Tartışılan Projenin Keşfi Yapıldı

Gazipaşa ve Alanya’da tartışma konusu haline gelen ve çevreciler tarafından mahkemeye verilen Gazipaşa- Uğrak-Yeşilöz Balıkçı Barınağı projesinin keşfi dün gerçekleştirildi.  halk keşif heyetinin vereceği kararı merakla bekliyor.

GÜNDEM 3.09.2022 14:12:00 0
Tartışılan Projenin Keşfi Yapıldı

Çevreciler tarafından mahkemeye taşınan ve keşif kararı çıkan Gazipaşa- Uğrak-Yeşilöz Balıkçı Barınağı projesi için dün saat 13.30’da keşif yapıldı. Alanya ve Gazipaşa halkı keşif heyetinin vereceği kararı merakla bekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre Yeşilöz sahil bandında koruma kararı alındığını dile getiren Ga0 zipaşalı ve Alanyalı çevreciler, keşfin yapıldığı saatte Yeşilöz sahilinde buluştu. ,

“GEREKSİZ BİR YATIRIM”

Keşif alanında açıklama yapan Avukat Halime Şenli, “Alanya Balıkçılar Kooperatifi ve Gazipaşa Balıkçılar Kooperatifi’ne Yeşilöz Balıkçı Barınağı yapılacağına dair hiçbir bilgi verilmemiş. Ulaştırma Bakanlığı’nın onlarla bir toplantı yapıp görüşlerini alması gerekirdi. Ancak onlardan hiç görüş alınmadan karar verilmiş. Alanya Balıkçılar Kooperatifi ve Gazipaşa Balıkçılar Kooperatifi açtığımız davaya müdahil oldular. Onlar da yeni bir balıkçı barınağı istemediklerini söylüyorlar. Bu bölge doğal yapısı itibariyle balıkçı barınağı için uygun değil. Burası hem nesli tükenmekte olan caretta carettaların yumurtlama alanı hem de bu bölgede koruma altındaki kum zambakları yetişiyor. Ayrıca bu bölge için cumhurbaşkanlığının koruma kararı var. Ona rağmen neden ısrarla buraya balıkçı barınağı yapılmak isteniyor anlayabilmiş değiliz. Bu kadar gereksiz yatırımı Alanya’da faydalı şeylere harcayabilirler. Örneğin, yıllardır tamamlanamayan Gazipaşa Balıkçılar Barınağı tamamlanabilir” dedi.

“BURASI AKDENİZ BÖLGESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR YER”

Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) Başkanı Şerefnur Kayhan “Hiçbir balıkçı buraya yapılacak olan balıkçı barınağına gelmeyecektir. Buradaki akaryakıt firmasının dolfinine yakın olması nedeniyle buraya yapıldığını düşünüyoruz. Bilirkişiler bir daha gündeme gelmemek üzere orayı büyütemeyeceklerine dair rapor verdi. Orayı büyütemeyeceklerini anladıkları için buraya balıkçı barınağı düzeneğini kurdular. Buraya balıkçı barınağı yapılmasına izin vermeyeceğiz. Burası Akdeniz bölgesi için çok önemli bir yer. Bu tesisi burada barındırmayacağız” diye konuştu.

“BİZ YENİ BİR BALIKÇI BARINAĞI İSTEMİYORUZ”

Alanya Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kerim Balıktay, “Bugün keşif için Yeşilöz’e geldik. Burası balıkçı barınağı yapılması için uygun değil. Biz yerel halk olarak bunu biliyoruz. Gerekli kuruşlar inceleme yapmadan masa başında imza atıyorlar. Biz yeni bir balıkçı barınağı istemiyoruz. Buraya yapılacak balıkçı barınağı, Alanya turizmine de zarar verir. Balıkçı barınağına yapılacak yatırım başka alanlarda kullanılabilir.” ifadelerini kullandı.

“GAZİPAŞA BALIKÇILAR BARINAĞI BİZE YETİYOR”

Gazipaşa Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Feyzi Oğuz, “Bizim haberimiz olmadan buraya balıkçı barınağı projesi yapmışlar. Gazipaşa Balıkçılar Kooperatifi olarak yeni bir barınak istemiyoruz. Toplam 18 balıkçıyız ve mevcut barınak bize yetiyor. Buraya taşınmak için maliyetler çok yüksek olacak. Biz kesinlikle yeni bir barınak istemiyoruz” dedi.

HALK BALIKÇI BARINAĞI İSTEMİYOR

Bölge halkından Çetin Durabazoğlu, “Burası birinci derece sit alanı ilan edilmişti. Mahkemeye vererek üçüncü dereceye yükselttik. Alanya ve Gazipaşa’da zaten balıkçı barınağı var. Buraya balıkçı barınağı olmaz. Bölge halkı olarak biz balıkçı barınağı istemiyoruz” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: Tartışılan Projenin Keşfi Yapıldı