SOBA DEĞİL İHMAL ÖLDÜRÜR

.

SAĞLIK 9.12.2023 09:44:00 0
SOBA DEĞİL İHMAL ÖLDÜRÜR

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, karbon monoksit gazı zehirlenmeleriyle ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu. Zehirlenmeye yol açabilecek unsurlar, dikkat edilmesi gereken konular ve tedavi süreci ile ilgili bilgi veren Çelik, “Soba değil, ihmal öldürür” dedi.


KIŞ aylarının gelmesiyle birlikte yaşanabilecek karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunan Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, karbonmonoksit zehirlenmesi belirtisinin zor fark edilebileceğini dile getirdi. Zehirlenmeye yol açabilecek unsurlar, dikkat edilmesi gereken konular ve tedavi süreci ile ilgili bilgi veren Çelik, karbon monoksit, kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında “karbon” bulunan yakıtların tam olarak yanmaması sonucu oluşan ve bu yakıtların yanması sonucu dumanda yer alan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin önüne geçmek için aslında basit yöntemlerin olduğuna dikkat çekti.


ZEHİRLENMEDEN NASIL KORUNULUR?
Çelik, karbon monoksit zehirlenmesinden korunma yöntemleri ile ilgili “Evlerimizdeki ısıtma sistemlerinin ve bacaların her yıl bakımları mutlaka uzman kişilere düzenli olarak yaptırılmalı, ev içi ve garaj gibi kapalı alanlarda, bacasız ısıtma araçları kesinlikle kullanılmamalı, banyo içinde şofben kullanılmamalı, kapalı garajlarda arabalar çalışır durumda bırakılmamalı” dedi.


ZEHİRLENMENİN BELİRTİLERİ VE YAPILMASI GEREKENLER
Karbon monoksit zehirlenmesinin belirtileri ve yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olunması gerektiğine dikkat çeken Çelik, “Kömürlü sobalarda yakıtın üstten yanmasının sağlanması ve böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazın yanarak sobayı terk etmesini sağlamaktır. Ayrıca soba aşırı doldurulmamalı ve yanan sobaya üstten kesinlikle yakıt takviyesi yapılmamalıdır. Yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt koyulmaması, lodoslu havalarda sobalı odada kesinlikle yatılmaması ve yine lodoslu havalarda mümkünse soba yakılmamalıdır. Çünkü zehirlenmelerin büyük çoğunluğu lodoslu havalarda yakılan sobalardan kaynaklanmaktadır. Ayrıca bacaların ve çatıların en üst seviyesinin 50-80 santimetre üzerinde olması gerekir” ifadelerini kullandı.


“SOBA DEĞİL, İHMAL ÖLDÜRÜR”
Karbonmonoksit kaçağından şüphelenildiği takdirde yapılması gerekenleri de anlatan Dr. Çelik “Eğer evinizde bir karbonmonoksit kaçağından şüphelenirseniz yapacağınız ilk şey orayı terk etmektir. Sanki yangın varmış gibi hareket edilmesi gerekir, giderken açabileceğiniz pencere ya da kapı varsa açılması gerekir. Bu durumlarda ilk olarak 112 acil servisi arayıp yardım istenmesi gerekir ya da derhal hastaneye gidin ve ailenizin bütün fertlerini karbonmonoksit zehirlenmesi açısından kontrol ettirin. Unutulmamalıdır ki; soba değil, ihmal öldürür” şeklinde konuştu.>Vildan RENDE


Anahtar Kelimeler: DEĞİL İHMAL ÖLDÜRÜR