TARIMDA YENİ DÖNEM

.

GÜNDEM 1.09.2024 23:59:00 0
TARIMDA YENİ DÖNEM

ÇKS başvurularının 1 Eylül itibariyle başladığını duyuran Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, ‘mazot ve gübre desteğinin kalktığına’ ve ‘fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağına’ ilişkin iddiaları içeren haberlerin de asılsız olduğunu dile getirdi.

2025-2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmî Gazete’de yayımlandı. İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık ve üretim döneminden önce açıklandı. 

 

“ÇKS’YE KAYITLI ÜRETİCİLER DESTEK ALABİLECEK”

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, dikkat edilmesi gereken konuların altını çizdi. Başkan Çelik, destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildiğini ifade ederek, bitkisel üretim yapan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne kayıtlı tüm üreticilerin destek alabileceğini kaydetti. 

 

“PLANSIZ ÜRETİMİN GETİRDİĞİ OLUMSUZLUKLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK”

Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verileceğini dile getiren Çelik, “Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak. Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek. Yine bu kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece çiftçilerimizi, planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği birtakım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

 

DESTEK ÖDEMESİ YAPILACAK 

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlı üretim kapsamında yer alan ürünlerin listeye alındığını belirten Çelik, “Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak. Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak. Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun bakanlıkça tespit edildiği havzalarda yer alan sulu tarım arazilerinde ilgili üretim yılında arpa, buğday, aspir, fiğ, mercimek, nohut, yem bezelyesi, ayçiçeği (yağlık) üreten çiftçilere ürünün bulunduğu kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden ilave yer altı su kısıtı desteği ödenecek.” dedi.

 

ÇKS KAYITLARI BAŞLADI

Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptırmak isteyen üreticiler için ÇKS kayıtlarının 1 Eylül’de başladığını hatırlatan Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “ÇKS ‘ye başvuru yapmak isteyen üreticilerimiz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne giderek ya da e- devlet üzerinden başvuruda bulunabilir. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanı olarak bilinen ÇKS ile tarımsal desteklemeler izlenebilir, denetlenebilir ve sorgulanabilir hale getiriliyor. ÇKS ile çiftçiler kayıt altına alınarak tarımsal faaliyetleri gözlemlenerek desteklemelerinden yararlanmalarına imkan sağlanıyor. Bu yüzden çiftçilerimiz için ÇKS çok önemli.” şeklinde konuştu. >Vildan RENDE

 


Anahtar Kelimeler: TARIMDA DÖNEM