İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, şofben kullanımı sırasında yaşanabilecek kazalar hakkında açıklama yaptı. Olası kazalarda yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Çelik, “Şofben sıcak su temini için birçok konutta hala kullanılmaktadır. Elektrikle çalışanlar genellikle termostat arızası nedeniyle kazan patlamalarına neden olabilmekte ve kişiler sıcak su yanıkları ile karşılaşabilmektedir. LPG ile çalışan şofbenler ile de kazalar olmaktadır. Bu kazalar ortamdaki oksijenin yanma sırasında tüketilmesine bağlıdır. LPG zehirli değildir. Ancak; 6 metrekareden küçük iyi havalandırılmamış mekanlarda şofben kullanıldığında ortamdaki oksijen hızla tükenmekte ve kişiler bu yüzden havasızlıktan boğularak kaybedilmektedirler” dedi.
ŞOFBEN KAZALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALI?
Yaşanması muhtemel şofben kazalarında ilk yardımın nasıl yapılması konusuna da değinen Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, “Kişi bulunduğu ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Kaza yaşamış kişi, hareket ettirilmez. Yaşam bulguları değerlendirilir (ABC) ve havayolu açıklığı sağlanır, hızlı bir şekilde 112 Acil Çağrı Merkezi’nden tıbbi yardım istenir” ifadelerini kullandı.
HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?
Şofben kazalarına karşı alınması gereken önlemleri de sıralayan Çelik, “Banyo kesinlikle içerden kilitlenmemeli. Şofben iyi çeken bir bacaya bağlanmalı. Şofbenin olduğu yere bol hava girişi sağlanmalı. Şofben ile tüp arasındaki hortum 125 santimetreden uzun olmamalı. Banyo yapan kişi, uzun bir süre banyodan çıkmadıysa kişi kontrol edilmeli. Elektrikle çalışan şofbenlerin bakımları yapılmalı, bakımlar ihmal edilmemeli” şeklinde konuştu.