.
TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, özellikle Gazipaşa bölgesinde yetişen muz, mango, avokado gibi tropik meyvelerin üretimi için yeraltı sularının yok edildiğini belirterek, bu üretimin ivedilikle durdurulması gerektiğine dikkat çekti.
TürkiyeTabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, muz, mango, ejder meyvesi, avokado gibi bitkilerin su kaynaklarını yoğun bir şekilde kullandığını ve bu üretimin sürdürülemez olduğunu vurguladı. Damla sulama sistemine uygun olmayan bu bitkilerin, Türkiye’nin iklim koşullarına uygun olmadığını belirten Kesici, su kaynaklarının korunması gerektiğini savundu.
“BU MEYVELER BOL YAĞIŞLI İKLİMDE YETİŞMELİ”
100 bin ton muz üretiminin gerçekleştiği Gazipaşa’da yaşanan su sıkıntısı nedeniyle muz bahçelerinin sökülmeye başlandığını ve yerlerine villaların inşa edildiğini dile getiren Kesici, aynı şekilde mango yetiştirilen bölgelerin de su sıkıntısı yaşadığını, bu bitkilerin tropikal iklimde yetiştiğini ve bol yağışlı bir iklime ihtiyaç duyduğunu söyledi. Kesici, Türkiye’nin iklim koşullarının tropikal bitkiler için uygun olmadığını ve bu üretimin su kaynaklarını tehlikeye attığını ifade etti.
“YERALTI SULARIMIZ BİTECEK”
TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, “Mango, tropikal iklim bitkisi. Tropikal iklim de bol yağışlı ve sıcak bir iklim kuşağıdır. Köppen İklim Sınıflandırması’na göre; yılın 12 ayı boyunca 18 derece altında sıcaklık gerçekleşmez. Bu özellikteki iklimde yetişir ve çok su ister. Suyu ve geleceği düşünüyorsak, mango ve benzeri tropikal bitkileri dikmemeliyiz” dedi.
Son dönemde derin sondaj kuyularının açılmasına izin verilmesinin su kaynaklarını tehdit ettiğini söyleyen Kesici, bu ürünlerin ithal edilebileceğini ve yeraltı sularının tüketilmemesi gerektiğini dile getirdi.
SEVİLGEN: “HERŞEYİ SÖKÜP BİNA MI DİKELİM”
Kesici’nin, tropik meyve üretiminin yer altı su kaynaklarının yok ettiği gerekçesiyle üretimin durdurulması yönündeki açıklaması Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen’in tepkisine neden oldu. Sevilgen konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Biz Gazipaşa ve Alanya’da tropikal meyve üretimine geçmek için mücadele veriyoruz. Mangoyu, ejder meyvesini kesinlikle ekmesinler diyorlar. Her bitki yıllık baz alındığı zaman birbirine yakın bir su tüketimi oluyor. Portakal, limon ve mandalina ekiyoruz. Onları da yazın suluyoruz. Ne yapalım, her şeyi söküp bina mı dikelim?
“ÖZEL TROPİKAL ALAN OLUŞTURULMALI”
Burada en doğru söylenmesi gereken şey ‘Özel tropikal alan oluşturulmalı ve inşaat alanı yapılmamalı’ olmalıdır. Alanya, Gazipaşa, Anamur bölgelerini binayla betonla kapatmayacaksın. Bu mu hoşunuza gidiyor? Benim aklıma burada içerideki hainler geliyor. Bu bölgede aşırı derecede tropikal üretim söz konusu. Üretimden daha güzel bir şey yok. Suyun eksik olduğu bölgelere suyu daha az tüketen tropikal ürünler ekeceğiz. Örneğin mango, ejder meyvesi. Ben profesörüm diyerek saçma sapan açıklamalar yapıyorlar. Büyük bir tahsilatımız yok ama direkt arazideyiz, sahadayız ve tarımla uğraşıyoruz. Emeği görüyoruz. Sonra biri profesörüm diye çıkıp açıklama yapıyor. Bizim cahilliğimiz onların profesörlüğüne on basar” diyerek tepki gösterdi.>Vildan RENDE