TERCİH SÜRECİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ?

.

6.07.2023 13:30:00 0
TERCİH SÜRECİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercih sürecinin 3 Temmuz’da başlamasının ardından Psikolojik Danışman Özkan Uçak, bu süreçte öğrencilerin ve ailelerin doğru bir tercih için dikkat etmesi gereken konulara değindi.

Öğrencilerin merakla beklediği LGS sonuçları açıklandı ve tercih süreci başladı. 1 milyon 30 bin 195 adayın ter döktüğü sınav için tercihler 19 Temmuz'a kadar sürecek. Bu sınav, öğrencinin akademik sürecinde de önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilmekte. Bu süreçte öğrenciler kadar heyecanlı olan diğer bir kesim ise aileler. Gazipaşa Akalan Ortaokulu Psikolojik Danışmanı Özkan Uçak, özellikle ailelerin baskıcı olmaması ve öğrencinin tercihine saygılı olmaları konusunda uyardı.

 

LİSE BİR ÖĞRENCİYE NE KATMALIDIR?

Uçak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ‘Lise bir öğrenciye ne katmalı?’ dediğimiz zaman verilen birçok ortak cevap; ‘21.yy teknolojisi ve pedagojisine uyum sağlayan, çocuğu mesleki kariyer hedeflerine ulaştırabilen, benliğini- kişiliğini ve becerilerini geliştirebilmelerine olanak sunan, ulusal ve uluslararası alanda projelerle var olan, yabancı dil öğretiminde nitelikli bir kimlik sergileyen ve çocuğunuz için güvenli ve sağlıklı bir ortam sunması’ diyebiliriz. Bu maddeleri çoğaltmak mümkündür.

 

Tercih danışmanlığı süresince öğrencilere ilgi, değer ve yetenekleri doğrultusunda bir üst öğrenim kurumuna geçişlerinde rehberlik edilecektir. Tercih edilecek liselerin, özel durumu olan öğrencilere ilişkin koşulları detaylı olarak aktarılacak. Öğrenci ve velinin birbirlerinden farklı istek ve beklentilerinin olabileceği göz önünde bulundurularak bu durumun bütünsel bir bakış açısıyla değerlendirilmesi yapılacaktır. Öğrenci ve velilerin bu çerçevede bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi, rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlarla sağlanacaktır.

 

TERCİH SÜRECİNDE BİLİNMESİ GEREKENLER

Adayların tercih sürecini verimli geçirebilmeleri adına Uçak, tavsiyelerini şu şekilde sıraladı.

1. Geçen yıl Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş Erkek Almanca ve Kabataş Erkek İngilizce’nin toplamına yerleşen 430 adayın en alt sıralaması yaklaşık 825.lik. Bu şu anlama geliyor; istese bu okullara yerleşebilme potansiyeli olan 395 aday başka liselere yerleşmiş. Onlardan boşalan alanlara da 825. sıradaki aday yerleşme şansı yakalamış. Bu okulları tercih etmeyenler ya özel okula gitmiş ya da memleketinde bir Fen ya da Anadolu lisesini kendisi için yeterli görmüş. Bu örnekten de anladığımız üzere tercihler kişiden kişiye değişmektedir.

 

2. Lise tercihi yaparken öncelikleriniz arkadaşlarımla beraber olmak değil kendi ilgi, yetenek ve gelişim özelliklerini gözeterek en uygun liseye yerleşmeye çalışmak olmalıdır. Bu bir fen/anadolu lisesi olabileceği gibi bir meslek lisesi ya da bir imam hatip lisesi olabilmektedir. 

 

3. Bu dönemde kafası karışık olan öğrencilere ailelerin desteği çok önemlidir. Aile ilk başta çocuklarının kaygılarını yatıştırmalı. Çocuklarına sen ne olursa olsun bizim çocuğumuzsun biz seni seviyoruz diyerek destek vermeleri ve başkalarıyla kıyaslama yapmamaları gerekiyor. Çocuğunuzun kararlarına saygı göstermek onu desteklediğinizi hissettirmek, kendini anlatması için iletişim kurmak stresini azaltıp kendine güvenini arttıracaktır.  Tersi bir durumda ergenlik çağının getirdiği problemlerle öğrenci aile çatışması yaşabilmektedir.

