor. Bu bölgede aşırı derecede tropikal üretim söz konusu. Üretimden daha güzel bir şey yok. Suyun eksik olduğu bölgelere suyu daha az tüketen tropikal ürünler ekeceğiz. Örneğin mango, ejder meyvesi. Ben profesörüm diyerek saçma sapan açıklamalar yapıyorlar. Büyük bir tahsilatımız yok ama direkt arazideyiz, sahadayız ve tarımla uğraşıyoruz. Emeği görüyoruz. Sonra biri profesörüm diye çıkıp açıklama yapıyor. Bizim cahilliğimiz onların profesörlüğüne on basar” diyerek tepki gösterdi.>Vildan RENDE


Erol Kesici
16.11.2023 12:53:49
Suyun doğada dolaşımı söz konusudur, gölden de, dereden de kullansanız , hepsinin yeraltı sularıyla bağlantısı vardır ve çevrim ... İçindedir. İklim Prof. Dr Miktat hoca da isyanlarda tropikal ürün yasaklansın diye.. Saygı gerek bu bizim bilimsel çalışmalarımızın sonucu. Öneri. Tespit.HER YERDE HERŞEYİ YETİŞTİRMEK, SUSUZ; GELECEKSİZ KALMAKTIR… Göllerimizde, yeraltı sularımızda su seviyeleri çok tehlikeli sınırlarda, son yıl ve günlerde aşırı oranda sondaj kuyusu açılmasına izin vermek, önümüzdeki yıllarda çok şiddetli içme suyu sorunu yaşayacağımızın göstergesidir. Su her şeydir. Tarımda ayağımızı suyumuza göre uzatmak zorundayız. HER YERDE HER ŞEYİ YETİŞTİRMEK ÇOK BÜYÜK ZARARLARA- KAYIPLARA NEDEN OLMAKTADIR. Tropikal iklim bitkilerinin neredeyse hepsi, bol suyun- yağışın, sıcaklığın olduğu iklim bitkisidir. İklimimize (suyumuza) göre her şeyi düzenlemek zorundayız. İsraftan( su gıda-enerji-insan vd) kaçınmalıyız. Bildiğimiz bize uygun bitki deseni ve bilimsel sulama yöntemleri konusunda tekrardan birlikler ve üreticiler eğitim programlarınca desteklenmeli, su, toprak verimliliği bilimsel yöntemlerle artırılmalıdır. Çok geç olmadan, sözde kalmadan… kaç muz bahçesi susuzluktan kurudu, ya diğer tropikaller ve kuruyan su kaynaklarının nedeni tarımda aşırı su kullanmak. bu tropikal olur veya diğerleri.. Bilmekteyiz ki son yıllarda sondaj kuyularının sayısı oldukça arttı. yer altında su kalmadı adeta. Konuya bütüncül bakmanız gerekir.. Yıllardır bilinen gerçekleri yazmak , sizleri neden rahatsız etmekte, üzücü... Türkiye'de suya göre tarım politikası çerçevesinde stratejik ürünlerde toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi ve tarımın ulusal ekonomiye katkılarının artırılabilmesi için yörenin kaynakları göz ardı edilmeden, bilimsel akılla hareket etmek gerekir.Ülkede sulama ve suyun daha verimli kullanılması için birçok çalışma yürütülüyor. Su azlığı bulunan bölgelerde su yoğunluklu ürünleri yetiştirmekten kaçınılmalıdır. Ürün deseni ve sulama yöntemleri konusunda birlikler ve çiftçiler eğitim programlarıyla desteklenirse, tarımsal su verimliliği önemli oranda artırabilir. Verdiğim rakamlar TARIM BAKANLIĞI TAGEM raporlarıdır. Niye bana kızarsınız.. BİZE ve GELECEK KUŞAKLARA PARA DAN DAHA ÇOK SU GEREKLİ .. UNUTMAYALIM.. Saygılarımla... Erol KESİCİ

  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,20
  • EURO

    38,02% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2828,65% 0,93
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27