MYO BİR İLKE İMZA ATTI

MYO BİR İLKE İMZA ATTI

.

ALANYA Alaaddin Keykubat Üniversitesi Gazipaşa M. Rahmi Büyükballı Meslek Yüksek Okulu bünyesinde açılan “Tropik Bitki Yetiştiriciliği Programı” bir ilke imza atarak organik, konvansiyonel ve modern bitki yetiştiriciliği kapsamında bölgeyi geliştirmeyi hedefliyor.


Türkiye’de Tropik Bitki Yetiştiriciliği programı alanında ön lisans eğitimi veren üniversitenin bulunmamasından dolayı bu alanda yetişmiş kalifiye meslek elemanı sayısında önemli eksiklikler görülüyor. Bu eksikliği tamamlamak için çalışmalarına başlayan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Gazipaşa M. Rahmi Büyükballı Meslek Yüksek Okulu, bir ilke imza atarak “Tropik Bitki Yetiştiriciliği Programı” açtı. 


“BU PROGRAM İLE EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİNE KATKIDA BULUNULACAKTIR”
Açtıkları program hakkında değerlendirme yapan Yüksekokulun Müdür Yardımcısı Ömer Yenipazarlı; “Okulumuzda Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümünde yalnızca Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı bulunmaktadır. Bununla birlikte, yerleşkemizde YÖK’ün 04.04.2024 tarihli 157572 sayılı kararıyla açılması kabul edilen Tropik Bitki Yetiştiriciliği programı ile uygulama ağırlıklı olarak tropik-subtropik meyvecilik alanlarında yetiştirme, çoğaltma, hasat, depolama ve pazarlama konularında öğrencilerin donatılması planlanmaktadır. Ülkemizde Tropik Bitki Yetiştiriciliği programı alanında ön lisans eğitimi veren üniversite bulunmamaktadır. Bu nedenle bu alanda yetişmiş kalifiye meslek elemanı sayısında önemli eksiklikler görülmektedir. Bu program ile bu eksikliklerin giderilmesine katkıda bulunulacaktır. Tropik meyve yetiştiriciliği, tropik iklim kuşağı ile subtropik iklim kuşağında yer alan mikroklima özelliklere sahip bazı ülkelerde yapılmaktadır. 


“ORGANİK-KONVANSİYONEL-MODERN BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KAPSAMINDA FAYDALI OLACAK”
Ülkemizde sadece uygun ekolojiye sahip olan Akdeniz Bölgesinde ancak Antalya, Mersin ve Hatay’ın bazı mikroklima özelliği gösteren bölgelerinde yetiştirilme şansı bulunmaktadır. Bu özel lokasyonlardan bir tanesi de Antalya’nın en doğusunda bitkisel üretimde yenilikçiliği ile ön plana çıkan Gazipaşa’ da çiftçiler, bakımı daha kolay, getirisi daha yüksek olduğu için özellikle son yıllarda tropik meyve üretimine yönelmiştir. Tropik Bitki Yetiştiriciliği Programı ile bölgemizde bitkisel üretimde toprak-bitki-su (iklim) ilişkileri ve yönetimi, bu alandaki sorunların giderilmesine ve girişim-yatırımların yönlendirilmesine yönelik kişi ve kurumlarla iş birliği-danışmanlık yapılması gibi konularda bir bilgi birikimi oluşturarak organik-konvansiyonel-modern bitki yetiştiriciliği kapsamında faydalı olacaktır” şeklinde konuştu. >Aysel YILDIZ



Anahtar Kelimeler: