TARIMSAL SULAMAYA YÜZDE 50 DESTEK

TARIMSAL SULAMAYA  YÜZDE 50 DESTEK

Gazipaşa’da, tarımsal üretimde üreticilerin en önemli gider kalemlerinden biri olan su kullanım hizmet bedellerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak. Söz konusu karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararla, sulama birlikleri ile kooperatifleri tarafından işletilen sulama sahalarında tarımsal üretim yapan çiftçilerin, bu yıl su kullanım hizmet bedellerinin desteklenerek üretim maliyetlerinin azaltılması ve rekabet güçlerinin artırılması ile bu kapsamda gıda arz güvenliğinin ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanmasına katkıda bulunulması amaçlanıyor.

ÇKS'YE KAYITLI OLMA ŞARTI ARANACAK

Sulama kooperatifleri tarafından üreticiler adına tahakkuk ettirilen su kullanım hizmet bedelini dönemi içinde ödeyen üreticilere yüzde 50 destekleme ödemesi yapılacak. 2023 üretim yılı sonunda sulama kooperatifleri tarafından su kullanım hizmet bedelini ödeyen üreticilere ait icmaller il-ilçe tarım ve orman müdürlüklerine teslim edilecek. Müdürlükler tarafından gerekli kontroller yapılıp onaylanan icmaller, ödenmek üzere Bakanlığa gönderilecek. Bu destekten yararlanacak üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olması şartı aranacak. Karar kapsamındaki destek uygulaması, 1 Ocak 2023 itibarıyla başlayacak ve 31 Aralık 2023'te sonra erecek. 

“YÜZDE 50'SİNİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ÖDEYECEK”

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararın Gazipaşa için önemli bir karar olduğunu dile getiren Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “Tarımsal üretimde üreticilerin en önemli gider kalemlerinden biri olan su kullanım hizmet bedellerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak. Bölgemizde üretim yapan değerli çiftçilerimizi yakından ilgilendiren bu karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, sulama birlikleri tarafından kendi usul ve esaslarına göre belirlenen su kullanım hizmet bedelinin yüzde 50'si öncelikle su kullanıcısı üretici tarafından ilgili sulama birliğine ödenecek. Su kullanım hizmet bedelinin geriye kalan yüzde 50'si ise Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili bütçesinden üreticiler adına sulama birliklerine aktarılacak. Kararın alınmasında emeği olan devlet büyüklerimize teşekkür eder, çiftçilerimize hayırlı olmasını dilerim” dedi.

 



Anahtar Kelimeler: TARIMSAL SULAMAYA YÜZDE DESTEK