Gazipaşa’da uygulanan tarım politikasının yeraltı sularını tehdit ettiğini söyleyen Hidrojeoloji Yüksek Mühendisi Türkmen, “Yeraltı suyunun aşırı tüketimine bağlı olarak susuzluğun baş göstermesi riskiyle karşı karşıyayız dedi.
HİDROJEOLOJİ Yüksek Mühendisi Melike Özkaya Türkmen, Gazipaşa’da uygulanan tarım politikasının ileride yeraltı suyu sorununun çıkarabileceğini belirterek yetkililere ve üreticilere uyarıda bulundu. Gazipaşa’da yeraltı sularının büyük bir kısmının yağışlarla beslendiğini, bilinçsiz su kullanımının kurak geçen dönemlerde susuzluğa neden olabileceğini belirten Türkmen, ilçede üretimi yapılan ve fazla su isteyen tropikal meyvelerin, susuzluğun baş göstermesi riskini beraberinde getirdiğini söyledi.
GAZİPAŞA’NIN YERALTI SUYU HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Gazipaşa’nın yeraltı suyu hakkında detaylı bilgiler veren Hidrojeoloji Yüksek Mühendisi Melike Özkaya Türkmen, “Gazipaşa kıyı ovasında temel geçim, tarıma dayalı olup, tarımsal sulama ihtiyacı yüzey ve yeraltı suyundan sağlanmaktadır. Yüzey sularının yıllar içinde kuraklıktan olumsuz etkilenmesi nedeniyle, kıyı akiferinin sürdürülebilir kullanımı tarımsal üretim açısından önemli bir risk unsuru oluşturmaktadır” dedi.
AKİFER NEDİR?
Türkmen, “Yeraltında oluşan, ekonomik olarak önemli miktarda suyu depolayabilen, yüksek ve yeterince hızlı taşıyabilen geçirimli jeolojik birimlerdir. Bu durumda kıyı akiferi rezervine ilişkin bilgilerin yenilenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. 2018’de yapılan bir çalışmaya göre ovadaki yeraltı suyu yük dağılımı yağışlı ve kurak dönemler arasında salınım göstermekle birlikte uzun dönemde değişmemiştir. Yeraltı suyu ağırlıklı olarak deniz suyu katkısı kıyıya yakın iki noktada gözlenmiştir. Bu sonuçlar, yeraltı suyunun Akdeniz kökenli nemin oluşturduğu yağışlardan beslendiğini göstermektedir. Kıyı akiferine ait yeraltı suyu bütçesine göre yıllık beslenim 71.1 Mm küp olup bunun 32.0 Mm küpü yağıştan 39.1 Mm küpü ise alüvyon akiferi çevreleyen kireçtaşı ve mermer birimlerinden sağlanmaktadır” ifadelerini kullandı.
“İLÇE TROPİK MEYVE CENNETİNE DÖNDÜ”
“Bu bilgiler ışığında ilçede yapılacak olan üretimde yeraltı suyunun uzun yıllar kullanılabilmesi için çeşitli önlemler alınması kritik öneme sahiptir” diyerek açıklamasına devam eden Hidrojeoloji Yüksek Mühendisi Türkmen, “Tarım politikalarının da etkisiyle uzun yıllardır stratejik bitkiler olan pamuk, tütün, buğday, zeytin ve benzeri ürünlerin ekimi azaltılmış, onun yerine çok çeşitli tropik ürünlerin üretimine ağırlık verilmiştir. Adeta ilçe tropik meyve cennetine dönüşmüştür. İlçenin toprak yapısına uygun olan ve fazla su istemeyen stratejik ürünlerin yerinin tropik ürünlere bırakılması su tüketimini kontrolsüz bir biçimde artırmaktadır” diye konuştu.
“SUSUZLUĞUN BAŞ GÖSTERMESİ RİSKİ KAÇINILMAZ”
Gazipaşa’da susuzluk riskinin baş gösterebileceğini dile getiren Türkmen, “Tropik ürünlerin verimliliği ve kazancı kısa vadede geleneksel ürünlere göre daha fazla görülse de uzun vadede yeraltı suyunun aşırı tüketimine bağlı olarak susuzluğun baş göstermesi riski, bizi gelecek kuşakların bu durumdan olumsuz kötü etkileneceği bir senaryoya doğru kaçınılmaz olarak taşımaktadır. Elbette tropik meyveler de bu verimli topraklarda yetiştirilmeli ve ürün çeşitliliği sağlanmalıdır. Fakat bu değerli ürünlerin ekiminin bir planlanma dahilinde yapılması, yeraltı suyu kaynaklarımızın da uzun yıllar sorunsuz şekilde kullanılabilmesi için iyi bir seçenek olacaktır” şeklinde konuştu.