TEZGAH DEĞİL ÇÖP

Gazipaşa’da üretilen sebzelerin fiyatları ciddi şekilde düştü. Fiyat dibe vurunca isyan eden çiftçiler, tepkilerini ürünleri çay kenarına dökerek gösterdiler.

GÜNDEM 9.04.2024 09:48:00 0
TEZGAH DEĞİL ÇÖP

GAZİPAŞA’DA, mazot, gübre, elektrik ve ilaç giderlerini karşılamakta zorlanan çiftçi, günlük olarak açıklanan hal fiyat listesi karşısında neye uğradığına şaşırdı. Son günlerde düşüşe geçen sebze fiyatları üreticileri mutsuz ederken, yaşanan duruma tepki gösteren sebze üreticileri, para etmeyen ürünlerini çay kenarına dökerek, tepkilerini bu şekilde dile getirdiler. Çay kenarında dökülen ürünlerin, kepçe yardımıyla Hacı Musa Çayı’na itildiği görüldü. 
 

HEM ÜRETİCİ HEM TÜKETİCİ DERTLİ
Hal ve pazarda tüketici yüksek fiyatlardan şikayet ederken, üretici de ürünün para etmemesinden dertli. Emeğinin karşılığını alamadığını söyleyen üreticiler, ürünlerini çay ve dere kenarlarına dökerken, bu duruma şahit olan vatandaşlar ise ürünlerin telef edilmesine tepki gösterdi. Yardıma muhtaç birçok vatandaşın olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, ürünlerin çöpe dökülmesi yerine ihtiyaç sahiplerine verilmesi gerektiğine vurgu yaptılar.
 

PATLICAN ÜRETİCİSİNİ ÜZDÜ
Gazipaşa’da üretimi yapılan birçok ürün son 15 günde ciddi şekilde değer kaybı yaşadı. Mart ayı sonunda 21 TL’den alıcı bulan salatalık fiyatı Gazipaşa Toptancı Hali’nde 3 TL’ye kadar geriledi. 22 TL’den satılan silor salatalık 6 TL’ye, 20 TL’den satılan dikenli salatalığın fiyatı 5 TL’ye düştü. En çok değer kaybeden ürünlerin başında ise patlıcan geldi. Mart sonunda 30-35 TL bandında alıcı bulunan sivri patlıcan 10 TL’ye, topa patlıcan 8 TL’ye, kristal patlıcan ise 7 TL’ye geriledi. Aynı dönemde 60 TL’den alıcı bulan çalı fasulye 40 TL’ye, 80 TL olan şeker fasulye ise 50 TL’ye düştü. 


FİYATLAR TARLADA FARKLI TEZGAHTA FARKLI
Öte yandan ürünlerin tarla ile tezgah fiyatları arasındaki fark ise dikkatlerden kaçmıyor. Salatalık ve patlıcanda fiyat farkı hem üreticileri hem de tüketicileri zor durumda bırakırken, büyük market ve sanal marketlerde satışa sunulan ürünlerin fiyatları ise pes dedirtiyor. Tarlada 10 TL’den alıcı bulan patlıcan, market ve sanal market tezgahlarında 30 ile 60 TL arasında satılıyor. Patlıcanla sınırlı olmayan bu durumun, bütün ürünler için geçerli olduğu görülüyor. >Geylani TOPALOĞLU


Anahtar Kelimeler: TEZGAH DEĞİL