Tarih: 10.07.2023 18:12

ÖZEL OKUL FİYATLARI CEP YAKACAK

Facebook Twitter Linked-in

Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntı, özel eğitim sektörünü de etkiledi. Başta asgari ücrete ve enerji fiyatlarına gelen zam ve kiralar olmak üzere tüm gider kalemlerinde yaşanan fahiş artışlar, özel okul fiyatlarını da uçurdu. Özel okullarda yeni eğitim dönemi için ücretler açıklanmaya devam ederken; Gazipaşa’da anaokullarından liseye kadar fiyatlar 50 bin lirayı aşıyor. İlçemizde faaliyet gösteren özel liselerin ise yıllık 50 ila 60 bin lira arasında yeni kayıt yaptıkları öğrenildi. Veliler bu yaşanan fiyat artışlarına itiraz ederken, özel eğitim kurumu sahipleri ise fiyatları yetersiz buluyor.

 

VELİLER BORÇLANIYOR

Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen ücretlere göre; özel okulların 2023’te yapacağı zam oranı yüzde 65 olarak açıklanmıştı. Ancak yüzde 65 zam sınırı ise sadece ara kayıtlarda geçerli oluyor. Yeni kayıtlarda yapılan zamlar yüzde yüzü aşıyor. Bu sonuçla, ailelerin çocuklarını özel okula göndermek için borçlandığı ve zorlandığı söyleniyor. Fiyatların bu şekilde artması ise, eğitimde fırsat eşitliğinin önüne geçiyor. Yani, özel okulda okumak isteyen öğrenciler ya da çocuklarını özelde okutmak isteyen aileler, fiyatlar karşısında özel okul hayallerinden mahrum kalabiliyor.

 

KURUMLAR MALİYETTEN KAÇIYOR

Resmi rakamlara göre özel okulların maliyetleri son 2 yılda yüzde 350 oranında arttı. Yaşanan maliyet artışı karşısında yurt genelinde birçok özel okul kapısına kilit vurdu. Artan maliyetten kaçmak isteyen kurumlar, bazı branşların öğretmenleri ile ders ücretli anlaşıyor. 

 

ÖĞRENCİ KAYBINA KARŞI PUAN ŞİŞİRME

Bunun yanında öğrenci kaybının önüne geçip, ayakta kalmak isteyen özel ortaokul ve liselerin, puan şişirme yöntemini kullandığı biliniyor. Kurumlar bu yöntemle öğrenci ve velilerin memnuniyetini kazanarak hem kayıt sildirmelerin önüne geçiyor hem de devlet okullarındaki öğrencileri de etkileyecek haksız puanlamalara imza atabiliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —