SAHİLLERİMİZİ BETONLAŞTIRMAYIN!

.

GÜNDEM 9.06.2023 15:17:00 0
SAHİLLERİMİZİ BETONLAŞTIRMAYIN!

GAZİPAŞA Hepimizin Platformu tarafından yapılan açıklamada “ Sahillerimiz ranta kurban gitmesin. Gazipaşa toprağı beton dikmek için değil, ekip dikmek içindir. Geleceğimiz için kalan topraklarımızın betonlaşmasına izin verilmemelidir.” İfadelerine yer verildi.

Gazipaşa Hepimizin Platformu tarafından yapılan açıklamada Gazipaşa kıyıları ile ilgili ilçeyi yok sayan turizm planına karşı mücadelenin devam edeceği belirtildi. İlçedeki sahillerin otelciler tarafından ranta kurban gideceğinin belirtildiği açıklamada “Toprağımıza, suyumuza, kıyılarımıza, ekmeğimize, geleceğimize sahip çıkalım. Sahillerimize 5 yıldızlı otellerin yerine, eko turizm yapılabileceği turizm modeli önerimiz incelensin. Gazipaşa toprağı beton dikmek için değil, ekip dikmek içindir. Geleceğimiz için kalan topraklarımızın betonlaşmasına izin verilmemelidir. Denizin nemli havası, Koru Denizi, İskele Denizi ve Bıçkıcı Denizi kıyılarına yapılacak kocaman kocaman otellere çarparak geri dönecektir. Bu da nemli ortamda yetişen Gazipaşa’nın geçim kaynağı muz, avokado, portakal vb. meyvelerin verimini düşürecektir.”  denildi.

 SU SIKINTISI YAŞANACAK

Yapılması tasarlanan büyük otellerin Gazipaşa’nın doğasına, kültürüne ve tarımına uygun olmadığını belirten Gazipaşa Hepimizin Platformu Sözcüsü Güldane Şahin  “Jeoloji mühendislerinin verilerine göre Taşkesiği’nde olduğu gibi yer altında da Gazipaşa Ovasının taban suyunu besleyen küçük havuzcuklar vardır. Büyük otellerin temel kazıları havuzcukların yapısını bozacak, Gazipaşa Ovası çoraklaşacaktır. 30 – 40 yıl önce değirmen döndüren, fıstık ekili Alanları sulayan Yalan Dünya’dan gelen suyun, plânsız açılan derin kuyular nedeniyle yok olduğunu unutmayalım. Yapılması tasarlanan büyük oteller Gazipaşa’nın doğasına, kültürüne, tarımına vb. uygun değildir. Örneğin, Liman ile Kızılin arasına yapılmak istenen, yasal işlemlerinin tamamlandığı söylenen otelin yerleşim alanı 51 dönüm dolayında, 2.508 yataklı (Cumhuriyet Mahallesi nüfusuna yakın), açık yüzme havuzları 9 dönümden fazla yani Gazipaşa Cumhuriyet Alanından daha büyük. Bu otelin günlük su gideri Cumhuriyet Mahallesinin iki katından çoktur ve Gazipaşa’nın şebeke suyu kullanılacaktır. Diğer oteller de yapılınca günümüzde bile yazın bazı mahallelere tankerlerle su taşınan Gazipaşa’da su sıkıntısı yaşanacağı açıktır. Otelde kalanların, günlük kullanacağı, Cumhuriyet Mahallesinin iki katından çok olan atık suyu, Gazipaşa’nın var olan sistemi arıtamaz.  Otelin günlük 5 ton dolayındaki katı atığını toplamak belediye için ek çalışan gerektirir bu da Gazipaşa halkına yeni vergi demektir.” şeklinde konuştu.

“GAZİPAŞALIYA UMDUĞU İŞ DÜŞMEZ”

Platform sözcüsü Güldane Şahin konuşmasına şöyle devam etti: “Orta yaşın üstündekiler bilirler, Gazipaşa Limanı yapılırken Kızılin tarafında bir adam boyunu geçen duvar vardı. Denizin akıntısı, duvarın dibini deniz kıyısının kumuyla doldurdu. Denizin akıntısının, denize salınabilecek her türlü otel atığını limanın ağzına taşıyabileceğini düşünmek. Kabul edilemez. Büyük oteller “Her şey dahil” yöntemine göre çalışmakta, gelen turistin her türlü gereksinimi otelde karşılanmaktadır. Uzak yerden gelmiş, kendi başına Gazipaşa çarşısını dolaşamayan turistin Gazipaşa ekonomisine katkısı olamaz. Örneğin, Antalya’nın onlarca büyük otelinin Antalya Kaleiçi çarşısına para bırakmadığı gibi. Otelde çalışmak isteyen Gazipaşalı işçi, belki asgarî ücretle çalışmaya razıdır ama otellerin çoğu çalışanı,  az ücretle boğaz tokluğuna staj yapan bazı turizm okulu öğrencileri, ucuza çalışan bazı yabancılardır.  Büyük otellerden Gazipaşalıya umduğu iş düşmez.”

“PARA GAZİPAŞA’DA KALIR”

Gazipaşa, büyük kentlerin apartman yaşamından sıkılmış insanları için doğası, tarihi,  kültürü, yaşam biçimi ile isteyen her Gazipaşalının kazanacağı çok özel bir turizm merkezi olabilir diyen Şahin, “Temiz olduğu için Gazipaşa kıyıları Akdeniz foklarının, deniz kaplumbağalarının, kum zambaklarının vb. yaşam alanıdır. Her yerde olmayan bu olanaklar turizm hareketine katkı sağlayacak biçimde değerlendirilebilir. Son yıllarda halkımız, ev pansiyonculuğundan para kazanmaya başladı bile. Beklenen halkın da katılımı ile ev pansiyonculuğu ve küçük otellere yer veren yeni bir turizm plânının hazırlanmasıdır. Evlerde ve küçük otellerde kalacak turist, çarşı - pazar gezer, alış veriş eder, çarşı hareketlenir, harcanan para Gazipaşa’da kalır. Gazipaşa’yı, yalnızca büyük otel sahiplerinin kazanacağı alan olmaktan çıkarabilir, isteyen her Gazipaşalının kazanabileceği bir turizm merkezi durumuna getirebiliriz.” İfadelerini sözlerine ekledi.>Vildan RENDE


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27