Gazipaşa Hepimizin Platformu, Selinus Sahili’nde yapılması planlanan devasa The Green Park Gazipaşa Otel projesinin ÇED sürecinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sonlandırılmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Platform, bu önemli gelişmeyi “Gazipaşa Kazandı” ifadeleriyle ilçe halkına aktardı. Platform yaptığı açıklamada, “Gazipaşa’nın dağı, taşı, Kızılin’in kızılı, Akdeniz’in mavisi, muz ve avokado bahçelerinin yeşili, Selinus Kalesi’nin zirvesi, pırıl pırıl akan dereleri, suyu, mis gibi kokan havası, tarımı kazandı. Tümüyle Gazipaşa halkı kazandı. Daha da iyisi, Gazipaşa turizmi kazandı” ifadelerine yer verdi.
TURİZME DEĞİL, DOĞRU TURİZM ANLAYIŞINA DESTEK
Platform, turizme karşı olmadıklarını vurgulayarak, karşı çıktıkları modelin devasa otel projeleri olduğunu ifade etti. Bu tür projelerin yerel halka hiçbir katkısı olmadığını, yalnızca kişisel zenginlikler yaratarak çevreye ve yerel ekonomiye zarar verdiğini belirten Gazipaşa Hepimizin Platformu, sürdürülebilir, doğaya duyarlı ve yerel halka fayda sağlayan bir turizm anlayışı çağrısında bulunarak, “Turizme asla ve hiçbir zaman karşı olmadık. Karşı olduğumuz husus, Gazipaşa’ya dayatılan turizm şekli ve böyle devasa otellerdir. Bu projelerin yerel halka hiçbir katkısı olmadığının bugüne kadar yapılan binlerce uygulamayla kanıtlandığını ve kişisel varsıllar yaratmaktan başka bir işe yaramadığını, artık sonlandırılması gerektiğini savunduk” ifadeleri kullanıldı.
Platform, devasa oteller yerine butik oteller ve pansiyon türü konaklama tesislerinin tercih edilmesi gerektiğini savundu. Böylelikle yerel halkın aile işletmeleri aracılığıyla turizme katılabileceğini, daha fazla iş gücünün kullanılabileceğini ve kimsenin evinden, yaşam alanından uzaklaştırılmayacağını dile getirdi.
BAKANLIĞIN ÇED SÜRECİNİ SONLANDIRMA GEREKÇELERİ
Platform tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın (Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü) ÇED sürecinin sonlandırılması ile ilgili The Green Park Gazipaşa Otel Projesi Süreç Sonlandırma konulu 10.01.2025 tarihli yazısı ile aşağıdaki hususlara değinmiştir:
Gazipaşa ilçesi, Cumhuriyet Mahallesi, Karakemik Mevkii, 1224 Ada, 4 Nolu parselde, Yeşilyurt İnşaat ve Turizm A.Ş. tarafından yapılması planlanan42909 ID Nolu “The Green Park Gazipaşa Otel” projesi ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği’nin ÇED Genel Formatı (Ek-3) çerçevesinde hazırlanan ÇED başvuru dosyası 27.12.2022 tarihinde e-ÇED sistemi üzerinden Bakanlığımıza sunulmuş ve 08.01.2024tarihinde gerçekleştirilen İnceleme ve Değerlendirme Toplantısında “Kurum görüşlerinde belirtilen düzeltmelerin, IDK da dile gelen ek flora ve fauna çalışmalarının yapılması. Kümülâtif Etki Değerlendirilmesi Raporunun, Paydaş Katılım Planı Raporunun revize edilmesi, Hava Modelleme çalışmasının yapılması, Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri kapsamında projedeki yatak kapasitesinin azalacak olması sebebi ile rapordaki tüm hesaplamaların bu kapsamda güncellenmesi” gerekçesi ile süreç durdurulmuştur.
Bilindiği üzere 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği’nin 12 inci maddesi 8 inci fıkrasında “Bakanlıkça yeterlik verilmiş kurum/kuruluşlar süreci durdurulan projelerde 12 ay içerisinde eksiklikleri tamamlamak veya gerekli düzeltmeleri yapmakla yükümlüdür. Gerekçeleri belirtilerek talep edilmesi durumunda en fazla 6 ay ek süre verilir. Bu süreler içinde ÇED raporu sunulmaz ise ÇED süreci sonlandırılır” Hükmü yer almaktadır.
