SÖNMEZ RESMEN ADAY

Gazipaşa Sanayi Kooperatifi Başkanı Mevlüt Sönmez, Gazisan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Adaylığını açıkladı. Şirket ortaklarına 'şirkete sahip çıkın' çağrısında bulunan Sönmez, AVM sorununa çözüm sözü verdi.

GÜNCEL 12.12.2022 12:38:00 0
SÖNMEZ RESMEN ADAY

GAZİPAŞA Esnaf ve Sanatkarlar Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Mevlüt Sönmez, ortağı olduğu Gazisan A.Ş.’nin 18 Aralık’ta yapılacak 2019, 2020, 2021 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı adaylığını açıkladı. Veysel Tunay, Mehmet Göbekli ve Tuna Yıldız gibi isimleri Yönetim Kurulu Üyeliğine aday gösteren Sönmez, seçimi kazanması durumunda yapacağı vaatleri de sıraladı. 

Adaylığına ilişkin açıklama yapan Sönmez, “18.12.2022 Pazar günü yapılacak, Gazisan İnşaat Emlak ve Ticaret Anonim Şirketi Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na adayım. Hepinizin bildiği gibi sanayi sitesi yanındaki alış veriş merkezimizin durumu çok vahim bir noktaya gelmiş durumda. Mücevherler değerindeki arsamıza bizim şirket yönetimi bir proje hazırladı. Bir iş merkezi ruhsatı aldı ve bir müteahhitle anlaşıp inşaatı yap diye müteahhide verdi. Müteahhit, üzerine milyonlarca lira para harcayarak bir bina yaptı. Tam binamız açıldı açılacak derken, birden işin krize sürüklendiğini üzülerek öğrendik. Sabırla işin çözülmesini bekledik, ancak aylar geçti, yıllar geçti, üç yıl bitti, dördüncü yılına girdi” dedi. 

“KOMBİ BİNALARI GİBİ BİNAMIZ YIKILIP GİDECEK”

AVM krizini KOMBİ olayına benzeten Sönmez, AVM binasının çürümeye başladığını belirterek, “Binamız çürümeye başladı ama kriz hala çözülmedi. Bu çürüyen bina sadece bizim binamız değil, bütün ülkemizin malı… Yani tam bir milli servettir. Bu milli servetin çürümesini önlemek için muhatapları oturup işi çözmek yerine son gazla savaş yapmaktadırlar. Gazipaşa Adliyesi, Alanya Adliyesi, Antalya Adliyesi arasında mekik dokuyup, haklılıklarını anlatmaya çalışıyorlar. Bizim adliyelerde derdini anlatabilmek, mahkemeyi kazanmak ve hakkını almak çok uzun zaman alıyor. Belki de bu haklarını almaya çoğu insanların ömrü bile yetmiyor. Onun için burada aklıselim davranmak durumundayız. Malımıza sahip çıkmamız lazım, yoksa şirket üyeleri ve olarak malımıza sahip çıkmaz isek, yakın zamanda gördüğümüz aynı KOMBİ binaları gibi binamız yıkılıp gidecek” diye konuştu. 

“ADAY OLMAM ZARURETTENDİR”

Çözülemeyen AVM sorunu nedeniyle adaylığını açıkladığını dile getiren Sönmez, “Ben aslında çok yoğun çalışan biriyim. Sanayide yedek parça işi yaparım. Sanayi Kooperatif Başkanlığı görevimi sürdürmekteyim. Cam, sera işleri derken; çok yoğun iş temposu yanında bu işe talip olmam tamamen ortaya çıkan bu zaruret yüzündendir. Amacım bu ortadaki cenaze durumuna düşen AVM’mizi ayağa kaldırmaktır. Ben ve arkadaşlarımda bu işe sahip çıkmaz isek, işin sonunda bu elimizdeki mücevherler değerindeki arsamız göz göre göre elimizden gidebilir. Yoksa benim başımı kaşımaya vaktim yok” ifadelerini kullandı. 

“BURADA ÇÖZÜLEMEYECEK BİR SORUN YOK”

 “Durumu inceledim. Her iki tarafı dinledim. Müteahhitle konuşup, aldıkları pozisyona baktım. Binayı ve bütün sistemleri yapan taşeron firmalarla görüştüm, yerinde gördüm. Zaten kendim de sanayiciyim ve sanayide büyüdüm. Tüm sistemlerden anlarım. Burada çözülemeyecek bir sorun yok. Bina hatalı yapılmış değil. Bina projesi beş kat olup da yerine dört kat yapılmış değil. Belediye ve yapı denetim tarafından veto edilmiş bir durum yok. Bina eğri ya da yanlış yapılmış da değil. Sadece kişilerin kendi arasında anlaşamaması sonucu bu üzücü durum ortaya çıkmıştır” değerlendirmesinde bulundu. 

