SİGARAYI BIRAKIN TAVSİYESİ

SİGARAYI BIRAKIN TAVSİYESİ

SİGARA kullanma yaşının gün geçtikçe düştüğüne dikkat çeken Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, sigara kullanan vatandaşlara sigarı bırakma tavsiyesinde bulundu.

Türkiye’nin OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ülkeleri arasında 15 yaşın üstünde sigara içenlerin tüm nüfusa oranında ilk sırada yer aldığına değinen Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, “Ülkemizde olduğu gibi Gazipaşa’da sigara kullanma oranı çok yüksek. Özellikle sigara bağımlılığın yaşı gün geçtikçe düşüyor. Sigara; kanser, kalp ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorununun başlıca nedenlerinden biridir” dedi. 


KORKUTAN RAKAM
“Dünyada her yıl 5 milyondan fazla kişi, Türkiye’de ise 100 binden fazla kişi tütün kullanımına bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor” diyerek açıklamasını sürdüren Çelik, “Bu sayının 2030 yılında 240 bine ulaşılacağı tahmin ediliyor. Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 35’i, kadınlarda ise yüzde 15’inin nedeni sigaradır. Sigaranın sağlık açısından ne kadar tehlikeli olduğu ortadır. Bu nedenle sigara kullanan herkesin bu alışkanlığından vazgeçmesi hayati önem taşıyor. Sevdiklerimiz ve bizi sevenler için sigara kullanımına son verelim” ifadelerini kullandı. 


ÜCRETSİZ DANIŞMA HATTINA BAŞVURUN
ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını ücretsiz olduğuna değinen Çelik, “Eğer sigara kullanıyorsanız, öncelikle bunun bir hastalık olduğunu kabul etmelisiniz. Size yardımcı olmak amacıyla müdürlüğümüze bağlı Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesinde hizmet veren ‘Sigara Bırakma Polikliniğine’ başvurabilirsiniz. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını ücretsiz arayabilir ve yardım alabilirsiniz. Polikliniğimize bugüne kadar binlerce vatandaşımız başvurmuş olup, bunlardan sigarayı bırakanların oranı da bir hali yüksektir” diye konuştu.


AİLENİZ İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ YAPIN
Çelik, “Unutmayın; sigara içtiğiniz her an hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. Sigarayı bırakmayı ertelemeyin, sağlığınızın sizi mecbur etmesini beklemeyin. Şimdi karar alın ve hemen uygulamaya başlayın. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır. Kendiniz ve aileniz için yeni bir başlangıç yapın” şeklinde konuştu. >Aysel YILDIZ



Anahtar Kelimeler: SİGARAYI BIRAKIN TAVSİYESİ