Yönetmelikte yapılan değişiklikle, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların belirlenme süreci yeniden düzenlendi. Bu kapsamda “Merkezî Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul İl Değerlendirme Komisyonu”, “Merkezî Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul İl Teklif Komisyonu” ve “Merkezî Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul Bakanlık Tespit Komisyonu” oluşturulacak. Bu komisyonlar, ilgili okulları değerlendirerek Bakanlık onayına sunacak. Ayrıca, sınavla öğrenci alan okullar her yıl başarı kriterleri doğrultusunda değerlendirilecek ve yeterli başarıyı gösteremeyenler bu kapsamdan çıkarılabilecek. Bu okullarda görev yapan öğretmen ve yöneticiler, Millî Eğitim Akademisi tarafından belirlenen eğitimlere katılmak zorunda olacak.
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE YENİ MODEL
Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında önemli değişiklikler yapıldı. Bu okulların bölge okulu, ihtisas okulu, sektör içi ve sektöre entegre okul olarak sınıflandırılması kararlaştırıldı. Sektöre entegre okullara 11. sınıftan itibaren nakil yoluyla öğrenci alınabilecek. Ayrıca, öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini artırmak amacıyla Millî Eğitim Akademisi’nde eğitim almaları zorunlu hale getirildi. Okulların başarı durumları yıllık olarak izlenecek ve değerlendirilecek.
DEVAMSIZLIKTA KATI KURALLAR
Öğrencilerin devamsızlık süreleriyle ilgili önemli düzenlemeler getirildi. Buna göre: Devamsızlık süresini dolduran öğrenciler derslere devam edemeyecek, sınavlara giremeyecek ve başarı belgeleri alamayacak. Öğrenim hakkı bulunan öğrenciler, bir sonraki eğitim öğretim yılında öğrenimlerine devam edebilecek. Öğrenim hakkı bulunmayan öğrenciler, açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi veya mesleki eğitim merkezlerine yönlendirilecek. Mesleki eğitim merkezi öğrencileri için teorik derslerde devamsızlık süresi, toplam ders saatinin altıda birini geçemeyecek. Devamsızlık nedeniyle başarısız olan öğrencilerin işletmelerle yaptıkları sözleşmeler feshedilecek ve sigorta çıkışları yapılacak.
ÖĞRETMENLERİN GÖREVLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER
Öğretmenlerin görev ve yetkilerine yönelik düzenlemeler de yönetmelikte yer aldı. Yeni düzenlemeler kapsamında: Engelli öğretmenler ve engelli yakını olan öğretmenlerin ders programları, engel durumları göz önünde bulundurularak düzenlenecek. Beden eğitimi dersinden muaf olmak isteyen öğrencilerin resmi sağlık kuruluşlarından rapor alması zorunlu hale getirildi. Öğrenci gelişim dosyası uygulaması getirildi. Öğrencilerin akademik gelişimi ve sosyal sorumluluk projeleri dijital olarak kayıt altına alınacak. Öğrencilerin ulusal ve uluslararası projelere katılımına dair bilgiler de gelişim dosyasında yer alacak.
ÖĞRENCİ NAKİL VE YERLEŞTİRME SÜRECİNDE YENİLİKLER
Öğrenci nakilleri ve yerleştirme süreciyle ilgili bazı değişiklikler yapıldı. Yetenek sınavıyla öğrenci alan güzel sanatlar ve spor liselerine kayıt hakkı kazanan ancak sınıf açılmaması nedeniyle kesin kayıt yaptıramayan öğrencilerin başka okullara yerleştirileceği belirtildi. Ayrıca, öğrencinin veya velisinin can güvenliği riski, doğal afet veya kamu görevlisinin atanması gibi zorunlu hallerde, kontenjan şartı aranmaksızın öğrencilerin farklı okullara nakledilebileceği hükme bağlandı. Döner sermayeye sahip okullarda kalfalık ve ustalık belgeleri artık dijital ortamda düzenlenecek ve e-Devlet sistemine aktarılacak. Fiziksel belge basılmayacak ancak isteyenler e-Devlet üzerinden yazdırabilecek.
İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLLERİNE İMZA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ
Okullarda öğretim programlarının geliştirilmesi, öğretmenlerin hizmet içi eğitimleri, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi, seminer ve projelerin niteliğinin artırılması gibi çalışmalar kapsamında çeşitli kurumlarla iş birliği yapılabilecek. Ancak, yapılacak iş birliği ve protokoller artık il/ilçe millî eğitim müdürü ve okul müdürünün imzası ile düzenlenecek.
KÜLTÜRLER ARASI ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMLARINA YENİ DÜZEN
Kültürler arası öğrenci değişim programlarıyla ilgili de yeni düzenlemeler yapıldı. Bakanlığın ilgili birimleri dışında farklı isimler altında iş birliği protokolü düzenlenemeyecek. Böylece, öğrenci değişim programlarının denetimi daha sıkı hale getirilecek.