RAYLI SİSTEMLER TİTİZLİKLE DENETLENMELİ

.

GÜNDEM 23.11.2024 00:25:00 0
RAYLI SİSTEMLER TİTİZLİKLE DENETLENMELİ

Alanya’da 2 işçinin ölümüne neden olan olay, üretim alanlarındaki raylı ve teleferik sistemlerinin güvenliğini bir kez daha tartışmaya açtı. Bu gibi kazaların önüne geçilebilmesi için bölgemizde sayısı 200’ü bulan raylı sistemlerin kapsamlı bir denetime tabi tutulması gerekliliğini ortaya çıkardı.  

 

ALANYA’NIN İmamlı Mahallesi’nde bir muz serasında meydana gelen raylı sistem kazası, iki işçinin hayatını kaybetmesine ve iki işçinin ağır yaralanmasına neden oldu. Kazanın ardından bölgede kullanılan raylı taşıma sistemlerinin güvenliği bir kez daha sorgulanmaya başlandı. Olayın ardından, Gazipaşa ve Alanya ilçelerindeki raylı taşıma sistemlerinin güvenliği gündeme geldi. Gazipaşa’da, Güney, Muzkent, Beyrebucak (Salman Mevkii) Macar ve Koru mahalleleri başta olmak üzere, 200’ü aşkın raylı ya da havadan yük taşıma sisteminin bulunduğu ve bu sistemlerde ciddi güvenlik sorunlarının yaşandığı ileri sürülüyor. Bu sistemlerin düzenli denetlenmemesi durumunda benzer kazaların yaşanabileceği korkusu yaşanıyor. 

 

BAKIM VE ONARIMLARI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR 

Bu gibi kazaların önüne geçebilmek için tarım alanlarında kullanılan raylı sistemlerin kapsamlı bir denetime tabi tutulması gerektiğini vurgulanıyor. Nem nedeniyle aşınan halat ve klemenslerin düzenli olarak yenilenmesi, dayanıklı malzemelerin kullanılması, raylı sistemlerin bakım ve onarımlarının aksatılmadan yapılması hayati önem taşıyor. Ayrıca, taşıma sistemlerinin yalnızca yük taşımak amacıyla kullanılması gerektiği açıkça belirtilmeli ve bu amaca uygun şekilde uyarı levhaları yerleştirilmelidir. Elektrikli redüktörlerin ve taşıyıcı rulmanların rutin kontrolleri yapılmalı, manuel ya da pancar motoruyla çalışan eski sistemlerin modernize edilerek elektrik gücüyle çalışan sistemlere dönüştürülmesi sağlanmalıdır.  

 

CAN GÜVENLİĞİ ÖN PLANDA TUTULMALI 

Bunun yanında, sistemlerde acil durumlarda devreye girecek otomatik durdurucu mekanizmaların bulunması, olası kazaların önüne geçmek için kritik bir önlem olarak görülüyor. Enerji kaynaklı aksaklıkların da kazalara yol açmaması için, enerji altyapısının güçlendirilmesi, özellikle sorun yaşanan bölgelerde trafoların artırılması ve enerji nakil hatlarının daha dayanıklı kapalı kablo sistemine dönüştürülmesi gerekiyor. Tüm bu adımların hayata geçirilmesi, yalnızca işçilerin can güvenliğini sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda tarım sektörünün güvenliğini ve verimliliğini artıracaktır. 

 

NE OLMUŞTU? 

OLAY, çarşamba günü saat 15.00 sıralarında Alanya’nın İmamlı Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre muz serasında çalışan işçiler aşağıya inmek için muz yükledikleri raylı sisteme bindiler. Raylı sistemin aşağıya inerken halatlarının kopması sonucunda beton zemine çarparak durabilen işçilerden yabancı uyruklu 35 yaşındaki Muhammed El Çeker, olay yerinde hayatını kaybetti. Ağır yaralı olarak Gazipaşa Devlet Hastanesine kaldırılan 39 yaşındaki Mevlüt Tokaç, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yaşanan feci olayda 2 kişi hayatını kaybederken, 2 kişi de ağır yaralandı.