“SALATALIKTA DA DIŞA BAĞIMLI OLABİLİRİZ”

.

GÜNDEM 7.11.2023 13:48:00 0
“SALATALIKTA DA DIŞA BAĞIMLI OLABİLİRİZ”

Gazipaşa’da ürününü Gazipaşa Toptancı Hali’nde 2 TL’ye satan salatalık üreticisinin girdi maliyetleri karşısında zarar ettiğini dile getiren Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, “Zarar eden üretici, gelecek yıllarda üretimden kaçarsa; buğdayda, mercimekte ve fasulyede nasıl dışa bağımlı hale geldiysek, salatalıkta da dışa bağımlı olabiliriz” dedi. 

 

TÜRKİYE’NİN önemli örtü altı üretim merkezleri arasında gösterilen Gazipaşa’da salatalık üreticisi sıkıntılı günler geçiriyor. Yeni üretim sezonuna umutlu başlayan salatalık üreticisi umduğunu bulamazken, ekim ayı ortasında 4 TL’den yeni sezonu açan salatalık fiyatının 2 TL’de seyretmesi, çiftçiyi çıkmaza sürükledi. Ortaya çıkan manzarada “Zararın neresinden dönersek kardır” diyen birçok üretici, henüz sezon başında olmamıza rağmen seralarını sökmeye başladı. Yaşanan süreçte salatalık üreticisinin zarar ettiğine dikkat çeken Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, “Salatalık üreticisi perişan durumda. Şu anda Gazipaşa Toptancı Hali’nde salatalık 2 TL’den satılıyor. Artan enflasyon, artan işçilik, artan giderler karşısında salatalık şu anda para etmiyor. Çiftçinin ürettiği 1 kilogram salatalık, üretim maliyetinin çok altında satılıyor. Bu durumda çiftçi zarar etmektedir” dedi. 

 

“ARZ TALEP DENGESİ BOZULDU”

Üreticinin kazanamadığını, vatandaşın da alım gücünün düştüğüne vurgu yapan Bilgiç, bu sonuçla arz talep dengesinin bozulduğuna dikkat çekti. “Tüketim bölgelerinde alım gücü düştü” diyerek sözlerine devam eden Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, “Çiftçi ucuz ürün satıyor ama lojistik ve paketleme giderleri çok yükseldiği için tüketim bölgelerinde ürün fiyatı ister istemez çok yükseliyor. Bu durumda tüketici de az tüketmek veya hiç tüketmemek istiyor. Arz talep dengesi çok bozuk olduğu için çiftçinin malı çok ucuza gidiyor. 

 

“SEBZE VE MEYVEDE DIŞA BAĞIMLI DURUMA GELEBİLİRİZ”

Ülkemizi, yaş sebze ve meyvede dışa bağımlılık tehlikesinin beklediğini dile getiren Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, “Çiftçinin en büyük girdi maliyetleri fide ve gübre gideridir. Her ikisinin de fiyatları son yıllarda inanılmaz şekilde arttı. Çiftçinin ürettiği salatalık gibi domates gibi patlıcan gibi ürünler, üreticiden ucuza alınıyor. Bu da zarar eden üreticinin gelecek yıllarda üretimden kaçmasına neden olacak. Yani sonuç; Türkiye’de önümüzdeki yıllarda çiftçinin üretememesi demektir. Çiftçinin derdine derman olunmaz ise, gelecek yıllarda üretim yetersizliği kapımızı çalacak. Dolayısıyla yaş sebze ve meyvede yaşanacak üretim boşluğu, ihracatla doldurulmak istenecek. Yani buğdayda, mercimekte ve fasulyede olduğu gibi gelecek yıllarda sebze ve meyvede de dışa bağımlı duruma gelmemize sebep olacaktır” şeklinde konuştu. >Selçuk ÖZTÜRK


  • BIST 100

    9466,67%1,06
  • DOLAR

    34,47% 0,19
  • EURO

    36,07% -0,43
  • GRAM ALTIN

    3008,80% 1,59
  • Ç. ALTIN

    5018,97% 1,26