SAĞLIĞIMIZ TEHLİKEDE

.

GÜNDEM 7.08.2023 09:25:00 1
SAĞLIĞIMIZ TEHLİKEDE

Gazipaşa’da ana su deposundan taşınarak şehir merkezine gelen ve vatandaşların musluğundan akan suyun, 2010 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kanserojen olduğu için yasaklanan asbestli borularla taşındığı ileri sürüldü. 

GAZİPAŞA’DA vatandaşların kullandığı içme suyuyla ilgili birçok vatandaşın bilmediği, bilenlerin unuttuğu, unutmayanların da dillendirmediği bir gerçek ortaya çıktı. 2000’li yılların başında ilçe halkının içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla büyük bir yatırım yapılmış, Sugözü’nden gelen su, ilçe dışına yapılan depoda toplanarak Gazipaşalı vatandaşların evlerine verilmişti. O dönemde yapılan ve depodan ilçeye su dağıtılması için döşenen 1’i 500’lük, 1’i 400’lük diğeri ise 350’lik olan 3 adet toplamda 4 buçuk kilometre uzunluğundaki su borularının, 2010 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kanserojen olduğu için yasaklanan asbestli borular olduğu belirtildi. 

 

“GAZİPAŞA’YI KİMSENİN ZEHİRLEMEYE HAKKI YOK”

 

Gazipaşalıların sağlığını yakından ilgilendiren konuyu, Gazipaşa’da 1992 yılında CHP’yi kuran ve aynı dönemde İlçe Başkanlığı yapan Turan Gülcan gündeme getirdi. Söz konusu boruların kanseri tetikleyen asbestli boru olduğunu yeni öğrendiğini söyleyen Gülcan, “Gazipaşa’yı kimsenin zehirlemeye hakkı yok. Bu konu bugüne kadar nasıl gündeme gelmedi anlamış değilim. 2010 yılından bu yana 3 belediye başkanı değişti. Bu halk sağlığını yakından ilgilendiren, toplumsal bir konu ve siyasetle bir ilgilisi de yok. Yerel yönetimler ve hükümetin en kısa zamanda asbestli boruları sağlıklı borularla değiştirmeleri gerekiyor. Ben dahil binlerce Gazipaşalı, kanserojen madde içeren asbestli borulardan gelen suyu içiyoruz. Bu konu hakkında derhal çalışma başlatılmalıdır” dedi.

 

2010 YILINDA YASAKLANDI

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik” kapsamında Türkiye’de 2010 yılından itibaren asbest liflerinin ve bu lifleri içeren karışımların, eşyaların imalatı, piyasaya arzı ve kullanımı yasaklandı. 

 

NEDEN DEĞİŞTİRİLMEDİ?

 

13 yıldır yasak olmasına rağmen Gazipaşa’daki asbestli su borularının neden değiştirilmediği merak konusu oldu. İnsan sağlığını yakından ilgilendiren bu özel durumla ilgili çalışmaların en kısa zamanda başlatılması gerekiyor. 

 

JMO: ASBESTİN KANSER YAPTIĞI KESİNLİKLE BİLİNMEKTEDİR

 

Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından paylaşılan bilgide ise şu ifadeler kullanıldı: “Su borularında asbest lifleri portlant çimentosunda bağlayıcı madde olarak bulunur. Üniversitede yapmış olduğumuz çalışmalarda su borularındaki asbest liflerinin kolaylıkla suya geçtiğini tespit etmiş bulunmaktayız. Vücuda solunum yolu ile giren asbestin kanser yaptığı kesinlikle bilinmektedir.”>Selçuk ÖZTÜRK


Anahtar Kelimeler: SAĞLIĞIMIZ TEHLİKEDE
Ahmet söğüt
7.08.2023 11:51:33
Hangi konuda sahip çıkıldı ki Gazipaşa'ya bu konuda sahip çıkılsın daha kanalizasyona bağlanmamış çukurlara dolan atık suyun bağlı olmayan bir atık suyun parasını alan bir Asat var Binlerce kişi dava açsa ASAT'ın bütçesi yetmez kanalizasyon döşendiğinden beri çoğu insan bağlatmadı bağlatmamasına rağmen halktan atık su parası alan bir Asat