ULUSAL Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi ve Güney Akdeniz Rekolte Tespit Komisyonu Üyesi, Antalya Ticaret Borsası 4. Grup Meslek Komitesi Üyesi Büyükakça Zeytincilik sahibi Zafer Tan, zeytin güvesi ile mücadele döneminin başladığını vurgulayarak zeytin üreticilere uyarıda bulundu. Tan; “Kimyasal mücadele; haziran başlarında, filiz uçlarında dantelimsi bir zarar oluşturarak beslenmeye başladığı görüldükten sonra yapılmalıdır.” diyerek kimyasal mücadele ile ilgili bilgi verdi.
“MEYVELER KARABİBER BÜYÜKLÜĞÜNÜ ALMAYA BAŞLADIĞI DÖNEMDE MÜCADELE EDİLMELİDİR”
Zeytin güvesi hakkında bilgi vererek uyarı ve açıklamada bulunan Tan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Sevgili zeytin üreticileri zeytin güveysi ile mücadele dönemi başlamıştır. Zeytin meyvelerinin karabiber büyüklüğünü aldığı dönemde, zeytin güvesinin meyve dölü larvaları, meyve sapı dibinden meyvenin içine girerek meyve ile meyve sapının birleştiği kısmı yok eder ve meyvelerin dökülmesine neden olur. Buna “karabiber dökümü” denir. Zeytin Güvesi 3 döl vermekte olup, her bir dölü; yaprak, çiçek ve meyve şeklinde sırasıyla zarar oluşturmaktadır. Asıl önemli zararı, meyvedeki ‘karabiber dökümü’ denilen zarardır. Çiçek dökümü tamamlanıp, meyve tutumu sonrası meyveler karabiber büyüklüğünü almaya başladığı dönemde mücadele edilmelidir. Teknik elemanların tuzaklarla yaptığı zeytin güvesi yoğunluğu olan bölgeler ve eylül ayında meyve dökümü olan bölgeler riskli bölgelerdir.
KİMYASAL MÜCADELE ZAMANI; HAZİRAN BAŞLARI
Zeytin Fidan Tırtılı; zeytinde taze sürgün uçlarıyla beslenmekte olup, özellikle fidanlarda yoğun zarar yapabilmektedir. Mayıs onu haziran ortaları gibi ergin-kelebek çıkışı olan zararlının larvaları oburca beslenerek yoğun zarar yapabilmektedir. Kış aylarında yapılacak toprak işleme, kışı toprakta geçerin olgun larvaların imhası açısından faydalı olacaktır. Obur dallarda beslenmeyi seven zararlıya karşı obur dalların budanması ve bunların imhası larva popülasyonunu azaltacaktır. Kimyasal mücadele; haziran başlarında, filiz uçlarında dantelimsi bir zarar oluşturarak beslenmeye başladığı görüldükten sonra yapılmalıdır.” >Aysel YILDIZ