OBEZİTEYE DİKKAT!

.

SAĞLIK 4.03.2024 10:55:00 0
OBEZİTEYE DİKKAT!

İLÇE Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, “4 Mart Dünya Obezite Günü”  dolayısıyla yaptığı açıklamada obezitenin insan sağlığını ciddi anlamda etkilediğini, fiziksel aktiviteden kaçtıkça, obezite riskinin arttığını birçok hastalığa da davetiye çıkardığını kaydetti.


“4 Mart Dünya Obezite Günü” dolayısı ile açıklama yapan Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, obezitenin sağlığı bozacak şekilde vücutta anormal veya aşırı yağ birikimi anlamına geldiğini, tüm dünyada obezitenin gittikçe artmakta olduğunu dile getirdi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre obezitenin 1980 yılından günümüze kadar iki kat arttığı ifade eden Çelik, şöyle devam etti: “ Vücut ağırlığının (kg) boy uzunluğunun (m) karesine bölünmesi ile hesaplanan ‘Beden Kütle İndeksi’nin 25’in üzerinde olması fazla kiloluluk, 30’un üzerinde olması ise obezite olarak değerlendirilmektedir. Fazla kiloluluk ve obezitenin nedenlerinin birçoğu önlenebilir durumlardır; temel nedeni ise tüketilen ve harcanan kalori arasındaki dengesizliktir. Fazla kilolu veya obez olmak hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastalıkları, inme, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri, kas-eklem hastalıkları ve solunum sistemi hastalıkları gibi pek çok hastalık için riski arttırır.”


KORUNMAK İÇİN SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE ŞART
Obeziteden korunma ve obezite ile mücadelede en önemli iki unsurun sağlıklı beslenmek ve fiziksel aktivite artırımı olduğunu ifade eden Çelik “Sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenmenin yanı sıra aktif bir yaşam için arttırılmış fiziksel aktivite düzeyine dayalıdır. Besin gruplarında yer alan besinlerden sağlıklı seçim yapılabilmesi için bireyin sağlık ve hastalık durumu, yaş ve cinsiyeti, fiziksel aktivite ve fizyolojik durumuna (gebe ve emziklilik) göre; besinlerin yapısal özellikleri, posa, yağ, tuz ve şeker içerikleri dikkate alınarak seçimler yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.


OBEZİTENİN TEDAVİSİ NASILDIR? 
Obeziteden korunmak için önemli önerilerde bulunan Çelik, “Obezite, tedavi edilmediği takdirde yan etkileri ile yaşam süresini kısaltan, yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır. Tedavisinde ise tıbbi beslenme (diyet), egzersiz, davranış değişikliği, ilaç ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Diyetisyenlerce yapılacak değerlendirme sonucu bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, fizyolojik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak bir plan yapılması, diyet tedavisini oluşturmaktadır. Başarılı obezite tedavisi için hızlı ve hatalı kilo verme yöntemlerinden uzak durulmalıdır. Obezite tedavisinin başarılı bir şekilde yürütülmesi için; “diyet, egzersiz ve davranış değişikliğini” içeren üçlü tedavi programı; hekim, diyetisyen, fizyoterapist, egzersiz uzmanı ve ihtiyaç halinde psikiyatrist ve psikolog gibi meslek gruplarından oluşan bir ekip tarafından uygulanmalıdır.Fazla kilolu ve obez bireyler, beslenme ile ilgili konularda doğru bilgi edinmek ve diyet tedavisi almak için İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde verilen beslenme/obezite danışmanlığı hizmetinden yararlanabilir.” dedi. >Vildan RENDE


Anahtar Kelimeler: OBEZİTEYE DİKKAT!