Çiftçilerin şikayetlerine yer verdiği incelemeleri hakkında açıklama yapan CHP’li Zeybek, “AKP’nin yanlış tarım politikaları, tarım ve hayvancılıkla uğraşanların sorunlarını dayanılmaz bir hale getirmiştir” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, Antalya’nın Gazipaşa, Korkuteli, Kaş, Elmalı, Döşemealtı ve Demre ilçelerinde yaptığı incelemelerde çiftçinin ve tarım sektörünün artık ekonomik krizin üstesinden gelemediğini, bu durumun devam etmesi halinde tarım ve hayvancılığın biteceğini belirtti. CHP’li Zeybek’in çiftçilerin şikayetlerine yer verdiği incelemelerine dair yaptığı yazılı açıklama hükümetin çiftçileri unuttuğunu dile getirdi.
“VATANDAŞLARIMIZIN SORUNLARI DAYANILMAZ BİR HALE GELMİŞTİR”
CHP’li Zeybek’in çiftçilerin şikayetlerine yer verdiği incelemelerine dair yaptığı yazılı açıklama şu şekilde: “Kamuoyu tarafından turizm kenti olarak bilinen Antalya’nın aynı zamanda yurtiçi ve yurtdışına tarımsal ürün tedarik eden, büyük bir tarım üretimi olan şehir olduğu ne yazık ki, AKP iktidarı tarafından unutuluyor. AKP’nin yanlış, gerçeklikten ve verimlilikten uzak tarım politikalarının üzerine yaşanan ekonomik kriz nedeniyle tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın sorunları dayanılmaz bir hale gelmiştir.
“BU DÖNEM KIL KÖPRÜDEN GEÇİYORUZ”
Farklı ilçelerden tarım ve hayvancılıkla uğraşan, geçimini nesillerdir bu şekilde sağlayan üreticilerin sitem dolu sözlerini yorumsuz, doğrudan aktarmak, belki en doğrusu olacaktır, AKP’nin Tarım ve Ormancılık Bakanı tarafından ısrarla görmezden gelinen çiftçilerimizin sözleri ise şu şekilde: Korkuteli’nde hayvancılık yapan bir vatandaşımız; “Hayvancılıkta maliyetler artık kafa kafaya değil, artık zararına oldu. Yem fiyatları artıyor, süt fiyatları aynı ama maliyetler artıyor, kendi işçiliğimizi yaptığımız halde kurtarmıyor. Bize yem fiyatlarında çözüm bulunsun istiyoruz, en azından bu fırtına geçerken hayatta kalalım, hayvancılık her dönemde dar köprülerden geçmiştir ama bu dönem kıl köprüden geçiyoruz sanki, çok zor.
“TARLADAN BEDAVA DOMATES ALINSA BİLE TEZGÂHTA EN UCUZ 5 LİRA OLUR”
Kaş’ta tarımsal üretim ve ticaretini yapan bir vatandaşımız “En büyük sıkıntılarımızdan biri mazot fiyatları, eskiden Denizli’den, İzmir’den çevre illerden pazarcılar gelir toptan mal alırdı artık gelmez oldular. Plastik kasa 3 liraydı, oldu 8 lira. İçinde 8-10 kg domates oluyor, neredeyse kiloya 1 lira kasa mal oluyor. Antalya’dan tarladan bedava domates alınsa, İstanbul’a gönderilse, işçilik 2 lira, kasa 1 lira, mazot 1,5 lira, oradaki işçiliği ekleyin tezgâhta en ucuz 5 lira olur.
“BİZDEN ELLERİNİ ÇEKSİNLER”
Döşemealtı’nda hayvancılıkla uğraşan bir vatandaşımız; “İneklerimi iki yıl önce kesime gönderdim. Toplamda 200 baş büyük baş hayvanım vardı, maliyetler arttığı için hepsini kesime verdim, kriz bugünün işi değil ki, zemini yavaş yavaş hazırladılar, ahırım bomboş, kiracı bile gelmiyor. Geçen kendim bir hesap yaptım, bir tane besi danası alınıp, kesilip reyona konulana kadar 7500 TL zarar ediyorum. Yeminin dörtte birini kendim karşılamama rağmen. Bizden ellerini çeksinler, biz üretiriz, çiftçi bu kadar ezilmez.
“BİZ DESTEK DEĞİL, RAHAT BIRAKILMAK İSTİYORUZ”
Döşemealtı’nda bulunan bir çiftçimiz; “Bu topraklarda senede üç ürün alıyordum, şimdi ekin falan yok. Taban gübresi, zirai ilaç, sulama ve elektrik parası, mazot parası bunların hepsi arttı, biz destek değil, rahat bırakılmak istiyoruz. Ben dahil çevremde birçok komşum ekmeyi bıraktık.
BİRİLERİ 2 GÜNDE BİZİM KAZANCIMIZIN İKİ KATINI KAZANIYOR
Demre’de seracılık yapan bir vatandaşımız; “Zor maliyetler altında hayatı idame ettirmeye çalışıyoruz. Gübre fiyatları yüksek, özel üretim olduğumuz için ilaç zaten kullanamıyoruz. Bir domatesin rafa gidene kadar olan üretimi yüz gün, yüz gün boyunca çocuğumuz gibi bakıyoruz. Maliyetler altında eziliyoruz, ezilmemeyi tercih ederiz. Biz buradan on lirayı bulmayan maliyetle satıyoruz, televizyonda görüyoruz ki 30-40 liradan tezgâhta, biz yüz günde emek verip on lira kazanamıyorken, birileri 2 günde bizim kazancımızın iki katını kazanıyor.
“NE ÇİFTÇİ PARA KAZANABİLİR, NE DE HALK UCUZA MEYVE SEBZE ALABİLİR”
Gazipaşa’da üretim yapan bir vatandaşımız; “Yıllardır Gazipaşa’da üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünler yurt içinde ve yurt dışındaki pazarlara gönderilir. Son yıllarda artan girdi maliyetleri, üretim şevkimizi kırdı. Maliyetlerimiz yüzde 300-400 hatta yüzde 500 arttı. Yaşanan bu durum hem biz üreticileri hem de vatandaşları olumsuz etkiledi. Böyle bir durumda ne çiftçi para kazanabilir, ne de halk ucuza meyve sebze alabilir.
“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ CHP İKTİDARIDIR”
Söz artık üreten, emek veren vatandaşımızın, AKP’nin yolcu garantili köprülere harcadığı milyonları, yandaşa verilen ihaleler ve çift maaşlı bürokratlara harcadığı paraların artık üreten çiftçiye aktarılması gerekiyor, bunun yolu da seçimlerde CHP iktidarıdır. CHP olarak sahada tüm vatandaşlarımızın sorunlarını dinlemekte ve partimizin çözüm önerilerimizi aktarıyoruz, özellikle çiftçilerimiz kırmızı mazot olmak üzere, taban fiyat uygulamasına dair projelerimizi yakından takip ediyor, yeni döneme bunları da hesap ederek hazırlanıyorlar.”