“TEK KELİMEYLE BU İŞİ BECEREMEDİNİZ”

Burada bana göre birinci derce suçlu bizim şirket yönetimidir” diyerek açıklamasını sürdüren Mevlüt Sönmez, “Tek kelimeyle bu işi beceremediniz, gitmelisiniz… Zaten siz sorumluluk sahibi, düşünceli ve erdemli birisi olsanız; bakıldı görüldü ki bu işi yürütemediniz, daha fazla şirketi zarara uğratmadan istifa edip, şirketimizin önünü açmanız gerekiyordu. Ama istifa etmeyi bırak, yeni bahaneler ve yeni yalanlar ekleyerek, daha da işi kötüye götürmeye çalıştınız” dedi. 

BU SİSTEM TIKANMIŞTIR

Gazisan A.Ş. çöküşün eşiğinde olduğunu ifade eden Sönmez, şirket ortaklarına 'şirkete sahip çıkın' çağrısında bulundu. Sönmez, “Şimdi ben Gazisan Başkanı Hüseyin Efe’ye soruyorum: Bu arsaya inşaat ruhsatı alan sensin, bu arsayı inşaat yapması için müteahhidi bulan sensin, arsayı inşaata veren de sensin, yapı denetimi, mimarı, mühendisi bulan da sensin. Bu inşaat yapılırken başında duran da sensin. İnşaat bitiminde imza atan da sizsiniz. İnşaat bitti diye belediye harçlarını yatıran da sensin. İnşaat bitti deyip, Antalya’ya gidip ASAT harçlarını yatıran da sensin. Mademki eksik var, sen bu harçları niye yatırdın, iş bitimlerini niye imzaladın? Bu yatan paralara yazık değil mi? Ama sonunda kendi kazdığın kuyuya kendin düştün. İşi beceremeyip tıkandın. Yaklaşık olarak dört yıldır hiçbir faaliyet olmadı. Sistemi tıkadın, krizi nasıl çözeceksin? AVM’yi ne zaman açacaksın? Çık hadi cesaretin varsa açıkla. Tarih bile veremiyorsun. Hüseyin Efe ve ekibinin bu işi yapabileceğine yüzde 1 bile umudum olsa aday olmam, başımı da ağrıtmam ama benim aday olmam tamamen ortaya çıkan bu zarurettendir. Bu sistem tıkanmıştır. Birisi çıkıp da bu işi sahiplenmez ise şirketimiz maalesef çöküşün eşiğindedir” diye konuştu. 

“GÖVDEMİ TAŞIN ALTINA KOYDUM”

AVM krizini çözecek reçetenin kendinde olduğunu dile getiren Sönmez, “Onun için elimi, hatta gövdemi taşın altına koymuşum ve seçildiğim taktirde vaatlerimi yerine getireceğim. Ben bu vaatleri verirken gerekli altyapı ve çalışmalarımı yaptım. Müteahhit ve taşeron firmalarla da görüşüp, gerekli garantileri de aldım. Biz hazırız sayın üyeler” şeklinde konuştu. 

Veysel Tunay, Mehmet Göbekli ve Tuna Yıldız gibi isimlerle yola çıkan Gazisan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Adayı Mevlüt Sönmez, vaatlerini ise şu şekilde sıraladı: 

1. binamızda proje ve inşaat yapım sözleşmesinde yer olan her şeyi usulüne uygun bir şekilde yaptırıp bitireceğim.

2. Bu şirketin kuruluşundan itibaren her şeyi sorgulayıp; kanun dışı, insanlık kuralları dışı ve yasal olmayan ne varsa, üyelerimizi üzen, üyelerimizi canını sıkan, bütün konuları kanun ve insanlık kurallarına uygun hale getirmek için çalışacağım.

3. Mücbir sebep olmadığı takdirde ilk olarak buranın sanki aşılamaz bir sorunmuş gibi gösterilen ruhsat meselesini halledeceğim. Eski yönetimin almış olduğu iş merkezi ruhsatını AVM’ye çevireceğim ve AVM olarak binamızı açacağım.

4. Vaat edilen inşaatın bitmesiyle ve ruhsat değişikliğiyle alakalı kesinlikle üyelerden para talep etmeyeceğim ve şirketi borçlandırmayacağım. Tamamını müteahhit firmaya yaptıracağım. Ben de müteahhit firmadan gerekli garantileri aldım. Bu işe, projede ve sözleşmede olan her şey dahildir. Ama projede ve sözleşmede olmayan bir şeyi de müteahhitten istemeye hakkımız yoktur. Benim vaadim; projede ve sözleşme olanlar ve iş merkezi olan inşaat ruhsatını AVM ruhsatına çevirme değişikliğini kapsamaktadır. 


Anahtar Kelimeler: SÖNMEZ RESMEN