Tarih: 13.09.2023 09:42

OKULA UYUM SÜRECİNİ KOLAYLAŞTIRACAK ÖNERİLER

Facebook Twitter Linked-in

İLK kez okula başlayan ya da uzun bir tatilden sonra okula dönen öğrencilerin okula uyum süreçleri hakkında velilere uyarılarda bulunan Psikolojik Danışman Özkan Uçak, çocuklara zorlayıcı ve baskıcı tavırlar yerine olumlu davranmak gerektiğini söyledi.

 

2022-2023 eğitim öğretim sürecinin başlamasının ardından okula uyum sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin açıklamalarda bulunan Psikolojik Danışman Özkan Uçak, bu süreçte en büyük görevin anne ve babalara düştüğünü kaydetti. Ebeveynlerin doğru davranmadığı bir ilişkide, çocuğun okula adapte olmasının giderek zorlaşacağına dikkat çeken Uçak, “Sınıf ve okulöncesi öğretmenleri her yıl bu süreci yaşayarak tecrübe ettikleri için velilere bu konuda rehberlik etmektedirler. Uyum sürecinin hem uzamaması hem de daha zor bir sürece evrilmemesi için bazı noktalara dikkat etmek lazım.” diyerek uyum sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri maddeler halinde sıraladı.

 

İŞTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR 

-Veliler öğretmen ve okul idaresiyle iletişim halinde olmalılar. 

-Öğrencilerin ve ailelerin bu süreçte korku, kaygı ve stres yaşamaları tabiki normal karşılanmalı.

-Her çocuğun uyum süreci farklıdır, zorlukla karşılaştığınız zaman yardım istemek farklı yollar denemek çocuğun okuldan korkmasına ve davranış problemleri göstermesine engel olacaktır.

-Aileler özellikle günlük işlerini planlı bir şekilde okula göre ayarlamalıdır.

-Öğrenciler okulla ilgili ödev, derse hazırlanma vs. kendisi yapmalıdır. Aileler sadece öğrenciye destek konusunda yardımcı olmalıdır.

-Evdeki kuralsız ve esnek yaşamın yerini kurallar aldığı için okul ortamında hemen uyum sağlamakta zorlanan öğrenciye alışması için zaman tanımalıdır.

-Çocuğa ilk günden çok fazla soru sormak; ne yaptığı ne yediğini, öğretmen ne dediğini sürekli sormak uyumu bozabilir. ‘Günün Nasıl Geçti’ sorusu yeterlidir.

-İlk haftalarda sabırlı olan veliler ilerki yıllarda bunun faydasını fazlasıyla görecektir. Öğrencide görülen asilik, hırçınlık, duygusallık gibi davranışlarda sabırlı olmak gerekirse rehberlik servisinden yardım istemek daha yapıcı olacaktır.

-Öğrencilere karşı dürüst olunmalı, yalan söylemekten ve abartılı ödül sözü vermekten kaçınılmalıdır.

-Diğer çocuklarla kıyaslamadan, sevginizi ve değer verdiğinizi göstererek birlikte güzel vakit geçirmek okula uyumuna katkı sağlayacaktır.

-Evdeki huzursuzluk okula da yansıyacağından olumsuz bir durum olduğunda sınıf öğretmenine bilgi verilmesi pozitif olacaktır.

-İlk haftalardan sonra okula ulaşıldığında, çocuğunuzla vedalaşma sürecini uzatmamaya özen göstermeniz işleri kolaylaştıracaktır. Okul bahçesine girmeden vedalaşmak süreci kolaylaştıracaktır.

-Ayrıca beslenme- uyku ve teknolojik aletleri kullanımı konusunda kuralların net olması okula uyumu kolaylaştıracaktır. >Vildan RENDE




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —