.
Gazipaşa’da kaderine terk edilen önemli tarihi mekanlar, sorumsuz kişilerin ve define avcılarının inisiyatifine bırakıldı. Geçmişten günümüze, üzerinde yaşadığı toplumların izlerini taşıyan ilçenin tarihi mekanları, Kültür ve Turizm Bakanlığının yapacağı çalışmaları bekliyor.
TROPİKAL meyve üretimi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Gazipaşa, üzerinde barındırdığı tarihi mekanlara ve zengin arkeolojik kalıntılara da ev sahipliği yapıyor. Etiler, İyonlar, Roma ve Bizans dönemiyle Anadolu Selçuklu dönemlerine ait kalıntıların bulunduğu ilçe, Kültür ve Turizm Bakanlığının yatırımlarından mahrum bırakılıyor. Gazipaşa’da yapılan arkeolojik çalışmaların, Güneyköy Mahallesi Nohutyeri Mevkii’nde bulunan Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’yle sınırlı kalması, diğer mahallelerde bulunan tarihi mekanların sorumsuz kişilerin ve define avcılarının inisiyatifine bırakılmasına neden oluyor.
İLÇE SAKİNLERİ UMUTLA BEKLİYOR
Gazipaşa ve Gazipaşa’ya yakın konumda bulunan, Selinus Kalesi, Bıçkıcı Manastırı, İotape (Aydap) Antik Kenti, Nephelis Antik Kenti, Lamos Antik Kenti ve Doğanca Mahallesi’nde bulunan kaya mezarları, Güney Mahallesi’ndeki Antiochia Ad Cragum Antik Kenti gibi ilgi ve alaka bekliyor. Söz konusu tarihi mekanlarda yapılacak arkeolojik çalışmaların ilçemiz turizmine katkı sağlayacağını savunan ilçe sakinleri, tarihi mekanların daha fazla talan edilmemesi için turizme kazandırılmasını istiyor.
ANTİOCHİA AD CRAGUM ANTİK KENTİ’NE MİLYONLUK ÖDENEK
Cumhurbaşkanı Kararı veya Bakanlar Kurulu Kararı ile yürütülen arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarının daha verimli hale getirilmesi için hayata geçirilen “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nde yapılacak kazı ve restorasyon çalışmalarında kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 60 milyon 480 bin TL ödenek ayrıldı. Bakanlık ve Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından antik kentte başlatılan kazı, konservasyon, konsolidasyon, anastylosis ve çevre düzenleme çalışmaları devam ederken, Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’ne gösterilen önemin ilçemizin diğer tarihi mekanlarına da gösterilmesi bekleniyor.
DOĞANCA KAYA MEZARLARI AYAKTA KALMAK İÇİN DİRENİYOR
Doğanca Mahallesi Asar bölgesinde bulunan tarihi kaya mezarlarının da durumu içler acısı. Gazipaşa ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıkta bulunan ve içinde barındırdığı tarihi ve doğal güzellikleriyle bölge halkının dikkatini çeken tarihi kaya mezarları, ayakta kalmak için direniyor. Tarihi; Eti, İyon ve Roma dönemlerine dayanan kaya mezarlarının korunması, gerekli restorasyon çalışmalarının yapılması ve bölgenin turizme kazandırılmasının Gazipaşa’nın gelişimine katkı sunacağına inanan mahalle sakinleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapacağı çalışmaları dört gözle bekliyor.
ADANDA KALESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
Gazipaşa’da Çile Mahallesi Adanda Mevkii sınırları içinde bulunan Adanda Kalesi ve Lamos Antik Kenti, adeta kaderine terk edildi. M.Ö. (Milattan Önce) 4. yüzyıla kadar uzanan tarihi ile geçmişten günümüze ışık tutan Lamos Antik Kenti, sorumsuz ziyaretçilerinin ve define avcılarının uğrak mekanı haline geldi. Hazine bulma umuduyla antik kent içindeki kaya mezarlara ve tarihi yapılara zarar veren definecilere adeta teslim edilen Lamos Antik Kenti’nde arkeolojik çalışma başlatılmasını isteyen bölge halkı, tarihi alanın turizme kazandırılmasını bekliyor.
EKONOMİYE ARTI DEĞER KATAR
İlçemizin farklı mahallelerinde bulunan tarihi mekanlar ve kaya mezarları define avcılarının hedefinde. İlçemizde yapılan kaçak kazı sorası tarihi mekanların içinde açılan dev çukurlara geçtiğimiz yıllarda hep birlikte şahit olmuştuk. Kaçak kazı ve bununla beraber tarihi eser kaçakçılığının son bulmasını isteyen ilçe halkı, tarihi mekanların turizme kazandırılarak ekonomiye artı değer katacağını savunuyor. >Selçuk ÖZTÜRK
9466,67%1,06
34,47% 0,19
36,07% -0,43
3008,80% 1,59
5018,97% 1,26