Bu kapsamda projenin danışman firması olan Adadem Çevre Mühendislik Sanayi ve ticaret LTD. Şti. tarafından 08.01.2025 tarihine kadar Bakanlığımıza sunulması gereken ÇED Raporu sunulmamış ve herhangi ek süre talebinde de bulunulmamış olup “TheGreen Park Gazipaşa Otel” projesinin ÇED süreci sonlandırılmıştır” denilmektedir. İlgili yazının dağıtım yerlerine bildirildiği duyurulmuştur. Doğal olarak ilgili yazı; Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Gazipaşa Belediyesi’ne de gönderilmektedir.
SÜREÇ NASIL GELİŞTİ
Gazipaşa Hepimizin Platformu, söz konusu otelin yapılması ile ilgili Bakanlık internet sitesinde duyurular yayımlandığında, basına ve Gazipaşa halkına gerekli duyuruları yapmakla işe başlamıştır. Firma, Halkın Katılımı toplantısı ile otelle ilgili halkın bilgilendirilmesi toplantısını 08.02.2023 tarihinde, Selinus sahilindeki bir kafede yapmıştır. Bilindiği gibi, büyük Kahramanmaraş depremi 06.02.2023 yılında, yani toplantıdan 2 gün önce olmuş, tüm Türkiye halkı büyük bir yasa boğulmuş, bütün insanlar, kurumlar, sivil toplum örgütleri, belediyeler, karınca kararınca, elinden geldiğince depremzedelere yardım için canla başla çalışmıştı. Halkımız ve kurumlarımız; yardım toplama, düzenleme, dağıtma ile uğraşırken, firma yetkilileri otel yapımı ile ilgili bilgilendirme yapmaya çalışılmıştır. Gazipaşa Hepimizin Platformu bu toplantının böyle bir günde yapılmaması gerektiği anlatılmaya çalışılmışsa da dinleyen olmamıştır. Bunun üzerine bu toplantının yapılmaması için Gazipaşa halkı toplantı yapılan kafede protesto da bulunmuş, toplantının ertelenmesini istemiş maalesef toplantı yine de yapılmıştır. Daha sonra, otel yapımı için rapor hazırlayan Adademfirması tarafından hazırlanan,otel yapımı ile ilgili gerekçelerin ve projelerin, çevre ve altyapı üzerine olabilecek etkileri ve bunların nasıl giderileceği ile ilgili ÇED raporu yayımlanmış, Gazipaşa Hepimizin Platformu 800 sayfalık bu raporu ayrıntılı bir incelemeye almıştır. Yayımlanan bu rapora karşı bir savunma raporu hazırlanmıştır.
Gazipaşa Hepimizin Platformu, otelin getireceği yükleri;
• Su sorunu
• Tarım alanlarının ve faaliyetlerinin kaybı
• Sahil sorunu
• Gazipaşa halkının kıyılara ulaşamama sorunu
• Deniz kaplumbağaları ve Akdeniz foku sorunu
• Kum zambakları sorunu
• Atıklar sorunu (Katı ve sıvı)
• Atıkların arıtılması sorunu
• Altyapı yetersizliği sorunu
• Rüzgar esintilerini engelleme sorunu
• Jeolojik formasyonların bozulması sorunu
• Uygulanmak istenen planlamanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm anlayışı ile bağdaşmadığı, olmak üzere 12 başlık altında toplamış ve gerekli açıklamaları yaparak ilgili sunum raporunu Bakanlığın 08.01.2024 tarihinde Ankara’da yapılan ÇED İnceleme Denetleme Komisyonu’na sunmuş, toplantıya Bakanlık yetkilileri, Firma temsilcileri ve Gazipaşa Hepimizin Platformu’ndan temsilciler katılmıştır.
BAKANLIK FİRMADAN NE İSTEDİ?
Söz konusu ÇED İnceleme Denetleme Komisyonu toplantısında karşılıklı görüşmeler sonucu firmadan; “Kurum görüşlerinde belirtilen düzeltmelerin, IDK da dile gelen ek flora ve fauna çalışmalarının yapılması. Kümülâtif Etki Değerlendirilmesi Raporunun, Paydaş Katılım Planı Raporunun revize edilmesi, Hava Modelleme çalışmasının yapılması, Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri kapsamında projedeki yatak kapasitesinin azalacak olması sebebi ile rapordaki tüm hesaplamaların bu kapsamda güncellenmesi” gerekçesi ile süreç durdurulmuştur.” Denilmiştir.
