Perinçek’ten Gazipaşa örneği

.

GÜNDEM 1.03.2024 16:34:00 0
Perinçek’ten Gazipaşa örneği

VATAN Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Gazipaşalı üreticilerin ABD baskılarına boyun eğmediği hatırlatarak, tehdit edilen firma ve şirketlere Gazipaşa örneğini gösterdi. Perinçek, “Dikenli salatalık üreticileri sergiledikleri tutumla sembol oldular” dedi. 

 

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İstanbul İl Merkezinde, Türkiye’nin Rusya ile ticaretine yönelik tehdit ve baskılarını sürdüren Amerika Birleşik Devletleri’yle (ABD) ilgili bir basın toplantısı yaptı. Açıklamasında, Gazipaşalı dikenlik salatalık üreticilerinden bahseden Perinçek, Gazipaşalı üreticilerin, tehdit ve baskılara karşı sergilediği direnişle sembol haline geldiğini belirtti. Gazipaşalı üreticilerin ABD baskılarına boyun eğmediği hatırlatan Perinçek, tehdit edilen firma ve şirketlere Gazipaşa örneğini gösterdi. 

 

“HİÇBİR GÜÇ ENGELLEYEMEZ”

Perinçek, “AK Parti hükümeti; ABD makamlarının tehdit ve baskılarıyla karşılaşan ihracatçıya, sanayiciye, bankalara, turizmciye, sebze ve meyve üreticisine sahip çıkmıyor. Türkiye, ekonomide ve güvenlikte en önemli ortaklarımız olan Rusya, Çin, İran gibi ülkelerle ilişkilerimize yönelen tehditlere boyun eğen bir hükümeti sırtında taşımayacaktır. Türkiye’nin Yükselen Asya Uygarlığı içinde konumlanmasını hiçbir güç engelleyemez” ifadelerini kullandı.

 

İHRACATÇI VE SANAYİCİYE BASKI VE TEHDİT İDDİASI

Perinçek, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Rusya ile Türkiye arasında ticaretin durdurulması konusunda iş dünyasına ciddi baskı uygulanıyor. Doğrudan ya da dolaylı ticaret yapan Türk firmaları ABD tarafından kara listeye alınmakla tehdit ediliyor. Tehdidi yapanları Aydınlık gazetesi ve Ulusal Kanal üç gündür bütün kanıtlarıyla yayınlıyor. AK Parti yönetiminin ABD ile uyumlu bir yönelişe girmesi, ABD’ye öyle bir cüret verdi ki, işin sanlarımızı tehdit edenler, doğrudan doğruya ABD’li diplomatlar. Pervasızlık ve küstahlıkta sınır tanımıyorlar.

 

BANKALARA BASKI VE TEHDİT

AK Parti iktidarı, Rusya ile yapılan ticaretten doğan alacakları kabul etmemeleri için bankalara talimat vermiş bulunuyor. Rusya’ya para gönderilmesi de tehditlerle karşı karşıya. Bu durumdan bankalar da çok rahatsız. Rusya ile ticaretin duralaması sonucu döviz sıkıntısı arttı ve bankalar döviz bulmakta zorlanıyor.

 

TURİZMCİYE BASKI VE TEHDİT

2023 yılında Türkiye’ye gelen toplam turist sayısı içinde en büyük pay Rusya’nın. Geçen yıl Türkiye’ye 56 milyon 693 bin turist gelmiş. Karadeniz komşumuz Rusya, 6 milyon 313 bin turist ile birinci sırada. Turizm sezonu yaklaşıyor. Türk firmaları Moskova’da düzenlenen turizm fuarlarına katılmak için stant ücretlerini bile gönderemiyor. Rus turistlerin kredi kartı kullanmaları ve döviz ödeme olanakları engelleniyor.

 

SEBZE VE MEYVE ÜRETİCİSİNE BASKI VE TEHDİT

Rusya ile para transferlerinde yaşanan sorun Rusya’ya yönelik yaş meyve sebze ihracatını da düşürdü. Bu üretim bölgelerinde fiyatlara da yansıdı. Antalya, Gazipaşa yöresinde üretilen ve ana pazarı Rusya olan dikenli salatalığın fiyatı 15 gün içinde 30 liradan 17 liraya düştü. Ama üreticilerimiz hiçbir zaman baskı ve tehditlere boyun eğmedi. Dikenli salatalık üreticileri sergiledikleri tutumla sembol oldular. Bütün meyve ve sebze üreticilerimiz cesur olsunlar, seslerini yükseltsinler.”


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27