.
Gazipaşa’nın yaylaları GES şirketlerine peşkeş çekilirken, Yarcak Pınar Yaylası’nda 28 vatandaşa mera alanına ev yaptıkları gerekçesiyle işlem yapılması, yayla sakinlerinin tepkisine neden oldu. “Bu toprakların asıl sahipleriyiz” diyen köylüler, yalnız bırakıldıklarına sitem ediyor.
GAZİPAŞA’DA Şahinler Mahallesi kırsalı ile Kaşpazarı Yaylası’na yapılmak istenen Güneş Enerji Santrali (GES) projeleriyle ilgili tartışmalar sürerken, Yarcak Pınar Yaylası’nda 28 vatandaşa, mera alanına ev yaptıkları gerekçesiyle Gazipaşa Kaymakamlığı tarafından işlem yapılması bölge halkının tepkisine neden oldu. Ortaya çıkan tablo ilçe halkını tedirgin ederken, “Gazipaşa’nın yaylaları meralarla birlikte GES şirketlerine peşkeş çekiliyor. Yaylaları yüzlerce yıllardır yurt tutan Gazipaşa halkı ilse yaylalarından sürülmek mi isteniyor?” sorusunu beraberinde getirdi.
KÖYLÜYE İŞLEM YAPILIYOR
Çığlık Mahallesi’nde yer alan ve en az 200 yıldır kullanılan 350 haneli Yarcak Pınar Yaylası da bu projelerden nasibini aldı. Yaylada evleri bulunan 28 vatandaşa, mera alanına yapı yaptıkları gerekçesiyle Gazipaşa Kaymakamlığı tarafından işlem başlatıldı. Salı günü yaylada yapılan keşifte, evlerde ölçümler yapılarak tutanaklar tutuldu.
KÖYLÜLER YALNIZ MI BIRAKILDI?
Mahalle halkı, yaylalarının geleceği konusunda endişeli. Yaşadıkları alanlara göz dikildiğini ve yüzyıllardır yaşadıkları topraklardan koparılmak istendiklerini belirten köylüler, sürecin adil olmadığını ve kendilerine yeterince destek verilmediğini ifade ediyorlar.
KÖYLÜLER TEPKİLİ: “BU TOPRAKLARIN ASIL SAHİPLERİYİZ”
Yaylada evi bulunan Hakkı Karataş, Yarcak Pınar Yaylası’nın en az 200 yıldır Gazipaşa halkına yurt olduğunu vurguladı. “Kullandığım ev 1972 yılında ablam tarafından yapıldı ve 1990’da tadilat ettim. Elimizde yapı kayıt belgeleri olmasına rağmen, evimizde keşif yapıp tutanak tuttular. 2019 yılında imar barışından faydalandım. Buna rağmen bizi yaylalardan sürmek istiyorlar” diye tepkisini dile getiren Karataş, “Biz yüzyıllardır bu toprakların asıl sahipleri köylüleriz. Yaylalarımıza sahip çıkılmasını istiyoruz” dedi.
GAZİPAŞA’NIN DİĞER YAYLALARI DA TEHLİKEDE
Yarcak Pınar Yaylası’nda yaşanan bu sorunlar, ilçenin diğer önemli yaylalarını da tehdit ediyor. Belbaşı, Soğukoluk, Maha, Gökkuzluk ve Günnercik gibi Gazipaşa’nın tarihi ve doğal değeri yüksek yaylalarında da mülkiyet sorunları yaşanıyor.
YENİ MERA KOMİSYONU KURULMALI VE HALKIN KATILIMI SAĞLANMALI
Bölgedeki bu sorunların çözümü için yerel yönetim ve devlet yetkililerine büyük görevler düşüyor. Gazipaşa’da kurulması önem arz eden yeni Mera Komisyonu ile yaylalardaki yerleşim alanlarının ve yapılaşmanın yeniden gözden geçirilmesi, köylülerin haklarının korunması açısından kritik bir adım olarak öne çıkıyor. Mera Komisyonu’nun, bölge halkının taleplerini ve ihtiyaçlarını dikkate alarak hareket etmesi ve halkın katılımıyla çözümler üretmesi bekleniyor.
GAZİPAŞA HALKI DUYARLILIK BEKLİYOR
Ayrıca, köylülerin binlerce yıldır yaşadığı yaylaların enerji şirketlerine “Peşkeş çekilmesi” yerine, bu alanların kültürel ve doğal değerlerinin korunması için sürdürülebilir projeler geliştirilmesi gerekiyor. Bölge halkı, GES projeleri gibi ticari girişimlerin yaylalarının varlığına zarar vermemesi gerektiğini savunuyor ve bu konuda yetkililerden duyarlılık bekliyor.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55