FİRMA RAPORU BAKANLIĞA SUNAMADI
Diğer bir deyişle, Bakanlık, Gazipaşa Hepimizin Platformu’nun Gazipaşa’ya devasa büyük oteller yapılması durumunda Gazipaşa’nın tarımında, kullandığı suyunda, havasında, flora ve faunasında, atık ve altyapıda oluşabilecek etkilerin yaratacağı sonuçlarda Platformun endişelerini dikkate almış, firmadan bu endişeleri giderecek alınması gereken önlemlerin ne olacağını belirtmesini, raporunu yenilemesini ve çözüm önerilerini sunmasını istemiş ve 1 yıllık ek süre vermiştir. Ancak, firma verilen sürede bu endişeleri giderecek çözüm önerileri ile gelmemiş ve bunun üzerine Bakanlık “The Green Park Gazipaşa Otel” projesinin ÇED sürecini sonlandırmıştır.
GAZİPAŞA HALKINA SESLENİYORUZ
Gazipaşa kamuoyunda, Gazipaşa Hepimizin Platformu, yanlış bir algı ile karşı karşıya bırakılmış ve yanlış anlaşılma ile Platform turizme ve otellere karşıymış gibi gösterilmiştir. Gazipaşa Hepimizin Platformu, Gazipaşa’da turizmin gelişmesine hiçbir zaman karşı olmamıştır, sadece ilçeye gelecek olan turizmin gelişiminin doğru olmasını, kamunun yani halkın, esnafın, çiftçinin, işçinin, öğrencinin yararına olacak şekilde gelişmesini arzu etmiş ve bu yönde çabalamıştır. Platform, devasa boyutlarıyla sahilleri betona çeviren, hepsi dahil sistemleriyle esnafa hiçbir katkısı olmayan, nitelikli çalışanını dışarıdan getiren ve yerel halktan seçmeyen ve yerel halkı niteliksiz olmayan işlerde çalıştıran, suyu hesapsızca çarçur eden, yerel tarımı dikkate almayan, Gazipaşa’nın doğasını diğer bir deyişle denizini, sahilini, yaylasını, ormanını ve hatta insanını önemsemeyen ve talan zihniyeti, kar hırsı ile kullanan, kitlesel değil bireysel olan bir turizme karşıdır. Gazipaşa Hepimizin Platformu, yerel halkın da doğrudan kendi öz sermayesi ile kurabileceği, aile işletmeleri olarak dahi işletebileceği, her türlü kendi yöresel eşyalar ve ürünleri ile doğrudan katkıda bulunabileceği, pansiyonlar, butik oteller ile turizme katkıda bulunulabilen bir sisteme taraftardır. Dolayısıyla, Gazipaşa Hepimizin Platformu, Gazipaşa’da ekoturizm yapılmasını istemektedir.
EKOTURİZM ALANLARI
Doğal kaynakların sürdürülebilirliği güvence altına alınarak Ülkemizde ekoturizm alanları olarak şunlar sayılabilir: Tarihi alanlar turizmi, yayla turizmi, agro-turizm (Çiftlik turizmi), kamp-karavan turizmi, mağara turizmi, dağ turizmi, botanik (Bitki inceleme) turizmi, fotosafari, akarsu sporları (Kano-rafting), ornitoloji (Kuş gözleme) turizmi, tarımsal fuarlar ve etkinlikler, bisiklet turları, Atlı doğa yürüyüşü.
Gazipaşa Hepimizin Platformu, yukarıda sayılan ekoturizm alanlarının her birinin Gazipaşa’da en iyi şekilde yapılabilme olanaklarının olduğunun farkında olarak, içine kapalı, her şey dahil sistemlerdense butik oteller ve pansiyon gibi turizm işletmelerinin, bu otellere gelen yerli ve yabancı turistlerin iyi bir organizasyonla, son derece yaygın olarak, yerel halkın çok daha iyi yararlanabileceği bir ekoturizm haline getirilebileceğinin farkındadır. Dolayısıyla da bunu savunmaktadır. Çünkü ekoturizm dünyada en az girdi ile doğaya zarar vermeden, aksine doğal kaynakların en etkin yararlanma biçimi kullanılarak, yerele yayılmış en yüksek gelir getiren turizmdir. Diğer yandan, aynı sorun şu sıralar maalesef Koru sahilinde de başlamış bulunmakta ve oraya da toplamda 300 dönüm alanda 2100 yataklı 3 otel yapılmak istenmektedir. Gazipaşa halkı, daha etkin katılımla bu otellerin yapımına da karşı çıkacak bilinç ve kararlılıktadır.