SAĞLIĞIMIZI DÜŞÜNEN BİRİ ÇIKTI

.

GÜNDEM 3.10.2023 13:18:00 0
SAĞLIĞIMIZI DÜŞÜNEN BİRİ ÇIKTI

CHP Gazipaşa ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mimar Esin Bilgiç, Gazipaşa’da toplum sağlığını yakından ilgilendiren asbestli boruların meclis gündemine taşınması için Gazipaşa ve Büyükşehir belediyelerine dilekçe verdi. Fakat Gazipaşalıların sağlığını yakından ilgilendiren bu konu yine mecliste gündeme gelmedi. 

 

GAZİPAŞA’DA 2000’li yılların başında ilçe halkının içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla büyük bir yatırım yapılmış, Sugözü’nden gelen su, ilçe dışına yapılan depoda toplanarak Gazipaşalı vatandaşların evlerine verilmişti. O dönemde yapılan ve depodan ilçeye su dağıtılması için döşenen 1’i 500’lük, 1’i 400’lük diğeri ise 350’lik olan 3 adet toplamda 4 buçuk kilometre uzunluğundaki su borularının, 2010 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kanserojen olduğu için yasaklanan asbestli borular olduğu ortaya çıkmıştı. Ağustos ayında gazetemizde gündeme gelen ve ilçe halkının sağlığını yakından ilgilendiren asbestli borular, CHP Gazipaşa ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mimar Esin Bilgiç tarafından gündeme taşınmak istendi. 

 

“SU, EN TEMEL YAŞAM KAYNAĞIMIZ”

Bilgiç, Gazipaşa ve Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği dilekçede şu ifadeleri kullandı: “Su, en temel yaşam kaynaklarımızdan birisidir. İlçemizde musluklarımızdan akan suyun, direk kaynağından, gözesinden ilçe halkımızın evlerine kadar gelmesi çok değerlidir. Ancak yerel basınımızda son günlerde, gözesinden çıkan suyumuzun ilçe halkımızın musluklarından akıncaya kadar taşınmasının bir bölümünde asbestli borular kullanıldığı yönünde haberler yayınlanmıştır.

 

“ASBEST, BAZI KANSER TÜRLERİNİN EN ÖNEMLİ NEDENİ”

Jeoloji Mühendisleri Odasının açıklamasına göre asbest gerek halk ve çevre sağlığı, gerekse işçi sağlığı ve iş güvenliği açılarından dünyada bilinen en tehlikeli kimyasallardan biridir. Bazı kanser türlerinin en önemli nedeni olan asbestin kullanımı dünyanın birçok ülkesinde yasaklanmış olup ülkemizde de asbestin her formunun üretimi ve ticareti 31.12.2010 itibariyle yasaklanmıştır. Ve üniversitelerde yapmış oldukları çalışmalarda su borularındaki asbest liflerinin kolayca suya geçtiğini tespit ettiklerini açıklamaktadırlar.

 

“TÜM SİYASİ PARTİLERİN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMASI GEREKMEKTEDİR”

Yine basında yer alan konuyla ilgili haberlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik” kapsamında Türkiye’de 2010 yılından itibaren asbest liflerinin ve bu lifleri içeren karışımların, eşyaların imalatı, piyasaya arzı ve kullanımının yasaklandığını öğreniyoruz. Bu bilgiler ışığında Gazipaşa halkının sağlığını yakından ilgilendiren musluklarımızdan akan suyumuz konusunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir. Bu bilgilerin ilçe halkının sağlığı açısından hiç zaman kaybetmeden ivedilikle araştırılması, bu konuda yerel yöneticilerden, ülke yönetimine kadar, tüm siyasi partilerin üzerine düşeni yapması gerekmektedir.

 

“TOPLUM SAĞLIĞI DAHA FAZLA TEHLİKEYE ATILMASIN”

Sugözü’nden gelen su, ana depoya kadar sağlıklı borularla gelmekte, sonrasında üç çıkışa ayrılmaktadır. Ana depodan sonra gerçekleşen bu dağıtımda, 4,5 km gibi bir mesafede sağlık açısından en tehlikeli kimyasallardan biri olan asbestli borular kullanıldığı, şu anda ilçe halkının musluklarından akan suyun, kullanımı yasaklanan bu borularla taşındığı kamuoyuna yansımıştır. İlçemizin içme suyunu taşıyan bu borularda kanserojen, asbestli borular kullanılıyor olduğu yönündeki bu bilgilerin acilen araştırılmasını, konuyla ilgili kamuoyuna bilgi verilmesini ve bu borular kullanılıyorsa, bilimsel ve teknik doğrulara göre ivedilikle değiştirilmesini, değiştirilirken de işçilerimizin sağlığı için asbeste karşı gerekli önlemlerin alınmasını, bu boruların yine uzmanlarca belirtilen yöntemlerle bertaraf edilmesini, halkımızın sağlığı açısından çok önemli olan konuyu ilçe meclisimizin acilen görüşmesini, toplum sağlığının daha fazla tehlikeye atılmaması için gereğinin en kısa sürede yapılmasını bilgilerinize sunuyorum” dedi. 

 

GÜNDEME YİNE GELMEDİ

CHP Gazipaşa ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mimar Esin Bilgiç tarafından Gazipaşa ve Büyükşehir belediyelerine verilen dilekçe, dün yapılan Gazipaşa Belediyesi Ekim Ayı Meclisi’nde yine gündeme gelmedi. >Selçuk ÖZTÜRK


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27