Tarih: 10.09.2022 16:00

OKUL ÇAĞINDA BESLENMENİN ÖNEMİ

Facebook Twitter Linked-in

Ebeveynlere önemli uyarıların yapıldığı açıklamada, okul çağındaki çocuklarda beslenmenin nasıl olması konusunda velilere bilgi aktarıldı.

Sağlıklı beslenme alışkınlarının çocukluk döneminde kazanıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Adölesan (çocukluktan ergenliğe geçiş):12-18 yaş grubu çocukları kapsar. Bu dönemde çocukların fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimleri hızlıdır. Yaşam boyu devam edebilecek davranışları büyük ölçüde bu dönemde oluşur. Bilgi almaya ve alışkanlık kazanmaya en uygun oldukları dönemdir.  Yetişkinlik hastalıklarının gelişimi açısından ise en riskli dönemlerdir. Hızlı büyüme ve gelişimin sağlanabilmesi için çocukların enerji ve besin öğesi gereksinimlerinin yeterli ve dengeli bir şekilde sağlanması gerekir.

ÇOCUKLARIN BESLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ

Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuğun; Büyüme ve gelişmesi etkilenir, hastalıklara karşı dirençsiz olur, sık hastalanır, hastalığı ağır seyreder. Okula devamsızlık nedeniyle okul başarısı düşer. Algılama, dikkat ve bilişsel yetenekler etkilenir. Bu nedenle; okul başarısını arttırmak, gelecek nesillerin daha güçlü ve sağlıklı olmalarına temel hazırlamak, çocukların bilişsel yeteneklerini geliştirmek için; çocukların beslenmesi büyük önem taşır.

Sağlıklı beslenme besin çeşitliliğine dayalıdır ve günlük gereksinim duyulan enerji ve besin öğelerinin besinlerle vücuda alınması gerekmektedir. Besinlerin bileşimini oluşturan ve insan organizması için gerekli 50’nin üzerinde besin öğesi bulunmaktadır. Besinler içerdikleri besin öğelerine göre beş grupta toplanmaktadır. Bunlar; Süt ve süt ürünleri grubu, et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar grubu, sebze grubu, meyve grubu ve ekmek ve tahıllar grubudur.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ GRUBU

Süt ve yoğurt, peynir, kefir, dondurma vb. sütlü tatlılar ve süttozu gibi sütten yapılan ürünlerdir. Yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B1(tiamin), B2(riboflavin), B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin öğesi için önemli kaynaktır. Süt ve ürünleri grubunda yer alan yiyecekler, kalsiyumdan zengin olmaları nedeniyle özellikle çocuk ve adölesanlarda kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişmesinde önemlidir.

ET, YUMURTA, KURU BAKLAGİLLER VE YAĞLI TOHUMLAR GRUBU

Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yiyeceklerin yanı sıra ceviz, fındık, fıstık gibi sert kabuklu yemişler/yağlı tohumlar yer alır. İyi kaliteli protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi mineraller ile B1, B6, B12 ve A vitamini kaynağıdır. Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Hücre yenilenmesi, doku onarımı ve Görme işlevinde, Kan yapımında, Sinir sistemi, sindirim sistemi ve deri sağlığında görevi olan besin öğeleri en çok bu grupta bulunur. Hastalıklara karşı direnç kazanılmasında rolü olan en önemli yiyecek grubudur.

SEBZE GRUBU VE MEYVE GRUBU

Mineraller ve vitaminler bakımından özellikle folat (folik asit), A vitaminin on ögesi olan beta-karoten, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özellikte olan bileşiklerden zengindir. Vücuttan bazı zararlı maddelerin atılmasına içerdikleri bu maddeler yardımcı olur. Bu yiyecek grubu; büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi, doku onarımı, deri ve göz sağlığı, diş ve diş eti sağlığı, kan yapımı, hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkindir. Meyvelerde turunçgiller grubu ve üzümsü meyveler (çilek, ahududu, böğürtlen, yaban mersini, karadut gibi) ve diğer üzümler C vitamini ile çeşitli antioksidanlardan zengin iken elma, muz, kayısı vb. meyveler potasyumdan zengindir.

EKMEK VE TAHILLAR GRUBU

Ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, ve kahvaltılık tahılları içerir.Karbonhidrat içeriği yüksek olması nedeniyle tahıllar vücudun temel enerji kaynağıdır. Sinir, sindirim sistemi ile deri sağlığı ve hastalıklara karşı direnç oluşumunda önemli görevleri vardır. En fazla tüketilen tahıl ürünü ekmektir. Mayalı ekmeklerdeki bazı minerallerin (çinko, bakır, demir gibi) emilimleri daha kolaydır dolayısıyla besin değerleri daha yüksektir.  Bundan dolayı mayasız yufka, bazlama gibi ekmek tüketiminden kaçınılmalı, ekmek tüketirken tam tahıl unlarından veya karışık tam tahıl unlarından mayalandırılarak yapılanlar tercih edilmelidir. Tam tahıllar demir, magnezyum, selenyum, B vitaminleri ve diyet posası gibi besin ögelerinin kaynağıdır. Ayrıca pirinç yerine buğdaydan yapılan bulgur tercih edilmelidir. Önerilen toplam tahıl tüketiminin en az yarısı tam tahıl olmalıdır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —