TOROSLARDAN BAL AKTI

Gazipaşa’nın yaylalarında bal üreten arıcılar, bu yılın ilk yayla balı sağımını yapmaya başladı. Bal sağımı birçok yaylada devam ederken, kovanlardan alınan verim arıcıların yüzünü güldürdü.

GÜNDEM 3.08.2022 12:50:00 0
TOROSLARDAN BAL AKTI

Gazipaşa’da arılarını Torosların çiçekleriyle buluşturan arıcılar, 2022 yılının ilk yayla balı sağımını yapmaya başladı. Gazipaşa’da öğretmenlik yapan ve 9 yıldır arıcılıkla uğraşan 35 yaşındaki Murat Tuncer, Gazipaşa’nın Balca Yaylası’na çıkardığı kovanlarından bu yıl ilk yayla balını aldı. Geçen yıllara göre bu yıl bal veriminin çok iyi olduğunu belirten Tuncer, bu yıl ki bal fiyatları hakkında da bilgi verdi.

KOVAN BAŞI ORTALAMA 8 KİLO BAL ALDIK

9 yıl önce hobi olarak başladığı arıcılıkta profesyonelleştiğini dile getiren Tuncer, “Bu işe 5 kovanla başladım. Şu anda 60 civarında kovanım var. Kovanlarımızı yaz başında Göçük Mahallesi’nden Balca Yaylası’na getirdik. Arılarımız burada doğal bir ortamda bal üretti. Sezonun ilk yayla balı sağımını gerçekleştirdik. 40 kovanımızda sağım işlemi bitti. Kovan başı ortalama 8 kilo bal aldık” dedi.

BALLAR 2 BİN METRE ÜSTÜNDE ÜRETİLDİ

Arıların kovanlarda ürettiği balların 2 bin metre üzerinde ürettildiğini dile getiren Tuncer, “Balca Yaylası, adını ürettiği baldan alan bir yaylamız. Yüksekliği 2 bin metrenin üzerinde. Bahar ayında kovanlarımızı buraya getirdik. Arılarımız çeşit çeşit çiçekten aldıkları nektarları kaliteli şekilde bala çevirdi. Bizlerde kaliteli ballarımızı müşterilerimize ulaştırmak için sağımını yaptık” ifadelerini kullandı.

FİYATLAR 200 TL’DEN BAŞLIYOR

Bu yılın bal fiyatları hakkında da bilgi veren Tuncer, “Kaliteli bal kendini her yerde gösterir. Balın fiyatı da kalitesine göre değişir. Bu yıl bal fiyatlarımız en az 200 liradan başlayacak. Kalitesine göre fiyatlar artacak” diye konuştu.

OKTAN: İKİCİ SAĞIMI BEKLİYORUZ

Bu yıl Gazipaşa’da yapılan yayla balı sağımı hakkında konuşan Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazipaşa Arı Yetiştiricileri Birliği Temsilcisi Fatih Oktan, bu yıl ki verimin çok iyi olduğunu belirtti. Arıların her zamankinden daha iyi çalıştığını söyleyen Oktan, “İkinci yayla balı sağımını bekliyoruz. Arıların çalışmasından bunu anlıyoruz. Deyim yerindeyse bu yıl Toroslardan bal aktı. Bu yıl bal fiyatları 200-250 liradan başlayacak” dedi.

“AYILARLA BAŞIMIZ BİRAZ DERTTE”

Haziran ve temmuz ayında çok sayıda kovana ayı saldırdığını belirten Oktan, “Bu yıl ayılarla başımız biraz dertte. Son iki ayda çok sayıda kovana ayı saldırdı. Onlarca kovan kullanılamaz hale geldi. Ayı saldırısında zarar gören kovanlar bal sağımına hazırdı. Hem kovanlar hem de içinde bulunan ballar zarar gördü. Umarım bu tarz olaylar yaşanmaz. Tüm arıcılarımıza bereketli bir sezon diliyorum” dedi.


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27