BÜYÜKAKÇA Zeytincilik Sahibi Zafer Tan, zeytin üreticilerinin temmuz ve ağustos aylarında yapması gereken bakımlar hakkında önemli uyarılarda bulundu. Söz konusu dönemlerde sulamanın önemine değinen Tan, zeytinin irileşmesi ve yağlanması için 10-15 günde bir mutlaka sulanması gerektiğine dikkat çekti.
Ulusal Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi ve Güney Akdeniz Rekolte Tespit Komisyonu Üyesi, Antalya Ticaret Borsası 4. Grup Meslek Komitesi Üyesi, Büyükakça Zeytincilik sahibi Zafer Tan, zeytin üreticilerine önemli uyarılarda bulundu. İçinde bulunduğumuz temmuz ile ağustos aylarında yapılması gerekenleri üreticilere aktaran Tan, bu dönemde sulamanın önemine değinerek şöyle devam etti: “Zeytin üreticilerimiz bitkiyi beslemek, ağaçtaki meyveyi büyütmek ve bir sonraki yıl meyve alacağımız sürgünlerin büyümesi için azot; mevcut tanelerin irileşmesi için ise potasyum, amino asit, deniz yosunu kullanılabilir. Amino asit ve deniz yosunu stresi azaltır, ağacın formunun bozulmasını engeller. Ağacın susuz kaldığında ve sıcak havalarda meyvenin stresten dökülmesini azaltır. Potasyum meyvenin dökülmesini azaltarak, yağlanmasını arttırır ve zeytini hastalıklara karşı dayanıklı hale getirir.
“İLAÇLAMA VE SULAMA ŞART!”
Ayrıca temmuz ve ağustos aylarında tane irileşmeye ve yağlanmaya başlayacağından 10-15 günde bir mutlaka sulama yapılmalıdır. Susuzluk sonucu yapraklar solar, daneler buruşur, kırışır, sap kuruyunca da dökülmek zorunda kalır. Bu aylarda toprak sürülmeli, yabancı otlanma mevcut ise çapalama yapılmalı veya ilaçlama ile otlarla mücadele edilmelidir. Zeytin güvesinin taneye verdiği zarar temmuz ayında devam edeceğinden ilaçlamanın yapılması gerekir. Ayrıca zeytin kara koşnilinin kabuğunun altından çıkan yavrulara karşı yazlık beyaz yağlarla ve insektisitlerden biri kullanılarak ilaçlama yapılmalıdır. Üreticilerimizin bu konulara da dikkat etmesi ve bakımlarını geciktirmemesi gerekir.” >Vildan RENDE