PLANA MAHKEME ENGELİ

.

GÜNDEM 23.07.2024 09:25:00 0
PLANA MAHKEME ENGELİ

Antalya 5. İdare Mahkemesi, Gazipaşa’da 14 mahalleyi yakından ilgilendiren ve Gazi Mahallesi’nde 102 ada 99 parseli de kapsayan ‘İmar Revizyon Planı’nın hukuka aykırı olduğu yönde karar verdi. Belediyenin imar planını kağıt üzerinden yaptığını belirten davacı vekili Av. Hilal Demir, “Belediye, taşınmazın bulunduğu yere gitmiş olsaydı eğer, o zaman dava konusu yerde yoğun olarak tarım yapıldığını görebilirdi” dedi. 


TÜRKİYE’DE tropik meyvelerin yetiştirilebildiği en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Gazipaşa’da, geçtiğimiz yıl yapılan ve Aydıncık, Aydın, Beyobası, Cumhuriyet, İstiklal, Pazarcı, Yeni, Bakılar, Koru, Ekmel, Esentepe, Gazi, Macar ve Sarıağaç olmak üzere 14 mahalleyi yakından ilgilendiren ‘İmar Revizyon Planı’ ile ilgili tartışmalar ve davalar devam ediyor. Antalya 5. İdare Mahkemesi, Gazi Mahallesi 102 ada 99 parseli kapsayan ‘İmar Revizyon Planı’nın iptal edilmesi yönde karar verdi. 
 

HUKUKA AYKIRI OLDUĞU BELİRTİLDİ
‘İmar Revizyon Planı’na itiraz eden Gazi Mahallesi’nde tarımsal üretim yapan bir vatandaş, Gazipaşa Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi meclislerinden geçen kararın hukuka aykırı olduğunu iddia ederek konuyu yargıya taşıdı. Davacı vekili Av. Hilal Demir, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu’nun hukuka aykırı olduğunu, taşınmaz üzerinde tarım yapıldığını, araziyi kullanan vatandaş ile yöre halkının geçimini tarımdan sağladığını, TÜİK verilerine göre halkın yüzde 78.37’sinin gelir kaynağının tarım olduğunu, ayrıca taşınmazın neredeyse yüzde 80’e yakınının yol, park ve kültürel tesis alanı olarak belirlenmesi nedeniyle davacının kararla zarar göreceğini belirterek, işlemin iptaline yönelik dava açtı. 


BİLİRKİŞİLER: BURADA TARIM YAPILIYOR
Davaya konu olan Gazi Mahallesi 102 ada 99 parselde inceleme yapan bilirkişiler, yüzde 80’e yakınının yol, park ve kültürel tesis alanı olarak belirlenen taşınmazın tarım alanı vasfını sürdürdüğünü belirledi. Yine bilirkişi raporunda yer alan bilgilere göre, davaya konu olan parselde planlama ilke ve esaslarının uyarlı olmadığı, nüfus kararları açısından uygunsuz olduğu ve imar planı kararının Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğine uygun olmadığı belirtilerek, Gazipaşa ve Antalya Büyükşehir belediyelerine açılan davanın hukuka uygun olduğu bilir kişi raporuna eklendi. 


MAHKEME DAVACIYI HAKLI BULDU
Gazipaşa Revizyon İmar Planı’nın iptaline yönelik açılan dava, 4 Temmuz 2024 tarihinde Antalya 5. İdare Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Mahkeme davacı vekili Av. Hilal Demir’in savunması ve açıklanan nedenlere bağlı olarak, dava konusu işlemin iptaline karar vererek, 28 bin 301 TL yargılama giderleri ile 10 bin 500 TL’lik avukatlık ücretlerinin davalı idareler tarafından davacıya ödenmesini kararlaştırdı. Gazipaşa Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kaybedilen dava için Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz etme hakkı bulunuyor. 


“İMAR İŞLEMİ İPTAL EDİLMİŞTİR”
Yaşanan süreçle ilgili bilgi veren davacı vekili Av. Hilal Demir, “Gazi Mahallesi’nde bulunan müvekkillere ait taşınmaz için hazırlanan Gazipaşa Belediyesi Meclisi’nin 03.07.2023 tarih ve 79 sayılı kararı ile uygun bulunan ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 07.08.2023 tarih ve 612 sayılı kararı ile onaylanan Antalya Gazipaşa 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyon kararının iptali için Antalya İdare Mahkemesi nezdinde açtığımız dava kabul edilmiş ve Belediyenin yapmış olduğu imar işlemi iptal edilmiştir” dedi. 


“BELEDİYE SADECE KAĞIT ÜZERİNDE İMAR PLANI YAPMIŞ”
Belediyenin söz konu imar planını kağıt üzerinde gerçekleştirdiğini, sahada inceleme yapmadığına dikkat çeken Av. Demir, “Gazipaşa Belediyesi’nin 1/1000 ölçekli imar planını somutlaştırarak yapması gerekirdi. Ancak belediye sadece kağıt üzerinde imar planı yapmış ve mahalde, zeminde bizzat çalışma yapmamıştır. Belediye taşınmazın bulunduğu yere gitmiş olsaydı eğer, o zaman dava konusu yerde yoğun olarak tarım yapıldığını ve üzerinde meyve ağaçlarının olduğunu,  7 adet cam sera olduğunu ve tarım faaliyetlerinin aralıksız devam ettiğini apaçık şekilde görebilirdi. Tarım cenneti olan Gazipaşa’da tarım yapılan topraklarda bu durum sorgulanmadan imar planı yapılmaması gerekmektedir. Tarım topraklarının hukuka aykırı şekilde imara açılması sadece müvekkillerimin sorunu olmayıp tüm insanlığın gelecek sorunudur” diye konuştu. 


“HUKUKA AYKIRI İMAR PLANI YAPILDIĞI AŞİKARDIR”
Av. Hilal Demir, “Ayrıca Gazipaşa’nın nüfus artış oranlarına bakıldığında da üst ölçekli plan kararlarının alt ölçekli plan kararlarında projeksiyon nüfus kararları açısından uygunsuzluklar olduğu da açıkça görülmektedir. Kısaca artan nüfus ile yapılan imar planı arasında orantısızlıklar mevcut olup hukuka aykırı imar planı yapıldığı da aşikardır” şeklinde konuştu. 


14 MAHALLEYİ İLGİLENDİREN KARAR GEÇTİĞİMİZ YIL MECLİSTEN GEÇMİŞTİ
Antalya’da 7 Ağustos 2023’te yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçen 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu’nu 2023’ün 14 Ağustos tarihinde Gazipaşa Belediyesi’nde askıya çıkmıştı. Aydıncık, Aydın, Beyobası, Cumhuriyet, İstiklal, Pazarcı, Yeni, Bakılar, Koru, Ekmel, Esentepe, Gazi, Macar ve Sarıağaç mahallelerini ilgilendiren Gazipaşa Revizyon İmar Planları listesi 12 Eylül’de askıdan indirilmişti. Geçen süreçte, söz konusu kararla ilgili itirazlar gelmiş, birçok taşınmazı ilgilendiren karar, yargıya taşınmıştı. >Selçuk ÖZTÜRK


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27