TALEP ZAYIF, PAHALILIK ORTAK DERT

.

GÜNDEM 15.06.2024 10:18:00 0
TALEP ZAYIF, PAHALILIK ORTAK DERT

GAZİPAŞA’DAKİ temaslarını sürdüren CHP Antalya Milletvekili Kaya, birlikte Gazipaşa Hayvan Pazarı’nı ziyaret ederek piyasanın nabzını tuttu. Pazarda fazla müşteri göremediklerini belirten Kaya, gözlemlerini “Talep zayıf, pahalılık ortak dert” sözleriyle dile getirdi. 


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Kurban Bayramı öncesinde Gazipaşa İlçe Başkanı Fahri Oğuz ile birlikte Gazipaşa Hayvan Pazarı’nı ziyaret ederek piyasanın nabzını tuttu. Ziyaretleri esnasında pek fazla müşteri göremediklerini belirten Milletvekili Aykut Kaya, “bunun temel nedeni, elbette kurbanlık fiyatlarındaki artış ama en az onun kadar da vatandaşların gelirlerinin yeterince artmamasıdır” ifadelerini kullandı. Kızılay’ın yurt içi kurban vekaleti fiyatının 2021 yılında 1050 TL iken bu sene 11.750 TL olduğuna dikkat çeken Kaya, “Tam 11.2 kat artıştan bahsediyoruz. 2021’de Kurban Bayramı öncesi en düşük emekli aylığı alan vatandaşımızın cebine bayram ikramiyesiyle beraber 3623 TL girmişti. Bununla Kızılay üzerinden üçten fazla vekalet verebiliyordu. Bu sene ikramiye dahil cebine 13.000 TL girerken bununla ancak bir vekalet verilebiliyor. Kurban masrafı hariç” dedi.


BESİCİ DERTLİ
Emekliler için kurban kesmenin hayal olduğunu belirten Kaya, “Neden bu duruma geldik” diye sorarken, üreticilerin yüksek üretim maliyetlerinden ve ürünlerini satamamaktan şikayetçi olduklarını belirterek, “Elimizde kalan hayvanlar yok pahasına kasaba gidecek. Biz bu halde nasıl üretime devam edeceğiz” dediklerini aktardı. 
 

“TALEP ZAYIF, PAHALILIK ORTAK DERT”
Pazarda talebin olmadığını dile getiren Kaya, “Bugün tüketicilerle konuşamadık, çünkü tüketici yok. Talep zayıf, pahalılık ortak dert. Ancak genel olarak onlar da kurban fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçiler” dedi. Kaya, vatandaşların “Bir kurban bile kesemez duruma geldik” dediklerini vurgulayarak, “Her iki kesim de haklı ama bu durumu bu noktaya getiren bakanlıklar ne yazık ki sessiz” diyerek duruma tepki gösterdi.


“UYGULANAN YANLIŞ POLİTİKALAR BU NOKTAYA GETİRDİ”
Hayvancılık sektörünün yanlış politikalarla bozulduğunun altını çizen Milletvekili Aykut Kaya, “vatandaşımızın kırmızı ete, kurban kesmeye erişimi imkansız hale geldi” dedi. En düşük emekli aylığı alan yaklaşık 6 milyon vatandaş olduğunu, SGK verilerine göre yaklaşık 7 milyon vatandaşın da asgari ücretle geçindiğini ifade eden Kaya, “En az 13 milyon vatandaşımız ve aileleri için kurban bayramı pek de bayram havasında geçmeyecek gibi” dedi. Et fiyatları her yükseldiğinde ithalat silahıyla fiyatları kontrol etmeye çalışan politikaların getirdiği noktaya işaret eden Kaya, “yem fiyatı ne olmuş, üreticiler çoban bulabiliyor mu diye düşünen yok ne yazık ki. İktidar, işe yarayacağı açık olan çözümleri bile uygulamaktan uzak” ifadelerini kullandı.


Gazipaşa Hayvan Pazarı’ndaki üretici ve tüketicilerle görüşen Kaya “Gelinen nokta, hayvancılık sektörünün de artık bittiğini gösteriyor. Bu durumdan dolayı çok üzgünüz. Allah herkesin yardımcısı olsun” diyerek sözlerini tamamladı. >Selçuk ÖZTÜRK


Anahtar Kelimeler: TALEP ZAYIF PAHALILIK ORTAK