11 Nisan Parkinson Hastalığı günü nedeniyle Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü yayımladığı bilgilendirmede Parkinson hastalığının hareket kabiliyeti ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalık olduğuna işaret edilerek, hareketlerin yavaşlaması, kas sertliği, denge bozukluğu ve titreme gibi temel belirtilerin hastaların yaşam kalitesini etkileyip zorlaştırdığı kaydedildi.
UYKU BOZUKLUKLARI VE KABIZLIK GİBİ BELİRTİLERİ OLABİLİR
Parkinson’un yıllar öncesinden uyku bozuklukları ve kabızlık gibi belirtilerle de başlayabileceğinin vurgulandığı mesajda “Parkinson hastalarında fiziksel hareketsizlik, kasların zayıflamasına, eklem sertliğinin artmasına ve genel hareket kabiliyetinin azalmasına neden olabilir. Ayrıca, hareketsizlik bağırsak problemlerini ve depresyon gibi ruhsal sorunları tetikleyebilir. Bu hastalıkta beyinde dopamin isimli molekülü üreten sinir hücrelerinin kaybının söz konusu olabilir. Bunun sonucunda da hareketlerde yavaşlama, titreme ve denge kayıpları gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
ALZHEİMER’DAN SONRA EN SIK GÖRÜLEN NÖROLOJİK HASTALIK
Alzheimer hastalığından sonra en sık görülen nörolojik hastalık olan Parkinson Hastalığı, özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır. 50 yaşından önce başlaması oldukça nadirdir. Erkeklerde kadınlara oranla yaklaşık iki kat daha sık görülür.
HASTALIĞIN TEMEL BELİRTİLERİ
Parkinson hastalığının temel belirtileri “İstirahat halinde titreme (tremor), hareketlerin yavaşlaması (bradikinezi), kaslarda sertleşme (rijidite) ve ayakta durma dengesinin bozulması hastalığın temel bulgularıdır. Bu belirtilerden önce de bazı erken dönem bulgular görülebilir. Koku alma bozukluğu, REM uyku davranış bozukluğu, bağırsak alışkanlıklarında değişim ve tansiyon dalgalanmalarının bu bulgular arasında yer alır. Ayrıca yürürken kolların normal şekilde sallanmaması, istirahat halinde elde, bacaklarda veya çenede titreme, mimik kaybı (maske yüz), göz kırpma sayısında azalma, öne eğik ve yavaş yürüyüş, küçük adımlarla yürüme, düşmeler, donma hissi, yavaş hareket etme ve konuşma, yutma bozuklukları, kabızlık, cinsel işlev bozuklukları, depresyon, psikoz, halüsinasyon, gündüz uyuklama, dürtü kontrol bozukluğu, ciltte yağlanma (sebore) ve bunama da belirtiler arasındadır.
Yüz ifadesinde değişiklik (sabit bakış, az göz kırpma), yürürken bir kolun sallanmaması, vücut duruşunda bükülme (kamburlaşma), omuzda donma ve ağrı, bacakta aksama veya sürüklenme, boyun ve uzuvlarda uyuşma, karıncalanma, ağrı, rahatsızlık hissi, seste yumuşama ve içten titreme hissi yaşayanlar vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalı” denildi.