.
GAZİPAŞA İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın insan sağlığını tehdit eden pestisitin gıda ürünlerine bulaşmasını engellemek için başlattığı çalışmalar kapsamında hasat öncesi tarlalarda pestisit denetimi ve Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) ile ilgili üreticileri bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Türkiye’nin yaş sebze meyvede üretim üssü konumundaki Gazipaşa’da yetiştirilen ürünlerin, güvenilir olarak tüketiciye ulaşması için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin analiz çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yönetmelik taslağı çerçevesinde, bitkisel üretim alanlarında hatalı pestisit kullanımının önlenmesi amacıyla yapılan pestisit denetimlerinde numuneler şahit tutanağı ile toplanıp, analize gönderiliyor ve analiz sonuçları kaydediliyor. Tüketime sunulan yaprak, meyve gibi bitkisel malzemelerden, parselin tamamını temsil edecek kadar numuneler alınıyor. Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı ekipler kontrollerde uygunsuzluk tespit edilen ürün, üretim alanı ve aktif maddelere yönelik takipler yaparak, tedbirler alıyor. Ekipler bu hafta ise salatalık seralarına yönelik denetim gerçekleştirerek zirai ilaç olup olmadığına dair analiz yaptı.
‘BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ’ İLE İLGİLİ ÜRETİCİLER BİLGİLENDİRİLDİ
Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) ile ilgili üreticileri de bilgilendiren ekipler, etkili ilacın doğru zaman ve dozda kullanılması, son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye dikkat edilmesi, zirai mücadele yöntemleri, kalibrasyon, pestisit formülasyon şekilleri ve bunların uygulamaya hazırlanmasına yönelik bilgiler aktardı.
“HALK SAĞLIĞI VE GIDA GÜVENLİĞİ İLK GÖREVİMİZ”
Ekipler tarafından yapılan denetimlerde ürünlerde zirai ilaç olup olmadığının analizini yaptıklarını belirten Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, “Gıda güvenliğini sağlamak amacıyla analizlerimizi gerçekleştiriyoruz. Önceliğimiz gıda güvenliğini sağlamak ve kalitesini tespit etmek. Halk sağlığını ve gıda güvenliğini sağlamak birinci görevimiz. Pestisit takibi yapan görevlilerin yılda en az bir kez, bakanlık tarafından değerlendirmeye tabi tutuluyor. Kendi tarlası ve depoladıkları ürünlerinde tarım ilacı uygulamak isteyenler, eğitime katılarak Bitki Koruma Ürünü Uygulama Belgesi alacak. Kendi tarlasını eken ziraat mühendisi, teknik ve teknisyeni için ise belge aranmayacak. Belge şartı, ilaçlama için işe alan kişiler için de gerekli olacak. Reçete zorunluluğu olan ilacın uygulaması reçetesiz yapılmayacak” dedi. >Vildan RENDE
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55