 

4. Öncelikle araştırdığımız bir okul hakkında sosyal medyada yazan her bilgiye inanmamalıyız. Özellikle kendi yaşadığı ilçe ya da il dışı bir okul yazmayı düşünen öğrenciler tercihlerini yaparken dikkatli olmalıdır. Ulaşım ve okulların pansiyon durumlarına mutlaka bakıp, detaylı bilgi almalıdır. Pansiyonsuz bir okulu tercih listesine yazmak, okula yerleştirildiğinizde sizin için maddi ve manevi hayal kırıklığı yaratabilir. 

 

5. İmkânınız varsa okulu direk görmeye gidebilir eğer yoksa mezunlarından, okuyan öğrencilerinden, öğretmen ve idarecilerinden bilgi alabilirsiniz. Okulun sosyal medya hesaplarından başarılarını araştırıp ve yapılan etkinliklerini sosyal kültürel bilimsel faaliyetlerini inceleyip bilgi alabilirsiniz. Örneğin; Gazipaşa Fen lisesine gidip okulu gezip ilk ağızdan bilgi alabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki okul kültürü tek bir bireyin değil yıllar boyunca kök salan değerler ve mezunlarının vefası sayesinde oluşmaktadır. Mezun olduğunuz lise sizi hayata hazırlayacak üniversiteye giden durakların en önemlisi.

 

6. Lise okurken aynı zamanda yabancı dilini de geliştirmek isteyen öğrenciler hazırlık sınıfı ve yabancı dil tercihine dikkat etmeli bu konuda direk okul yönetiminden bilgi almalı, yurt içi ve yurt dışı akreditasyon fırsatlarını öğrenmelidir.

 

7. Okul puanların sınavın zorluğu ya da kolaylığı ile artıp azaldığını bilmemiz gerekiyor, bu yüzden yüzdelik dilime göre tercihlerimizi yapmak daha sağlıklı olacaktır. Stratejiniz, bulunduğunuz dilimin yukarısından ve garanti olacak kadar altından tercih yapmak olmalıdır. Tercih robotunda bazı okulların karşısında yüzdelik dilim bilgisi yerine yıldız işareti var. Bunlar bu yıl yeni açılan okullardır, tercihlerinizi yaparken eş değer okulları göz önüne almanızda fayda vardır.

 

8. Özel okullara kayıt yaptıran öğrencilere tercih sistemi açılmayacaktır. Tercih yapmak isteyen öğrencilerin özel okullardan kaydını sildirmeleri gerekmektedir.

 

9. Öğrencilerin yerleştirmeleri yapılırken ilk önce merkezi yerleştirme listelerine, sonra yerel yerleştirme listelerine, sonra pansiyonlu okullar listelerine bakılır. Bu yüzden tercihlerinizi yaparken bu sıralamayı göz önünde bulundurmalısınız.

 

10. Okul başarı puanı(OBP) ile yapılan tercihlerde öğrenci akademik başarısı, kariyer planlaması ve gelecekte hangi mesleği yapmak istiyorsa, önyargılarını bir kenara bırakarak ilgi, yetenek ve beceriyle günümüz şartlarını da göz önüne alarak tüm liseler hakkında yeterli bilgiyi alıp tercihlerini ona göre yapmalıdır.

 

11. Onaylanan tercihler, tercih süresi içerisinde veli dilekçesi ile okul idaresi tarafından iptal edilebilir. İptal işlemi gerçekleştikten sonra öğrenci tekrar tercih yapabilir.

 

12. Kaynaştırma öğrencileri ilk tercih, 1.nakil ve 2.nakil dönemlerinde tercihte bulunabilir. Bu tercihlerde bir okula yerleşemeyenler gerekli belgeleri ile il/ilçe komisyonlarına başvuru yapabilirler.

 

13. Son olarak öğrenciler hangi liseye giderse gitsinler derslerine ortaokuldan daha fazla çalışmaları gerektiğini asla unutmamalıdır. >Vildan RENDE