SIĞINMACI ÇELİŞKİSİ

.

GÜNDEM 9.08.2024 09:20:00 0
SIĞINMACI ÇELİŞKİSİ

Vali Hulusi Şahin, Antalya’da 134 bin 725 yabancı uyruklu şahsın yaşadığını belirterek, yabancı uyruklu şahısların uyruklarına göre ilk sırada Rusların, ikinci Kazakların, üçüncü sırada ise Ukraynalıların olduğunu açıkladı. Vali tarafından açıklanan veriler, “Bakan Yerlikaya’nın kayıp dediği 729 bin Suriyelinin kaçı Gazipaşa ve Antalya’da yaşıyor?” sorusunu akıllara getirdi. 


İÇİŞLERİ Bakanlığı’nın Türkiye’nin Huzuru Projesi kapsamında düzenlenen Antalya’nın Huzuru Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Antalya’da Cumhuriyet Meydanı’nda hizmet veren Mobil Göç Noktası önünde gerçekleştirilen Basın Bilgilendirme Toplantısında, Antalya Valisi Hulusi Şahin hem Antalya’nın asayiş ve güvenlik raporları hem de Antalya’da yaşayan kayıtlı yabancı uyruklu şahıslar hakkında bilgi verdi. Ancak Vali Şahin tarafından sığınmacılarla ilgili yapılan açıklamalar, kafalarda soru işaretleri bıraktı. Antalya’da 134 bin 725 yabancı uyruklu şahsın yaşadığını belirten Vali Şahin, ülkelere göre Antalya’da yaşayan yabancı sayılarına da değindi. Vali Şahin, uyruklarına göre ilk sırada Ruslar, ikinci Kazaklar, üçüncü sırada ise Ukraynalıların olduğunu açıkladı. Peki ya Suriyeliler?


SOKAKLAR SURİYELİLER FAZLA DİYOR 
Antalya Valisi Hulusi Şahin; Ruslar, Kazaklar ve Ukraynalılardan sayı olarak fazla olduğu gözler önünde olan Suriyeliler hakkında bilgi paylaşmadı. Suriyeliler konusundaki bu eksiklik, kamuoyunda soru işaretleri oluşturdu. Bilindiği üzere, Türkiye’nin pek çok il ve ilçesinde olduğu gibi Gazipaşa’da da binlerce Suriyeli yaşıyor. Öyle ki, düğün konvoyları düzenleyip, etkinlikler gerçekleştirecek kadar her ilçede kalabalık bir nüfusa sahipler. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Türkiye’de yaşayan 3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bini adresinde bulunamadığını belirtti.  Bu durum, Türkiye’deki Suriyelilerin dörtte birinin kayıp olduğu anlamına geliyor. Bakan Yerlikaya’nın kayıp itirafında bulunduğu Suriyelilerin bir kısmının Gazipaşa ve Antalya’nın diğer ilçelerinde yaşadığı düşünülüyor. 
 

SORULAR VE ENDİŞELER
Antalya ve Gazipaşa’da Suriyeliler caddelerde, sokaklarda sıkça görülüyor, iş yerleri açıp işletiyorlar. Ancak, bu kişilerin sayısına dair net bir bilgi bulunmuyor. Bu durum, halk arasında güvenlik endişelerini artırıyor. Aşağıdaki soruların yanıtlanması, kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından önem arz ediyor:


1. Antalya ve Gazipaşa’da tam olarak kaç Suriyeli yaşamaktadır?
2. Bu kişiler arasında kaçının adres kayıtları günceldir?
3. Bakan Yerlikaya’nın kayıp dediği 729 bin Suriyelinin kaçı Gazipaşa ve Antalya’da yaşıyor?
4. Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde asayiş durumu nasıldır?
5. İlçede izinsiz göçmen çalıştıran işletmeler hakkında ne gibi önlemler alındı, işletmelere cezai işlem uygulandı mı, denetimler ne sıklıkla yapılıyor?
 

Bu soruların yanıtlanması, Antalya ve Gazipaşa’da yaşayan vatandaşların güvenlik endişelerinin giderilmesi ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. İçişleri Bakanlığı ve yerel yönetimlerin, halkın güvenlik endişelerini dikkate alarak daha şeffaf ve detaylı bilgilendirme yapması bekleniyor.
 

İŞTE VALİ ŞAHİN’İN SÖYLEDİKLERİ
Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya’da 134 bin 725 yabancı uyruklu şahsın yaşamadığını söyledi. Vali Şahin, bunların 128.103’ünün ikamet izinli, 5.676’sının ise, geçici koruma statüsünde olduğunu ve 946 yabancı şahsın ise uluslararası koruma kapsamında ikamet ettiğini belitti. Ülkelere göre Antalya’da yaşayan yabancı sayılarına da değinen Vali Şahin, uyruklarına göre ilk sırada Ruslar, ikinci Kazaklar, üçüncü sırada ise Ukraynalılar olduğunu açıkladı. >Selçuk ÖZTÜRK


Anahtar Kelimeler: SIĞINMACI ÇELİŞKİSİ