“SADAKA DEĞİL GASP EDİLEN HAKLARIMIZI İSTİYORUZ!”

.

GÜNDEM 15.11.2023 10:00:00 0
“SADAKA DEĞİL GASP EDİLEN HAKLARIMIZI İSTİYORUZ!”

EMEKLİ maaşlarının açlık sınırının altında kaldığını belirten Tüm Emekli Sen Üyesi Abdil Kadir Ertekin, “Bayramlar için verdiğiniz 2 şer bin TL’lik, Cumhuriyet in 100. Yılı ve seçim yatırımı amaçlı verdiğiniz 5 bin TL’lik ikramiyelerle ne emeklileri ne de vicdanınızı rahatlatamazsınız Sadaka değil gasp edilen haklarımızı istiyoruz” diyerek emeklilerin beklentilerini dile getirdi. 

 

TÜM Emekliler Sendikası (Tüm Emekli Sen) Üyesi Abdil Kadir Ertekin, 7 bin 500 liradan başlayan emekli maaşlarının açlık sınırının altında kaldığını belirterek AK Parti hükümetine yüklendi. Hükümetin verdiği bayram ve diğer ikramiyeleri de eleştiren Ertekin, “Bayramlar için verdiğiniz 2 şer bin TL’lik, Cumhuriyet in 100. Yılı ve seçim yatırımı amaçlı verdiğiniz 5 bin TL’lik ikramiyelerle ne emeklileri ne de vicdanınızı rahatlatamazsınız” dedi. 

Emeklilere verilen ikramiyeleri sadaka olarak nitelendiren ve emeklilere yılda 4 defa, en az asgari ücret tutarı kadar ek ödeme yapılmasını talep eden Tüm Emekli Sen Üyesi Abdil Kadir Ertekin, “Bayramdan bayrama veya yüz yılda bir vereceğiniz sadakalarla emeklilere dilenci veya sosyal atık muamelesi yapmaktan vazgeçmelisiniz. “Bu yapmış olduğunuz sadaka muamelesinden vazgeçerek emeklilere yılda 4 defa, en az asgari ücret tutarı kadar ek ödeme yapılmasını istiyoruz.” AKP hükümetinin uyguladığı ekonomi politikaları halkın çok büyük bir kesimini, Türkiye ve hatta dünya tarihinde görülmemiş bir hızla yoksullaştırıp, yoksunlaştırıyor. Yoksullaşan halk kesimlerinin başında da emekliler ve çeşitli nedenlerle (Dul ve yetimler, malul iş göremez vb ) SGK’dan aylık alanlar geliyor” diye konuştu. 

 

“MİLYONLARCA YURTTAŞ AÇLIĞA, SEFALETE TERK EDİLDİ”

SGK’dan aldığı gelirle geçinen milyonlarca yurttaşın açlığa mahkum edildiğini dile getiren Ertekin, “Türkiye de yaklaşık olarak 10 milyon 750 bin kişi emeklilik, yaklaşık 4 milyon 250 bin dul yetim, geri kalanı da malullük ve iş göremezlik aylığı alanlar olmak üzere yaklaşık olarak 15 milyon 750 bin kişi SGK’dan aldığı aylıkla geçiniyor. Emekliler “ iş başında olduğu dönemlerde ödediği primlerin karşılığı olarak “SGK’dan aldığı gelirle geçinen milyonlarca yurttaşın açlığa sefalete terk edilmiş olmasının arkasında AKP iktidarının uygulamış olduğu ekonomi politikaları vardır” ifadelerini kullandı. 

 

“ASLA HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!”

“Biz emekliler 5 bin TL’lik ikramiyeyi (sadaka) olarak yorumluyor, emeklilere yoksuldur bile diyemiyoruz artık. Açlık sınırının 15 bin TL, yoksulluk sınırının 45 bin TL olarak açıklandığı ve emekli maaşlarının 7500 TL den başladığını, bu ücretle geçinmenin olanaksızlığını hiçbir yetkili görmezden gelemez” diyen Ertekin, hükümete şu taleplerde bulundu:

1- Emekli aylıkları insanca yaşanacak düzeye çekilsin. Yapılan zamlar seyyanen değil kök ücrete ve gerçek enflasyon değerinde yapılsın.

2- Sağlıkta katkı payları kaldırılsın.

3- İkramiyeler sadaka statüsünden çıkarılarak yılda 4 defa olmak üzere en az asgari ücret tutarında yapılsın.

4- Kamusal hizmetlerde emeklilere ve yaşlılara sosyal atık muamelesinden vazgeçilerek hakkettikleri değer verilsin.

5- Bankalardan yapılan promosyon ödemelerinin maaşa ve bankalar arası farklılıkların eşitlenerek emeklilere yapılan aciz müşteri sıfatı kaldırılsın.

 

“YAŞASIN EMEKLİ DAYANIŞMASI”

“Emeklinin sefaleti, tüm emekçiler için tehdittir!” diyerek sözlerini sürdüren Tüm Emekli Sen Üyesi Abdil Kadir Ertekin, “Emeklilerin sefalete terk edilmesi AKP iktidarının sadece onlara yönelik bir tercihi değil, tüm emekçilerin geleceğini tehdit eden kapsamlı bir saldırıdır. Dolayısıyla bu saldırıya karşı sadece emeklilerin değil, tüm emekçilerin “Kendi gelecekleri için” direnç göstermesi gerekir. Yoksul emekli kitlelerine yenilerinin eklenmemesi için EYT’lilerin bütün hakları teslim edilip tüm emeklilik norm ve standartlara bağlansın. Yaşasın emekli örgütlenmesi! Yaşasın emekli dayanışması! Gazipaşa Emekli Dayanışması” şeklinde konuştu. >Selçuk ÖZTÜRK