OĞUZ AİLESİ MÜLKİYET MÜCADELESİNİ KAZANDI

.

GÜNDEM 24.01.2024 09:24:00 0
OĞUZ AİLESİ MÜLKİYET  MÜCADELESİNİ KAZANDI

Gazi Mahallesi’ndeki Behzat Bayıroğlu Parkı ile Kemal Akça İlköğretim ve Ortaokulu’na ait bahçenin bir kısmının tapulu arazileri olduğunu söyleyen merhum Ali Oğuz’un ailesi, Gazipaşa Belediyesi ile Milli Eğitim Bakanlığı’na karşı verdiği mülkiyet mücadelesini kazandı. 


GAZİPAŞA’NIN tanınmış iş insanlarından merhum Ali Oğuz’un ailesi, dönemin Belediye Başkanı Cemburak Özgenç zamanında Gazi Mahallesi’ne yapılan Behzat Bayıroğlu Parkı ile Av. Kemal Akça İlköğretim ve Ortaokulu’na ait bahçenin bir kısmının tapulu arazileri arasında yer aldığını belirterek, hem Gazipaşa Belediyesi’nin hem de Milli Eğitim Bakanlığı’nın arazilerini işgal ettiğini ileri sürdüler. Park alanıyla okul bahçesinin kamulaştırılmasını ya da kendilerine verilmesini talep eden Oğuz Ailesi, bu taleplerinin yerine getirilmediğini ileri sürerek hem Gazipaşa Belediyesi’ne hem de Milli Eğitim Bakanlığı’na geçtiğimiz yıllarda dava açmıştı. 


AİLE HAKLI BULUNDU
Oğuz Ailesi ile Gazipaşa Belediyesi ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında yaşanan mülkiyet sorunu, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi’nce karara bağlandı. Oğuz Ailesi’ni haklı bulan mahkeme, Behzat Bayıroğlu Parkı’nın bulunduğu alan ile Av. Kemal Akça İlköğretim ve Ortaokulu bahçesinin bir bölümünü kapsayan Ali Oğuz’a ait 1.884 metrekarelik tapulu taşınmaza, hem Gazipaşa Belediyesi’nin hem de Milli Eğitim Bakanlığı’nın el attığına hükmetti. Söz konusu taşınmazın Oğuz Ailesi’ne teslim edilmesini kararlaştıran mahkeme, dava masraflarının ve taşınmazın eski haline getirilmesi esnasında doğacak masrafların Belediye ve Bakanlık tarafından karşılanmasına hükmetti. 


İKİ KURUMA DA TEBLİGAT GÖNDERDİLER
Mahkeme kararının ardından harekete geçen Oğuz Ailesi ve avukatları, Gazipaşa Belediyesi ile Milli Eğitim Bakanlığı’nca işgal edilen taşınmazlarının kendilerine teslim edilmesini istediler. Mahkeme kararının uygulanmasını gerektiğini savunan aile, aksi halde işlemlerinin cebri icra yoluyla gerçekleştirileceğine vurgu yaptılar. Aileden alınan bilgiye göre, söz konusu taşınmazın aileye verilmesi durumunda, okul bahçesinde yapılacak düzenlemenin, yarıyıl tatili içinde aile tarafından yapılacağına dikkat çekildi.
 

BELEDİYE VE BAKANLIK DAVANIN REDDİNİ İSTEMİŞTİ
Yargıya taşınan mülkiyet sorunuyla ilgili Gazipaşa Belediyesi’nce yapılan savunmada; söz konusu taşınmazın tapulu olsa da imar planına göre park alanında bulunduğuna dikkat çekilmişti. Ayrıca ailenin yıllar önce yapılan parkla ilgili bir itirazda bulunmadığını savunan Gazipaşa Belediyesi, söz konusu parkın kamunun hizmetine tahsis edildiğine dikkat çekerek, davanın reddini istemişti. 


410 METREKARELİK TAPULU ALAN OKUL BAHÇESİNDE KALIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı ise, davanın zaman aşımına uğradığını ifade ederek, dava konusu taşınmazın imar planında park olarak tahsis edildiğine vurgu yaptı. Kamulaştırmanın belediye sorumluluğunda olduğuna dikkat çeken Bakanlık, davaya konu olan 1.884 metrekarelik tapulu taşınmazın 410 metrekaresinin okul bahçesinde bulunduğunu, o alanda yapı bulunmadığını ve davanın reddedilmesi gerektiğini savunmuştu. >Geylani TOPALOĞLU