TİP TARIM İŞÇİLERİNİN YANINDA

TİP Gazipaşa İlçe Başkanı Mehmet Şahin, partisi tarafından Antalya’da düzenlenen ve tarım işçilerinin sorunlarının masaya yatırıldığı çalıştayda sunum gerçekleştirdi.

SİYASET 17.01.2024 10:02:00 0
TİP TARIM İŞÇİLERİNİN YANINDA

Türkiye’de, yerel ve genel ölçekli ülke sorunları hakkında çalıştay düzenlemeyi sürdüren Türkiye İşçi Partisi (TİP), Antalya’da tarım işçilerinin sorunlarını ilgilendiren önemli bir çalıştaya imza attı. Konyaaltı Alevi Bektaşi Kültürü Cemevi Derneği Toplantı Salonu’nda düzenlenen çalıştayın sunumu, TİP Gazipaşa İlçe Başkanı Mehmet Şahin tarafından gerçekleştirildi.  Tarım işçilerinin sorunlarının ele alındığı çalıştayın sunumunu yapan Başkan Şahin, yaşanan sorunları ve TİP’in sorunlara karşı hazırladığı çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “Ülkemizin kayıt dışı istihdam sektörünün başını çeken tarım işçileri ve bu sektöre emeğini veren tüm işçilerin sahipsizliğini artık saklanamaz bir gerçektir. Büyük ölçekli tohum ve fide firmalarında hak mağduriyetine uğrayan işçilerin, yerel zirai bayilerde bilinçli bir şekilde farklı iş kollarında çalıştırılan ziraat mühendisleri ve teknikerlerin, üretimin en dibinde bulunan çoğunluğunu kadın emekçilerinin oluşturduğu örtü altı seracılıkta çalıştırılan işçilerin, ürünlerin tüketiciye ulaşması için hallerde paketleme, yükleme işlerinde çalışan tüm işçilerin sorunları artık saklanamaz bir gerçektir.  

Bu sorun temeli birçoğunun sigortasız kayıt dışı çalıştırılmasıdır. İşçilerin örgütsüz olmasından doğan açıkları ise işverenler kendi çıkarları için kullanıp bu işçilerin emeklerini sömürmektedir. Tarım sektörünü tohumun toprağa düşmesiyle başlayan üretim kademelerinin her birinde bu sorun yaşanmaktadır. Kendini sorumlu hisseden hiçbir kurumda maalesef sesini çıkarmamaktadır. Biz Türkiye İşçi Partisi olarak yaşanan bu sorunları kalem kalem ele alıp önceliğimiz emekçiden yana olup üretimi yapan tüm çiftçilerin mağduriyet yaşamadan çözümü tarafındayız. 


Tarım işçilerinin sorunlarını birkaç maddede özetlersek; sosyal güvenceleri olmadan çalıştırılması, ücret eşitliği ve hak edilen ücretlerinin düzenli ödenmemesi, çalışma koşullarının ağırlığı ve az işçi ile daha çok işin zorla yaptırılması, 1950’li yıllardan kalma utanç abidesi olan çavuşluk sistemiyle işçilerin sırtından komisyon alınması, alınan bu komisyona daha ucuza işçi bulup çalıştırmak için göz yuman işverenlerin kar hırsı, yine utanç verici bir şekilde işçilerin kurbanlık hayvanlar gibi işe kamyon kasalarında getirilip götürülmesi ve tüm bunlara göz yuman yerel yönetimden resmi kurumlara kadar ziraat odaları ve STK’ların işçileri sahipsiz bırakması, başlıca sorunlarımızdır.”
 

ARTIK TİP VAR
“Bahsettiğimiz bu sorunların artık daha fazla yaşanmaması için yeryüzünün en onurlu işi icra eden ‘emeği ile geçiminin sağlayan’ tüm işçilerin yanında TİP var” diyen Şahin, sunuma şöyle devam etti: “İnsanlık onuruna yakışmayan bu tür durumların önünü kesmek için işçilerin öncelikle platformlar çatısı altında ilerleyen aşamalarda yasal kazanımlarımızla sendikal faaliyetlerle örgütlenmeliyiz. Örgütsüz olduğumuz her saniye kaybetmeye mahkûmuz. Yapacak olduğumuz bu örgütlenme faaliyetleri için artık sahadayız. Üreten insanların kazanacağı biri dönemi başlatmak istiyoruz.  Bu yüzden çalışan her işçinin kapısını çalıp tek tek bu süreçler anlatılacaktır. 


“TARIMDA GÜNDEM İŞÇİ VE SU SORUNU AÇIKLAMASI TAM BİR REZALET”
Geçtiğimiz günlerde Antalya Ziraat Odası Başkanın dile getirdiği tarımda gündemin işçi ve su soruna bakış acısı tam bir rezalet. Yevmiye fiyatının 666 TL olmasına rağmen işçi bulunamaması hatta bazı işverenlerin 750 TL vermesine rağmen işlerini yaptıramadığını dile getirmiş. 135 ülkeye ihracat yapıldığını son yıllarda devletin verdiği hibelerle örtü altı seracılığın artığını çok güzel anlatmış lakin 135 ülkeye yapılan ihracatın kimin sırtından nasıl yapıldığını devletin bu aşamada asıl kimlere destek vereceğine değinmemiş. TİP olarak Ziraat Odası başkanına soruyoruz. Tarımın olmazsa olmazı işçi sorunu 666 TL ya da 750 TL vermekle mi çözülüyor. Yoksa bu işçilerin insanca çalışabilecekleri şartların sağlanıp öncelikle sosyal güvence haklarının verilip üretime katkı sağlamasını beklemek mi daha mantıklı. Biz bu yüzden diyoruz ki üreten insan yönetimde olmalı.” >Selçuk ÖZTÜRK


Anahtar Kelimeler: TARIM İŞÇİLERİNİN YANINDA