Tan’dan zeytincilere bakım uyarısı

.

GÜNDEM 4.07.2023 09:22:00 0
Tan’dan zeytincilere bakım uyarısı

BÜYÜKAKÇA Zeytincilik Sahibi Zafer Tan, zeytin üreticilerinin temmuz ve ağustos aylarında yapması gereken bakımlar hakkında bilgilendirdi. Söz konusu dönemlerde sulamanın önemine değinen Tan, “Zeytinin irileşmesi ve yağlanması için sulamayı ihmal etmeyin” uyarısında bulundu. 

Gazipaşa’da zeytin ve zeytinyağı üretiminde söz sahibi olan Büyükakça Zeytincilik Sahibi Zafer Tan, zeytin üreticilerine önemli uyarılarda bulundu. İçinde bulunduğumuz temmuz ayı ile ağustos ayında yapılması gerekenleri üreticilere aktaran Tan, bu dönemde sulamanın önemine değindi. Zeytin güvesinin temmuz ayında da zeytin tanelerine zarar verdiğini dile getiren Tan, zeytin güvesine karşı üreticilerin tedbir alıp, ilaçlama yapmalarını istedi. Ten, zeytin bahçesinde bulunan yabani otlarla mücadelenin önemine de vurgu yaparak, üreticilere önemli bilgiler aktardı. 

SU, ÇAPALAMA VE İLAÇLAMA UYARISI

Zeytin üretiminde yaz aylarının önemli olduğuna vurgu yapan Tan, “Büyükakça Zeytincilik Sahibi Zafer Tan, “Temmuz ve ağustos aylarında dane irileşmeye ve yağlanmaya başlayacağından sulama yapılmalıdır. Yabancı otlanma mevcut ise çapalama yapılmalı veya ilaçlama ile otlarla mücadele edilmelidir. Zeytin güvesinin daneye verdiği zarar temmuz ayında devam edeceğinden ilaçlamanın yapılması gerekir. Ayrıca zeytin kara koşnilinin kabuğunun altından çıkan yavrulara karşı yazlık beyaz yağlarla ve insektisitlerden biri kullanılarak ilaçlama yapılmalıdır” dedi. 

SULAMA ÇOK ÖNEMLİ

“Sulama bu ayların en önemli sorunudur” diyerek açıklamasını sürdüren Tan, “Susuzluk sonucu yapraklar solar, daneler buruşur, kırışır sap kuruyunca da dökülmek zorunda kalır. Bu aylarda muhafazası için toprak sürülmeli veya çapalanmalıdır. Üreticilerimizin bu konularda dikkat etmesi ve bakımlarını geciktirmemesi gerekir” şeklinde konuştu. >Geylani TOPALOĞLU


Anahtar Kelimeler: zeytincilere bakım uyarısı