ŞİMDİ NE OLACAK?

Esnaf ve Sanatkarlar Odası, TESK’in Maliye Bakanlığına yaptığı başvuru neticesinde işletme defterlerinin elektronik ortama taşındığından mali müşavirlerce istenilen defter tasdik ücretlerin yasal geçerliliğinin olmadığını açıkladı

GÜNDEM 5.01.2023 09:25:00 0
ŞİMDİ NE OLACAK?

Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Odası, TESK’in Maliye Bakanlığına yaptığı başvuru neticesinde işletme defterlerinin elektronik ortama taşındığını, bu nedenle mali müşavirlerce istenilen defter tasdik ücretlerin yasal geçerliliğinin bulunmadığını açıkladı. Esnaflar ise, yatırdıkları paraların iadesinin olup olmayacağını merak ediyor. 

GAZİPAŞA Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından odaya kayıtlı esnafların telefon numaralarına atılan mesaj kafa karıştırdı. Söz konusu mesajda, işletme defterlerinin fiziki olarak kaldırıldığı ve elektronik ortama taşındığı belirtilerek, işletme defterlerinin noter tarafından tasdikinin yapılmadığı ve esnaflardan istenen tasdik ücretinin yasal olmadığı belirtildi. Ancak aralık ayı sonunda işletme defteri tutulan binlerce esnaf, birlikte çalıştığı muhasebecilere notere verilmek üzere binlerce lira para yatırdı. Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından atılan mesajın geç atıldığını ifade eden esnaflar, yatırdıkları paraların iadesinin olup olmayacağını merak ediyor. 

İŞTE O MESAJ

Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından atılan ve altında Başkan Hasan Ali Sönmez’in isminin bulunduğu mesajda; “Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) tarafından Maliye Bakanlığına yapılan başvuru neticesinde işletme defterleri fiziki olarak kaldırılmış ve elektronik ortama taşınmıştır. Fiziki olarak defter kullanılmadığı için noter veya başka kurum tarafından tasdiki yapılmamaktadır. Bu nedenle mali müşavirlerce defter tasdik ücreti veya benzeri adlarla istenilen ücretlerin yasal geçerliliği bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı. 

ESNAFIN KAFASI KARIŞIK

Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından 3 Ocak’ta esnaflara gönderilen bu mesaj bazı esnafların kafasını karıştırırken, bazı esnaflarda ise şok etkisi yarattı. Çünkü Gazipaşa’da işletme defterleri tutulan binlerce esnaf, aralık ayı sonunda defter tasdik ücreti adı altında toplamda yüz binlerce lira para yatırdı. Atılan mesajın ardından bazı esnaflar, mesajın geç atıldığını belirterek oda yönetimine tepki gösterdi. Şimdi, esnaflar tarafından yatırılan paraların iadesinin olup olmayacağını merak ediyor. 

“ODA’DAN AÇIKLAMA GELDİ”

Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Basın sözcüsü ve Denetim Kurulu Başkanı Devrim Gök, yaşanan süreçle ilgili açıklama yaptı. Üst yazının Oda’ya 29 Aralık 2022 Perşembe günü geldiğini belirten Gök, “Değerli Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarları, TESK tarafından işletme defterlerinin fiziki olarak kaldırıldığı ve elektronik ortama taşındığını ifade eden genelge bizlere 29.12.2022 mesai bitiminde ulaşmıştır. Kamuoyunda böyle bir bildirinin daha önceden yapıldığı ve ulaştığı, bu bilginin ise siz değerli esnaf ve sanatkarlarımıza geç ulaştırıldığı yönde algı oluşturulmak istenmektedir. Konunun görüşülüp değerlendirilmesi neticesinde bugün (Salı günü) itibariyle siz değerli Esnaf ve Sanatkarlarımıza mesaj yoluyla paylaşım sağlanmıştır. Hafta sonu mesaj iletim sistemini kullanamadığımızdan dolayı sizlere bugüne aktarım sağlanmıştır. Kaldı ki bahsi geçen defter tasdik ücretleri Aralık 2022 başı itibariyle sizlerden istenmeye başlamıştır” ifadeler kullandı. 


Anahtar Kelimeler: ŞİMDİ OLACAK?