TARIMDA KURAKLIK TEHDİDİ

TARIMDA KURAKLIK TEHDİDİ

Meteorolojinin güncellediği kuraklık haritası ülkemizde ve Gazipaşa’daki kuraklık riskini gözler önüne serdi.

Tablonun hiç iç açıcı olmadığını söyleyen Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “Kuraklığa karşı acil eylem planı hazırlanmalı” dedi. 

METEOROLOJİ Genel Müdürlüğü, resmi sitesinde kuraklık haritalarını güncelledi. Ocak ayında ülkenin büyük bir kısmında şiddetli kuraklık yaşandığı belirtildi. Paylaşılan kuraklık haritası, ülkemizde ve Gazipaşa’daki kuraklık riskini gözler önüne serdi. Özellikle aralık, ocak ve şubat ayını yeterli yağış almadan geçiren Gazipaşa’da, tarımsal üretim; kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Kışı yaşamadan baharı karşılamaya hazırlanan ilçede, kuraklık nedeniyle içme suyunda yaşanacak sıkıntının korkusu da yaşanıyor. 

KURAKLIK RİSKİ ARTTI

Yaşanan kuraklık riskine dikkat çeken Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, Son yıllarda dünyada ve ülkemizde kuraklık olaylarında bir artışın olduğu gözlenmektedir. Türkiye; kurak ve yarı kurak iklim şartlarının karakteristik özelliklerinden dolayı kuraklık afetine karşı oldukça duyarlı bir yapıda bulunmaktadır. Gazipaşa gibi su odaklı faaliyetlerin yoğun bir biçimde devam ettiği illerde, kuraklıkların etkileri geniş alanlara yayılabilmekte ve başta tarım olmak üzere birçok sektörü doğrudan ve dolaylı olarak etkileyebilmektedir” ifadelerini kullandı. 

 “KIŞI GÖRMEDEN BAHAR GELDİ”

Türkiye genelinde yağışların normaline göre yüzde 40 azaldığına dikkat çeken Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “Aralık, ocak ve şubat aylarının yağışsız geçmesi tarımsal üretimi risk altında bıraktı. Gazipaşa, ülkemiz için önemli tarım merkezlerinden biri. Ülkemizin birçok noktasında olduğu gibi Gazipaşa’da da tarımsal üretim kuraklık nedeniyle risk altına girdi. Zaten üretim alanlarımızda su sıkıntısı vardı. Kuraklık daha da tetikleyecek. Kuraklığa karşı acil eylem planı hazırlanmalı” dedi.

 



Anahtar Kelimeler: TARIMDA KURAKLIK TEHDİDİ